Miten me aikataulutamme arjen?

Se kuulostaa jotenkin kamalalta. Siis aikatauluttaminen. Juurihan kirjoitin siit√§, kuinka aikataulut ahdistaa.. ūüėÄ Mutta samalla ne luo kuitenkin sit√§ j√§rjestyst√§. Ja¬†niin se on. Yritt√§j√§perheess√§ √§itiysloma¬†ei ole sama, kuin palkkaty√∂n √§itiysloma. Lapsiperheess√§, jossa on kaksi energist√§ koiraa ja joka paikassa heiluvat vanhemmat, on vaan pakko aikatauluttaa arkea. Saati sitten perheess√§, jossa on useampi lapsi.

Me olemme Tuukan kanssa löytäneet hyvän taktiikan meidän arjen pyörittämiseen. Jokaisellahan on omat tapansa ja myös ihan omanlainen arki. Me olemme huomanneet, että on stressittömämpää ja jollain tapaa helpottavaa, kun on tietyt pelisäännöt arjessa.

Juttelin joskus alkukeväästä ystäväni kanssa siitä, että tuntuu kuin aika häviäisi johonkin eikä oikein mitään saa tehtyä kunnolla. Tiskit on tiskaamatta, blogikommentit odottaa vastauksia, parisuhde tarvitsisi omaa aikaa, me molemmat tarvitsisimme omaa aikaa ja tietysti tärkeimpänä Emma Рaika hänen kanssaan, sellainen laadukas ja läsnäoleva aika. Niin ja tietysti Tuukan työt ja meidän ihanat koirammekin tarvitsee aikaa. Kerroin ystävälleni, että kinastelemme siitä kuinka aika käytetään hyvin ja järkevästi. Mutta emme silti jollain tapaa löytäneet mitään ratkaisua. Ystäväni antoi viisaan neuvon!

H√§n sanoi, ett√§ ”Teh√§n olette Tuukan kanssa sellaisia kalenteri-ihimisi√§. Eik√∂? ūüėČ ” Vastasin my√∂nt√§v√§sti. H√§n suositteli pist√§m√§√§n kalenteriin my√∂s ne omat ajat, toisen ty√∂ajat ja aikatauluttamaan arjen. Se oli ihan √§lytt√∂m√§n hyv√§ neuvo! Nimitt√§in esimerkiksi se ettei meill√§ t√∂ihin l√§hdet√§ klo 7.30 ja palata 16.30 tekee haastetta muistaa, ett√§ toisella on ne ty√∂t. Kun nyt olemme kirjoittaneet kalenteriin yl√∂s ”Tuukan ty√∂aika” tai ”Monnan blogin kirjoitusaika” jne.. on asioista tullut selke√§mpi√§ ja helpompia.

On myös helpompi ajatella niin, että kun se oma aika Рon se sitten treenaamista tai työntekoa Рpäättyy, voi tehdä ns. rennoin mielin kaikkea muuta. Tämä voi kuulostaa jonkun korvaan jotenkin ihmeelliseltä, mutta sanoisin niin, että ainakin toiset yrittäjät ymmärtävät tämän. Se ettei ole selkeitä työaikoja eikä toimistoa, tekee paljon haasteita arkeen. Toki myös vapauksia.

Kun minä haluan antaa Tuukalle rauhan tehdä töitä, nautin ajasta Emman kanssa. En yritä tehdä samaan aikaan toisella kädellä jotain muuta, vaan leikin Emman kanssa hänen leluillaan tai lähden Emman kanssa ulos. Joko yksin tai jonkun äitikaverin kanssa. Nämä tällaiset hetket on minun laatuaikaa Emman kanssa, nautin siitä ettei minun tarvitse tehdä mitään Рei tiskata, ei kirjoittaa blogia, ei mitään. Saan vain olla ja höpötellä Emman kanssa päppäppää-juttuja ja ihmetellä hänen kanssaan maailmaa. Kun taasen on minun vuoroni tehdä jotain, ottaa Tuukka Emmasta vastuun ja vaikkapa lähtee hänen kanssaan jalkapallokentälle potkimaan palloa tai juoksulenkille.

Emma kun haluaa n√§hd√§ ja tehd√§, on h√§nen kanssaan ihana menn√§. Tiet√§en, ett√§ t√§m√§ on se mist√§ h√§n tykk√§√§. Mit√§ enemm√§n ymp√§rill√§ tapahtuu, sen rauhallisempi ja tyytyv√§isempi Emma on. ūüôā H√§n hihkuu rattaissa ja kertoo omia mielipiteit√§√§n siit√§ kaikesta mit√§ n√§kee.

Välillä Tuukka lähtee koko konkkaronkan kanssa ulos (koirat ja Emma) ja minä voin esimerkiksi imuroida rauhassa. Niin, että koirat ei hyökkäile imuria päin ja ettei Emma ole samaan aikaan tunkemassa sormiaan sähköpistokkeisiin. Tämäkin on arjen aikatauluttamista.

Monesti sunnuntaisin istumme alas ja käymme kalenterit kädessä läpi seuraavan viikon. Koska Tuukan työ (ja syksyllä minun) on joka päivä erilaista aikataulujen suhteen, on todella tarpeellista tietää etukäteen miltä toisen viikko näyttää. Minä pyrin nyt äitiyslomalla menemään mahdollisimman moneen aina yhdessä Emman kanssa. Mutta sitten jos on sellaisia tilaisuuksia tai muita juttuja, johon menen ihan vain itsekseni Рkerron niistä ajoissa Tuukalle. Silloin Tuukka ei ota samaan aikaan asiakasta tai sovi palavereja.

***

Meill√§ t√§m√§ t√§llainen toimii. Selke√§t pelis√§√§nn√∂t arkisin ja sitten vapaap√§ivin√§ ollaan kuin ellun kanat. ūüėÄ Minulle on t√§rke√§√§ se, ett√§ saan rauhassa nauttia ja ihastella sit√§ kaikkea mit√§ Emma oppii, tuntee ja n√§kee. Ja siihen rauhaan auttaa aikataulutus.

Miten muut vanhemmat aikatauluttaa arkea?

Monna

Olen pienen tyttölapsen ja kahden koiran äiti, personal trainer, vaimo, bloggaaja ja yksityisyrittäjä. Rakastan rauhallisia koti-iltoja perheeni kesken. Rakastan treenaamista ja työtäni. Olen korkealentoinen ja iloinen persoona. Haluan jakaa iloa ja hyvyyttä.

6 vastausta artikkeliin “Miten me aikataulutamme arjen?”

 1. Hyv√§ kirjoitus ūüôā Itse el√§n t√§ll√§ hetkell√§ n√§it√§ kuuluisia ruuhkavuosia. Kolme lasta, joista kaksi pelaa jalkapalloa ja treenaavat yhteens√§ 8 kertaa viikos plus pelit ūüėÄ Siihen mahdollistaa minun arkity√∂, mutta haasteen arjestamme tekee miehini ty√∂ joka on pelk√§st√§√§n iltat√∂it√§ ja viikonloput h√§ on t√∂iden takia reissussa.
  Ainakin 2-vuotia kuopuksemme on tottunut siihen, ett√§ futiskentill√§ vietet√§√§n aikaa eik√§ onneksi ole moksiskaan siit√§ ūüôā
  V√§lill√§ tuntuu, ett√§ pikkusen on liikaa hommaa, mutta jostakin sit√§ voimaa aina saa kummasti ūüôā Meid√§n kalenterimme on niin t√§ynn√§, ett√§ meill√§ on kaksi ūüėÄ Ty√∂ kalenteri ja poikien harrastuksille oma ūüėÄ
  Ihanaa kesää!

 2. Kuin omista n√§pp√§imist√§ni t√§m√§ kirjoitus! ūüėĀ Sunnuntaisin katsotaan seuraavan viikon menot. Auttaa just tuohon ett√§ voi keskitty√§ siihen mit√§ tekee ja my√∂s muistaa tehd√§ kaikki tarvittavat asiat. Ja saa enemm√§n aikaiseksi! Oot inspiroiva ja ihanan positiivinen ihminen ūüėė

 3. Moi! Aikatauluttaminen on avain onneen! ūüôā Katsotaan aina v√§hint√§√§n viikko etuk√§teen molempien menot ja merkataan yl√∂s, sovitaan kumpi ulkoiluttaa koiran ja muut hommat, kuten siivousvuorot. Helpottaa el√§m√§√§ tosi paljon kun tiet√§√§ miss√§ menn√§√§n ja kaikki asiat tulee hoidettua. Katsotaan my√∂s etuk√§teen avoimet hommat, esim. ensi viikon tiistai-ilta molemmilla vapaa, menn√§√§n silloin ostamaan uusi imuri ja etsit√§√§n lomalle hotelli.

  Merkkaan myös työkalenteriin jokaiselle työpäivälle tavoitteet, mitä hommia pitää milloinkin tehdä. Se vapauttaa tilaa mielestä kun ei tarvitse pyöritellä asioita ja muistaa aktiivisesti asioita.

 4. Vaikka omasta mielest√§ni tuo aikatauluttaminen kuulostaa kauhealta (hyv√§ etten itse saa jo stressi√§ tuosta ajatuksesta), niin t√§rkeint√§h√§n on ett√§ se tuo teille juurikin sit√§ helppoutta ja rentoutta arkeen ūüôā

  Itse olen opetellut pois kaiken aikatauluttamisesta t√§ss√§ el√§m√§ntilanteessa ja t√§ll√§ hetkell√§ se sopii paremmin ūüôā Mutta silloin kun on ollut paljon asioita teht√§vin√§, niin silloin se aikatauluttaminen on auttanut ja helpottanut el√§m√§√§.

  http://tuhatlausetta.blogspot.fi/

 5. En ole vanhempi, miehenikin asuu viikot työn perässä toisella paikkakunnalla. Silti elämän aikatauluttaminen on 1-2 kahden ihmisen taloudessa vain positiivinen asia. Ei tarvitse miettiä ja yrittää muistaa aivan kaikkea, kun kaikki on kalenterissa ylhäällä treeneistä, töistä, kaveritreffeistä, miehen menoista ja omista muista menoista. Kaikelle on suunniteltu aikansa, kaikki sujuu eikä tule ongelmia ^^ Ei niitä kalenteri Appeja ja ohjelmia puhelimissa, tableteissa ja koneissa turhaan ole, paperisia kalentereita unohtamatta.

 6. Meillä on perheen yhteinen Google-kalenteri johon laitetaan kaikki lasten jutut plus vanhempien poikkeukselliset työjutut (mitkä ei siis ole 8-16) ja kaikki iltamenot yms. Viime talvena lasten harrastuksia tuli yhteensä 7 kertaa viikossa, joten tosi tarkkaan sai suunnitella kauppareissut. Mulla olikin tapana tehdä seuraavan viikon ostoslista kun Lidlin kuvasto tipahti laatikkoon keskiviikkona ja mennä torstaina heti hakemaan ruoat. Haasteena on muistaa laittaa kalenteriin kaikki koulusta/päiväkodista/kerhoista/puistoista/harrastuksista tulevat ylimääräiset jutut joihin piti jotenkin reagoida kuten retkieväät. liian usein sähköpostit tuppasi unohtumaan. Nyt tilanne vielä pahenee kun siirryn opiskelijamoodista takaisin palkkatyöhön ja joustoa ei juuri ole. Kuka tämän kaiken metatyön hoitaa. Mutta siis ilman googlekalenteria emme olisi koskaan selvinneet!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 34
Tykkää jutusta