Vauvavegaani?!

Mieheni linkkasi eilen Facebookkiin TÄMÄN uutisen. Uutinen käsitteli sitä, että kaikki kunnat eivät tue vegaania ruokavaliota päiväkodeissa. Ymmärrän sen täysin, että päiväkodeissa ja/tai kouluissa ei ole resursseja alkaa keittelemään jokaiselle lapselle omaa ruokaa. En ymmärrä sitä silloin, jos siihen liittyy allergiat tai uskonto.

Olen samalla linjalla Tuukan kanssa, on melko hurjaa pistää pieni vaapero/taapero vegaanille ruokavaliolle ja vaarantaa sillä lapsen riittämätön ravintoaineiden saanti. Vanhemmat voivat pitää omista ruokavalioistaan kiinni, on ne sitten maidottomia, viljattomia tai lihattomia. Mutta lapsen pitäisi antaa päättää se itse, sitten kun on siihen kykenevä. Siihen asti vanhemmat tuovat ruuan kotiin ja pitävät huolen lapsen riittävän monipuolisesta ravinnonsaannista.

Eettiset syyt nousevat nykyään paljon lihattoman ruokavalion puolesta. En ole kovin paljon asiaa tutkinut, lukenut muutaman artikkelin ja dokumenttielokuva Before the flood on tarkoitus katsoa pian. Mutta tiedän toki jo nyt, että punaisen lihan tehotuotanto ja nykyään myös massamainen broilerituotanto olisi todella tärkeä saada maailmassa vähemmälle.

Kuitenkin minua itseäni huolettaisi kovasti pistää oma pieni tyttäremme jollekin todella rajatulle ruokavaliolle kasvuiässä. Jos päättäisimme Tuukan kanssa, että meidän pieni yksivuotias tyttömme ei muuten enää tätä maailmaa vedä alaspäin syömällä yhden lihapullan päivässä, kokisin suuren moraalittomuuden tunteen äitinä.

Eettisiä arvoja voi lapselle opettaa, kun se niitä alkaa ymmärtämään. Sitä ennen aion ainakin itse antaa Emmalle monipuolista ruokaa. Paljon kalaa, kasviksia ja jonkin verran myös lihaa. Me olemme antaneet hänelle eniten kalaa, koska hän myös pitää siitä eniten. Broileria emme ole antaneet kertaakaan, mutta jauhelihaa kyllä. Sen tiedän, että voisin skarpata ostamalla lähituotettua lihaa pieniltä farmeilta enemmän.

 

Itsekeskeinen lihansyöjä.

Kuka määrittää etiikan rajat? Kuka on eettinen ”tarpeeksi”? Minkä periaatteen mukaan ihmisen pitäisi valita, mitä tekoja hän tekee? Mitä eettisiä sääntöjä hänen tulisi noudattaa, että hän olisi hyväksytyn eettiinen teoissaan?

Otsikko on todella karrikoitu ja tarkoituksella huomiota herättävä. Mutta siihen on syynsä. Olen blogissani kirjoittanut useammin kuin kerran siitä, että minulle merkitsee eläinten oikeudet. Rakastan eläimiä, mutta kuitenkin syön lihaa. Tämän vuoksi olen saanut kuulla useammin kuin kerran, että en oikeasti välitä eläimistä tai niiden oikeuksista.

Itsekeskeinen lihansyöjä?
Itsekeskeinen lihansyöjä?

Jos maailmassa olisi kymmenen asiaa, joilla voisi vähentää maapallon hiilijalanjälkeä ja minä tekisin niistä kahdeksaa. Tekisikö se minusta epäeettisen ja itsekeskeisen, jos en tekisi niitä kahta? Vai olisiko se kahdeksan osaa kuitenkin minun osuus viedä maapalloa parempaan kuntoon? Kantaisin korteni kekoon niin sanotusti. Riittäisikö se?

Olen ollut ikäni aikana muutamassakin eri kauppakeskuksessa töissä. Kaikissa näissä paikoissa koin pienen järkytyksen. Isot supermarketit roudaavat päivittäin rullakoittain biojätettä ja sekajätettä keskenään samaan roskalaariin. Tämä ei tietysti ollut vain sen kauppakeskuksen supermarketin toimintaa, vaan kiireen vuoksi niin tehdään jokaisessa isossa (ja varmaan hieman pienemmässäkin) marketissa.
Silloin muistan ajatelleeni ensimmäistä kertaa, että onko sillä yhtään mitään merkitystä maailman hyvinvoinnissa, että minä lajittelen ne minun pienet roskani eri pusseihin ja kannan tyhjiä maitotölkkejä ympäri korttelia löytääkseni niitä varten oikean roskakorin. Kun samaan aikaan isot tekijät tekee toisin.

Kuitenkin, jos kaikki me pienet ihmiset ajattelisimme niin ettei sillä ole merkitystä, olisi se iso miinus. Jokainen teko parempaan on teko parempaan.
En tiedä tehdäänkö näissä supermarketeissa edelleen näin, vai onko ajat muuttuneet. Toivottavasti ovat.

Jos minä yritän löytää luonnonkosmetiikkasarjoja ja sellaisia meikkibrändejä, jotka eivät testaa eläimillä tuotteitaan ja käytän vain niitä. Onko sekin vain itsekeskeistä ja ei riittävän eettistä ja ekologista?
Jos minä en osta turkiksia ja sillä kannan korteni kekoon turkistarhauksen vastustamisessa, onko sekin jokin teko millä osoitan etten välitä eläimistä?

Nuorena tyttönä hain vaatteeni Kierrätyskeskuksesta ja kannoin farkkutakkini rinnassa kangasmerkkiä jos toista. Yhdessä luki, että ”McMurder” toisessa luki jotain pahaa Nestlestä. Kolmannessa luki, että ”All different, all equal”. En käynyt ikinä McDonaldsissa, en voinut ostaa tiettyjä jäätelöitä koska ne oli Nestlen tuottamia, en käynyt Stockmannilla koska siellä myytiin turkiksia. Jnejne…
Ajattelin silloin, että minä yhdessä ystävieni kanssa pelastan maailman. ( ja äitini oli kauhuissaan, yritti ostaa minulle ehjiä vaatteita ja viedä kampaajalle.. 😀 )

Kun se maailman pelastaminen ei sittenkään ihan onnistunut, otin pari askelta taaksepäin. Josko se, että teen mahdollisimman paljon ekologisia ja eettisiä ratkaisuja riittäisi minun osuuteeni maailman pelastimisesta. Niin päätin ja sen jälkeen olen niin elänyt.

Ekologisia ratkaisuja on helppo tehdä.  Esimerkiksi näin:

  • suosia enemmän julkisia kuin yksityisautoilua
  • ostaa lähituotettuja raaka-aineita
  • kierrättää kotona esim. sekajäte ja biojäte erikseen
  • vähentää paperinkulutusta ja suosia sähköistä asiointia mm.; verkkopankki, e-posti, verkkotiliote
  • säästää sähköä sammuttamalla valot niistä huoneista missä ei ole
  • sammuttaa elektroniikka kun sitä ei käytä, esim. televisio ja tietokone
  • kierrättää vaatteita, käydä kirppareilla myymässä tai pistää pusseissa esim. Pelastusarmeijalle

Eettiset ratkaisut on sitten jopa suurempia kokonaisuuksia. Etiikkahan on kuitenkin jollain tapaa moraalin synonyymi. Eettisiä asioita voi olla vaikkapa abortti, eutanasia, eläinten oikeudet tai ihmisoikeudet. Ne miten yksilö niissä asioissa päättää toimia on usein seurasta siitä minkälainen eettinen näkökulma hänellä tai jollain kulttuurilla on asiaan.

***

Kirjoituksella yritän tuoda esille sitä, että jospa taas kerran otettaisiin ne mustavalkoiset lasit päästä ja nähtäisiin maailman monet värit. Jos ihminen syö lihaa, se ei tarkoita sitä eikö hän voisi tehdä samalla ekologisia ratkaisuja maapallon hyväksi tai puolustaa eläinten oikeuksia vastustamalla esimerkiksi sitä turkistarhausta.
Sama asia pätee myös aiemmin kirjoittamaani ulkonäkökeskeiseen lähestymistapaan liikunnan ja ravinnon suhteen. Jos ihminen välittää ulkonäöstään ja tykkää peilikuvastaan ja tykkää jopa välillä laittaa ripsipidennyksiä ja meikkiä, ei se poissulje sitä etteikö hän voisi treenata ja syödä terveellisesti ensisijasesti sen vuoksi kun siitä tulee hyvä olo henkisesti.

Eihän hyväntekeväisyydessäkään paheksuta tai väheksytä niitä, jotka antavat vaikka vain 20€ hyväntekeväisyyteen eikä koko palkkaansa. Kaikki lahjoitukset ovat tervetulleita.
Eikö siis tässäkin asiassa voisi ajatella niin, että jokainen ekologinen teko on suunta parempaan? <3

Vai kuitenkin hyväsydäminen, eikä itsekeskeinen vaikka tykkääkin lihaa välillä syödä? ;)
Vai kuitenkin hyväsydäminen, eikä itsekeskeinen vaikka tykkääkin lihaa välillä syödä? 😉