Miten me aikataulutamme arjen?

Se kuulostaa jotenkin kamalalta. Siis aikatauluttaminen. Juurihan kirjoitin siitĂ€, kuinka aikataulut ahdistaa.. 😀 Mutta samalla ne luo kuitenkin sitĂ€ jĂ€rjestystĂ€. Ja niin se on. YrittĂ€jĂ€perheessĂ€ Ă€itiysloma ei ole sama, kuin palkkatyön Ă€itiysloma. LapsiperheessĂ€, jossa on kaksi energistĂ€ koiraa ja joka paikassa heiluvat vanhemmat, on vaan pakko aikatauluttaa arkea. Saati sitten perheessĂ€, jossa on useampi lapsi.

Me olemme Tuukan kanssa löytÀneet hyvÀn taktiikan meidÀn arjen pyörittÀmiseen. Jokaisellahan on omat tapansa ja myös ihan omanlainen arki. Me olemme huomanneet, ettÀ on stressittömÀmpÀÀ ja jollain tapaa helpottavaa, kun on tietyt pelisÀÀnnöt arjessa.

Juttelin joskus alkukevÀÀstĂ€ ystĂ€vĂ€ni kanssa siitĂ€, ettĂ€ tuntuu kuin aika hĂ€viĂ€isi johonkin eikĂ€ oikein mitÀÀn saa tehtyĂ€ kunnolla. Tiskit on tiskaamatta, blogikommentit odottaa vastauksia, parisuhde tarvitsisi omaa aikaa, me molemmat tarvitsisimme omaa aikaa ja tietysti tĂ€rkeimpĂ€nĂ€ Emma – aika hĂ€nen kanssaan, sellainen laadukas ja lĂ€snĂ€oleva aika. Niin ja tietysti Tuukan työt ja meidĂ€n ihanat koirammekin tarvitsee aikaa. Kerroin ystĂ€vĂ€lleni, ettĂ€ kinastelemme siitĂ€ kuinka aika kĂ€ytetÀÀn hyvin ja jĂ€rkevĂ€sti. Mutta emme silti jollain tapaa löytĂ€neet mitÀÀn ratkaisua. YstĂ€vĂ€ni antoi viisaan neuvon!

HĂ€n sanoi, ettĂ€ ”TehĂ€n olette Tuukan kanssa sellaisia kalenteri-ihimisiĂ€. Eikö? 😉 ” Vastasin myöntĂ€vĂ€sti. HĂ€n suositteli pistĂ€mÀÀn kalenteriin myös ne omat ajat, toisen työajat ja aikatauluttamaan arjen. Se oli ihan Ă€lyttömĂ€n hyvĂ€ neuvo! NimittĂ€in esimerkiksi se ettei meillĂ€ töihin lĂ€hdetĂ€ klo 7.30 ja palata 16.30 tekee haastetta muistaa, ettĂ€ toisella on ne työt. Kun nyt olemme kirjoittaneet kalenteriin ylös ”Tuukan työaika” tai ”Monnan blogin kirjoitusaika” jne.. on asioista tullut selkeĂ€mpiĂ€ ja helpompia.

On myös helpompi ajatella niin, ettĂ€ kun se oma aika – on se sitten treenaamista tai työntekoa – pÀÀttyy, voi tehdĂ€ ns. rennoin mielin kaikkea muuta. TĂ€mĂ€ voi kuulostaa jonkun korvaan jotenkin ihmeelliseltĂ€, mutta sanoisin niin, ettĂ€ ainakin toiset yrittĂ€jĂ€t ymmĂ€rtĂ€vĂ€t tĂ€mĂ€n. Se ettei ole selkeitĂ€ työaikoja eikĂ€ toimistoa, tekee paljon haasteita arkeen. Toki myös vapauksia.

Kun minĂ€ haluan antaa Tuukalle rauhan tehdĂ€ töitĂ€, nautin ajasta Emman kanssa. En yritĂ€ tehdĂ€ samaan aikaan toisella kĂ€dellĂ€ jotain muuta, vaan leikin Emman kanssa hĂ€nen leluillaan tai lĂ€hden Emman kanssa ulos. Joko yksin tai jonkun Ă€itikaverin kanssa. NĂ€mĂ€ tĂ€llaiset hetket on minun laatuaikaa Emman kanssa, nautin siitĂ€ ettei minun tarvitse tehdĂ€ mitÀÀn – ei tiskata, ei kirjoittaa blogia, ei mitÀÀn. Saan vain olla ja höpötellĂ€ Emman kanssa pĂ€ppĂ€ppÀÀ-juttuja ja ihmetellĂ€ hĂ€nen kanssaan maailmaa. Kun taasen on minun vuoroni tehdĂ€ jotain, ottaa Tuukka Emmasta vastuun ja vaikkapa lĂ€htee hĂ€nen kanssaan jalkapallokentĂ€lle potkimaan palloa tai juoksulenkille.

Emma kun haluaa nĂ€hdĂ€ ja tehdĂ€, on hĂ€nen kanssaan ihana mennĂ€. TietĂ€en, ettĂ€ tĂ€mĂ€ on se mistĂ€ hĂ€n tykkÀÀ. MitĂ€ enemmĂ€n ympĂ€rillĂ€ tapahtuu, sen rauhallisempi ja tyytyvĂ€isempi Emma on. 🙂 HĂ€n hihkuu rattaissa ja kertoo omia mielipiteitÀÀn siitĂ€ kaikesta mitĂ€ nĂ€kee.

VÀlillÀ Tuukka lÀhtee koko konkkaronkan kanssa ulos (koirat ja Emma) ja minÀ voin esimerkiksi imuroida rauhassa. Niin, ettÀ koirat ei hyökkÀile imuria pÀin ja ettei Emma ole samaan aikaan tunkemassa sormiaan sÀhköpistokkeisiin. TÀmÀkin on arjen aikatauluttamista.

Monesti sunnuntaisin istumme alas ja kĂ€ymme kalenterit kĂ€dessĂ€ lĂ€pi seuraavan viikon. Koska Tuukan työ (ja syksyllĂ€ minun) on joka pĂ€ivĂ€ erilaista aikataulujen suhteen, on todella tarpeellista tietÀÀ etukĂ€teen miltĂ€ toisen viikko nĂ€yttÀÀ. MinĂ€ pyrin nyt Ă€itiyslomalla menemÀÀn mahdollisimman moneen aina yhdessĂ€ Emman kanssa. Mutta sitten jos on sellaisia tilaisuuksia tai muita juttuja, johon menen ihan vain itsekseni – kerron niistĂ€ ajoissa Tuukalle. Silloin Tuukka ei ota samaan aikaan asiakasta tai sovi palavereja.

***

MeillĂ€ tĂ€mĂ€ tĂ€llainen toimii. SelkeĂ€t pelisÀÀnnöt arkisin ja sitten vapaapĂ€ivinĂ€ ollaan kuin ellun kanat. 😀 Minulle on tĂ€rkeÀÀ se, ettĂ€ saan rauhassa nauttia ja ihastella sitĂ€ kaikkea mitĂ€ Emma oppii, tuntee ja nĂ€kee. Ja siihen rauhaan auttaa aikataulutus.

Miten muut vanhemmat aikatauluttaa arkea?

Monna

Olen pienen tyttölapsen ja kahden koiran Àiti, personal trainer, vaimo, bloggaaja ja yksityisyrittÀjÀ. Rakastan rauhallisia koti-iltoja perheeni kesken. Rakastan treenaamista ja työtÀni. Olen korkealentoinen ja iloinen persoona. Haluan jakaa iloa ja hyvyyttÀ.

6 vastausta artikkeliin “Miten me aikataulutamme arjen?”

 1. HyvĂ€ kirjoitus 🙂 Itse elĂ€n tĂ€llĂ€ hetkellĂ€ nĂ€itĂ€ kuuluisia ruuhkavuosia. Kolme lasta, joista kaksi pelaa jalkapalloa ja treenaavat yhteensĂ€ 8 kertaa viikos plus pelit 😀 Siihen mahdollistaa minun arkityö, mutta haasteen arjestamme tekee miehini työ joka on pelkĂ€stÀÀn iltatöitĂ€ ja viikonloput hĂ€ on töiden takia reissussa.
  Ainakin 2-vuotia kuopuksemme on tottunut siihen, ettĂ€ futiskentillĂ€ vietetÀÀn aikaa eikĂ€ onneksi ole moksiskaan siitĂ€ 🙂
  VĂ€lillĂ€ tuntuu, ettĂ€ pikkusen on liikaa hommaa, mutta jostakin sitĂ€ voimaa aina saa kummasti 🙂 MeidĂ€n kalenterimme on niin tĂ€ynnĂ€, ettĂ€ meillĂ€ on kaksi 😀 Työ kalenteri ja poikien harrastuksille oma 😀
  Ihanaa kesÀÀ!

 2. Kuin omista nĂ€ppĂ€imistĂ€ni tĂ€mĂ€ kirjoitus! 😁 Sunnuntaisin katsotaan seuraavan viikon menot. Auttaa just tuohon ettĂ€ voi keskittyĂ€ siihen mitĂ€ tekee ja myös muistaa tehdĂ€ kaikki tarvittavat asiat. Ja saa enemmĂ€n aikaiseksi! Oot inspiroiva ja ihanan positiivinen ihminen 😘

 3. Moi! Aikatauluttaminen on avain onneen! 🙂 Katsotaan aina vĂ€hintÀÀn viikko etukĂ€teen molempien menot ja merkataan ylös, sovitaan kumpi ulkoiluttaa koiran ja muut hommat, kuten siivousvuorot. Helpottaa elĂ€mÀÀ tosi paljon kun tietÀÀ missĂ€ mennÀÀn ja kaikki asiat tulee hoidettua. Katsotaan myös etukĂ€teen avoimet hommat, esim. ensi viikon tiistai-ilta molemmilla vapaa, mennÀÀn silloin ostamaan uusi imuri ja etsitÀÀn lomalle hotelli.

  Merkkaan myös työkalenteriin jokaiselle työpÀivÀlle tavoitteet, mitÀ hommia pitÀÀ milloinkin tehdÀ. Se vapauttaa tilaa mielestÀ kun ei tarvitse pyöritellÀ asioita ja muistaa aktiivisesti asioita.

 4. Vaikka omasta mielestĂ€ni tuo aikatauluttaminen kuulostaa kauhealta (hyvĂ€ etten itse saa jo stressiĂ€ tuosta ajatuksesta), niin tĂ€rkeintĂ€hĂ€n on ettĂ€ se tuo teille juurikin sitĂ€ helppoutta ja rentoutta arkeen 🙂

  Itse olen opetellut pois kaiken aikatauluttamisesta tĂ€ssĂ€ elĂ€mĂ€ntilanteessa ja tĂ€llĂ€ hetkellĂ€ se sopii paremmin 🙂 Mutta silloin kun on ollut paljon asioita tehtĂ€vinĂ€, niin silloin se aikatauluttaminen on auttanut ja helpottanut elĂ€mÀÀ.

  http://tuhatlausetta.blogspot.fi/

 5. En ole vanhempi, miehenikin asuu viikot työn perÀssÀ toisella paikkakunnalla. Silti elÀmÀn aikatauluttaminen on 1-2 kahden ihmisen taloudessa vain positiivinen asia. Ei tarvitse miettiÀ ja yrittÀÀ muistaa aivan kaikkea, kun kaikki on kalenterissa ylhÀÀllÀ treeneistÀ, töistÀ, kaveritreffeistÀ, miehen menoista ja omista muista menoista. Kaikelle on suunniteltu aikansa, kaikki sujuu eikÀ tule ongelmia ^^ Ei niitÀ kalenteri Appeja ja ohjelmia puhelimissa, tableteissa ja koneissa turhaan ole, paperisia kalentereita unohtamatta.

 6. MeillÀ on perheen yhteinen Google-kalenteri johon laitetaan kaikki lasten jutut plus vanhempien poikkeukselliset työjutut (mitkÀ ei siis ole 8-16) ja kaikki iltamenot yms. Viime talvena lasten harrastuksia tuli yhteensÀ 7 kertaa viikossa, joten tosi tarkkaan sai suunnitella kauppareissut. Mulla olikin tapana tehdÀ seuraavan viikon ostoslista kun Lidlin kuvasto tipahti laatikkoon keskiviikkona ja mennÀ torstaina heti hakemaan ruoat. Haasteena on muistaa laittaa kalenteriin kaikki koulusta/pÀivÀkodista/kerhoista/puistoista/harrastuksista tulevat ylimÀÀrÀiset jutut joihin piti jotenkin reagoida kuten retkievÀÀt. liian usein sÀhköpostit tuppasi unohtumaan. Nyt tilanne vielÀ pahenee kun siirryn opiskelijamoodista takaisin palkkatyöhön ja joustoa ei juuri ole. Kuka tÀmÀn kaiken metatyön hoitaa. Mutta siis ilman googlekalenteria emme olisi koskaan selvinneet!

Vastaa

SÀhköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentÀt on merkitty *

 34
TykkÀÀ jutusta