Voiko normaalilla ruualla pudottaa painoa?

Toivepostaus

Saan silloin tällöin kyselyitä siitä, että voiko ihan ”normaalilla ruualla” pudottaa painoa tai koettaa opetella terveellisempiä elämäntapoja. KYLLÄ! Kyllä voi! Ja minun mielipiteeni on, että NIMENOMAAN sillä!

Olen sitä mieltä, että ns. me normaalit ihmiset ei tarvita mitään ihmekonsteja painonpudotukseen tai lihasmassan kasvattamiseen. Paras ja toimivin konsti siihen on oikeanlainen ja riittävä ravinnonsaanti. Sillä ei ole merkitystä syötkö gluteenitonta leipää tai maidottomia vanukkaita, ei ne sinun painoasi pudota tai ole pudottamatta. Sillä on merkitystä mikä on kokonaisuus.

Jos haluaa laihtua nopeasti (mitä en tavallaan ymmärrä), on pakko syödä vain sen verran mitä kuluttaa eikä hirveästi ylimääräistä. Sellainen tyyli kyllä pistää nälkäpeikon huutelemaan. Painoa voi tippua esimerkiksi kilo viikossa, mutta koska kukaan ei jaksa olla dieetillä koko elämäänsä – paino usein kohoaa takaisin kun dieettihanskat isketään naulaan.

Pysyviä tuloksia painonpudotuksen saralla saadaan yksinkertaisesti vain sillä, että opetellaan syömään omalle kulutukselle sopivasti. Tämä onnistuu nimenomaan ihan sillä ”normaalilla ruualla”. Jotta paino ei tipu kokonaan lihaksesta vaan myös sitä rasvaa lähtisi, pitää syödä monipuolisesti. Tarpeeksi hiilareita, tarpeeksi proteiinia, tarpeeksi hyviä rasvoja jne. Ylipäätään tarpeeksi! Lihamakaroonilaatikko, lihapullat ja perunamuussi, tonnikalarisotto, kanawokki, jne jne.. Ruokia on satoja. Painonpudotusta varten ei tarvitse unohtaa kaikkea muuta kuin kuivat kanafileet ja parsakaalin.

Näen punaista kun kuulen, että viinirypäleitä ei kannata syödä painonpudotuksen aikana. Tai ettei voi ostaa mansikoita kesätorilta, koska on laihdutuskuurilla. SIIS MITÄ? Ihan oikeasti kukaan, EI KUKAAN ole kerännyt kilojaan viinirypäleillä ja mansikoilla. Tai yhtään millään muullakaan hedelmällä tai marjalla. Kyllä silloin on peiliin katsomisen paikka, jos kirkkain silmin väittää lihonneensa, koska on syönyt niin paljon tomaatteja ja viinirypäleitä.

Lisäravinteet ja superfoodit eivät myöskään ole millään tapaa pakollisia. Heraproteiini on sellainen, jota suosittelen lisäravinteista ensimmäisenä. Tai jokin muu lisäproteiini, esim. hamppu – tai riisiproteiini. Niitä saa hyvin lisättyä päivän proteiininsaantiin, esim. smoothien sekaan tai niihin kuuluisiin banaanilettuihin. 😉 Jotka on muuten tosi hyviä, helppoja ja käteviä. Monesti varsinkin naisilla jää proteiinin saanti vähäiseksi, siksi lisäproteiini on ihan tervellut. Mitään rasvanpolttokapseleita en lisäisi kenenkään normaalin ihmisen ruokavalioon ikinä. Niitä voi käyttää sitten ne, jotka haluavat lisätä rasvanpolttoa vaikkapa kisalavoja varten. Vaikkapa BCAA, chlorella, spiruliina, maca, Opti-MSM, jne on ihan toimivia asioita, mutta vasta sitten kun se muu ruokavalio on kunnossa.

***

Että nyt kun kesän jälkeen on joka paikka täynnä toinen toistaan villimpää dieettiä, niin pieni vinkki: ei ole oikotietä onneen. 😉 Jos kahdeksan kiloa tippuu kuukaudessa, ne tulee takaisin. Muistakaa, että puoli kiloa viikossa on äärimmäisen hyvä tahti painonpudotuksessa. Muistakaa syödä kunnolla! Jos ihan oikeasti haluatte terveellisistä elämäntavoista ELÄMÄNTAPOJA, niin miettikää mikä on sellainen tapa millä jaksatte koko elämän! 😀 Ei siis vaan hädintuskin kuukauden aivan tuskassa.

Pus!

Hyvä olo motivoi!

Minulta kysytään tasaisin väliajoin, että millä ihmeellä sitä motivaatiota oikein saisi? Myös joskus minulle tulee asiakaspyyntöjä, että haluaisivat pt:n koska ei motivaatiota löydy.

Sanon aina, että mikään muutos tai tavoite ei onnistu, jos ei ole itsellä motivaatiota sitä tehdä. Ulkopuolinen henkilö ei voi toisen motivaatiota ylläpitää. Ellei sitten toimi jonkinlaisena motivaattorina. Pt tai treenibloggari voi hyvin toimia motivaattorina, omalla esimerkillä voi innostaa muita liikkumaan. Jonkun ulkonäkö tai energiamäärä voi motivoida toisen tekemään itselleenkin hyvää.

Olin ystävien kanssa Naantalin kylpylässä toukokuussa, siellä eräs nainen tuli kertomaan minulle, että on lukenut blogiani pitkään. Hän kertoi myös, että hänellä oli jokin treenikuvani tallessa kännykässään. Aina kun motivaatio meinasi lopahtaa, hän katsoi kuvaa ja mietti, että Monnakin pystyy – minäkin pystyn. Tämä oli todella hyvä esimerkki siitä, että joku toinen voi toimia motivaattorina, mutta ne teot lähtevät itsestä.

Kesän kulkiessa syksyä kohti monet miettivät jo syksyn suunnitelmia ja ehkä sitä elämäntapamuutosta. Keräsin teille omat vinkkini ja lukijoideni/seuraajieni kokemuksia motivaatiosta.

  1. Mieti miksi? Miksi haluat laihtua/treenata/muuttaa ruokailutapoja jne? Onko syy ulkonäkö, haluatko näyttää paremmalta? Onko syy energioissa, haluatko olla energisempi ja voida paremmin? Onko syy ulkoinen paine, sanooko joku sinulle, että sinun täytyisi laihtua tai syödä eri tavalla? Moivaatiota tuskin löytyy jos syy on tämä viimeinen. Halu muuttaa tapoja täytyy lähteä itsestä, ei siitä, että joku toinen niin sanoo.
  2. Löydä oma lajisi! Kokeile rohkeasti eri lajeja! Salitreeni tai juoksupolku ei ole ainoita lajeja maailmassa. 😉 Jos kumpikaan niistä ei tunnu omalta, mieti olisiko vaikkapa tanssi, jooga, kehonpainotreeni, uinti tms. sinun oma juttusi. Lajin pitää olla sellainen, jonka pariin haluat! Ei niin, että joka kerta ahdistaa kun joutuu lähtemään.
  3. Mieti sitä oloa! Jos muistat sen fiiliksen mikä on hyvän treenin jälkeen tai sen olon mikä on kropassa, kun olet syönyt paremmin. Energiaa on varmasti enemmän, elämä tuntuu konkreettisesti helpommalta ja iloisemmalta. Fyysinen hyvinvointi on käsikädessä henkisen kanssa.
  4. Keksi tavoite! Sen ei tarvitse olla fyysinen, se voi olla vaikkapa yksi karkkipäivä viikossa. Kun pysyt yhdessä karkkipäivässä per viikko tietyn ajan – palkitse itsesi. Tavoite voi olla fyysinen, voit ottaa jonkin vanhan kuvan itsestäsi, tai vaikka jostain toisesta henkilöstä. Kun heikko hetki tulee, motivaatio laskee – ota kuva esille ja mieti, että kyllä sinäkin pystyt.
  5. Etene pienin askelin. Älä tee itsellesi treenisuunnitelmaa, joka ensimmäisestä viikosta alkaen sisältää kuusi treeniä ja rinnalla ruokavalio, joka sisältää 1300kcal. Muuta asioita pikkuhiljaa ja etene kohti tavoitettasi.

    Tämä kuva toimii itselläni motivaattorina! Myös itse voi olla itselleen motivaattori!

Hae kaltaistasi seuraa, lähde salille yhdessä ystävän kanssa tai lenkkipolulle kaverin kanssa. Ota selvää treeniryhmistä tai ryhmäliikuntatunneista, jos yksin liikkuminen ei innosta. Kun päätät tehdä jotain, seiso omien sanojesi takana. Ei ole noloa kieltäytyä baari-illasta sen vuoksi, että huomenna on kiva tanssitunti aamupäivästä. Ei ole väärin sanoa ei kiitos anopille kahvipöydässä, kun hän tarjoaa pullaa.

Motivaatio lähtee aina jokaisesta itsestä sieltä sisimmästä! <3 Elämäntapamuutoksissa kannattaa olla määrätietoinen ja vaikka ihan kirjoittaa asioita ylös. Mitä toivoo itseltään? Mitä toivoo muutoksella saavutettavan? Tekeekö muutokset itseä varten vai jotain toista varten?

***

Aurinkoista torstaipäivää kaikille!!

Kertokaa omia motivaation lähteitä, motivaattoreita, asioita mitkä teitä motivoi tai keinoja millä ylläpidätte motivaatiota!