Highly sensitive person.

Ystäväni kysyi minulta eilen, että oletko Monna tutustunut käsitteeseen HSP? En aluksi tiennyt mistä hän puhuu, kunnes hän avasi lyhenteen. Hän kehotti lukemaan siitä ja tutustumaan asiaan. Olen tuntenut tämän ystäväni jo lukiosta asti. Hänellä on suuri taito lukea ihmistä. Kuten tällä kertaa minua.

Aika lailla kaksi vuotta sitten tutkin tätä kyseistä asiaa enemmän. Silloin siitä puhuttiin aika paljon. Se oli jotenkin ”pinnalla”. HSP – Highly sensitive person – Erityisherkkä. Moni analysoi omaa käytöstään ja luonnettaan erityisherkäksi. Niin itsekin tein. Hiljenin kuitenkin asian kanssa blogin puolella, koska ajattelin ettei minun kannata tätä asiaa käsitellä täällä. Sillä vaikka te lukijat minusta paljon tiedättekin, ette kuitenkaan tunne minua oikeasti. Päätin, että jätän asian sikseen. Silloin kirjoitin mm. näin:

Olen miettinyt miksi väsyn niin helposti. Ja miksi tuntuu usein, että elän todella kiireistä elämää? Kyllähän muillakin täyttyy päivät kalenterissa ja on töissä ensin 8-16 ja sen jälkeen lapset päiväkodista ja sitten ruokaa pöytään ja koira lenkille ja pyykit koneeseen. Ei kaikilla ole mahdollisuutta ottaa edes kerran kuussa ”monnapäiviä”. Jolloin ei ole mitään muuta kuin aikaa itsensä kanssa. Silti tuntuu, että kuormitun ja stressaannun todella helposti.

Minusta tuntuu, että aistin ihmisten tuntemuksia helposti. Positiivisia ja negatiivisia. Usein myös osaan vähän ennustaa ja ennalta arvata miten tulee tapahtumaan missäkin tilanteessa, jo tunteja ennen itse tilannetta. Vaistoan paljon ja luotan myös vaistooni.

Sanotaan, että erityisherkän ihmisen hermosto käsittelee aistien välittämää tietoa tavallista laajemmin ja syvällisemmin. Se ilmenee tarkkana havainnointikykynä, kokemisen syvyytenä sekä monipuolisena ja syvällisenä asioiden käsittelykykynä.

Tekeekö nämä asiat minusta kuitenkaan erityisherkkää? Vaiko vain erittäin herkän ja intuitiivisen?

Kaksi vuotta sitten tunsin siis samaa väsymystä kuin nyt. No nyt tunnen sitä vielä kovemmin. Mutta silti, olen aina väsynyt helposti ja kuormittunut nopeammin kuin moni muu.

Ystäväni kehoituksesta luin taas hieman erityisherkkyydestä.

Yhdysvaltalainen psykologian tohtori Elaine Aron on tutkinut erityisherkkyyttä 1990-luvulta saakka. Aron luokittelee erityisherkkyyden piirteet neljään pääryhmään kirjassaan Psychotherapy and the Highly Sensitive Person. Luokittelun muistamista helpottaa alkukirjaimista muodostuva lyhenne DOES:

D – Depth of processing (syvällinen tiedon prosessointi)

Erityisherkkä ihminen käsittelee havaintoja ja tietoa syvällisesti. Hän miettii eri vaihtoehtoja, vertaa tietoa aiempaan tietoon tai kokemuksiin ja yhdistää ulkoiset ja sisäiset havainnot kokonaisuudeksi.

O – Overarousability (kuormittumisalttius)

Erityisherkkä ihminen stressaantuu liiallisesta aistimus- tai tietomäärästä. Monipuolinen,  intensiivinen tai pitkäkestoinen tapahtuma voi viedä hänen voimansa, jotka palautuvat lepäämällä, rajaamalla aistimuksia tai poistumalla tilanteesta.

E – Emotional intensity (vahva eläytymiskyky)

Erityisherkän ihmisen tunteet ja tuntemukset voivat olla voimakkaita. Hänellä on kyky liikuttua, vaikuttua ja asettua toisen asemaan helposti.

S – Sensory sensitivity (tarkka havainnointikyky)

Erityisherkän ihmisen aistihavainnot ovat hienovaraisia. Hän tarkkailee sekä ympäristöään että sisäisiä kokemuksiaan, ja tekee niistä tarkkoja havaintoja. Herkän aistit eivät kuitenkaan ole paremmat kuin muilla, vaan kyseessä on hermoston herkkä reagointi.

Lainattu Suomen erityisherkät ry:n sivuilta.

Tasaisin väliajoin huomaan tarvitsevani pieniä taukoja. Niitä olen tarvinnut jo vuosia. Taukoa metelistä, ihmisistä, puhumisesta, nauramisesta. Nyt tuntuu, että se pieni tauko ei enää riitä. Ahdistun Mannerheimintien metelistä, asumme tällä hetkellä sen varrella. Joka kerta, kun ambulanssi ajaa pillit soiden talomme ohi, minua särkee korviin. Kun lähden koirien tai Emman kanssa ulos, yritän aina keksiä jonkin toisen reitin mennä, kuin Mannerheimintie. Se meteli on kamala; autot, ratikat, ambulanssit. Haluan, että kotimme on rauhallisessa paikassa. Sitä samaa haluaa myös Tuukka. Pieni tauko esimerkiksi tästä liikenteen melusta ei enää auta, sen on oltava pysyvä rauha.

Huomaan, että kuppini on koko ajan täysi. Se ei meinaa tyhjentyä lainkaan. Ei sillä, että käymme muutaman päivän mökillä tai sillä, että pidän yhden päivän viikossa täysin aikataulutonta elämää. Ei, nyt meinaa läikkyä koko ajan yli. Huomaan sen myös siitä, että olen erityisen herkillä tunteiden kanssa. Kuten moni teistä lukijoistakin on huomannut. Kun kuppi on täysi, ei sitä tarvitse paljoakaan heiluttaa, että läikkyy yli.

Kun eilen juttelin ystäväni kanssa näistä kaikista asioista, hän ei sanonut minulle monen muun tapaan, että taidat olla Monna nyt hieman stressaantunut. Hän sanoi, että taidat kuormittua ja aistia vain niin paljon kerralla ettei nyt enää kovalevylle mahdu enempää tuntemuksia.

***

On vahvuus olla herkkä ja tuntea vahvasti. Mutta aina se ei ole se helpoin reitti elämässä. Eikä tarvitsekaan. Ei kaiken tarvitse olla helppoa, kuten joku minulle joskus tiesi neuvoa. Tiedän sen itsekin. Välillä vaan tuntuu, että varmasti voisi olla helpompiakin tapoja olla ja elää.

 

Erityisherkkä?

Erityisherkkyydellä tarkoitetaan synnynnäistä, hermostollista ominaisuutta. Erityisherkkä ihminen reagoi tavallista herkemmin ulkoisiin ja sisäisiin ärsykkeisiin, sillä hermosto käsittelee aistien välittämää tietoa laajemmin ja syvällisemmin. Erityisherkkyys ei ole sairaus tai diagnoosi. Erityisherkkien ihmisten kokemukset omasta herkkyydestään vaihtelevat. Herkkyydestä voi olla sekä hyötyä että haittaa. Erityisen herkät ihmiset ovat usein luovia, intuitiivisia, pohdiskelevia ja tunnollisia. Toisaalta he kuormittuvat muita helpommin esimerkiksi kiireestä, melusta ja negatiivisesta ilmapiiristä.

Näin sanoo Wikipedia. Sunnuntain kunniaksi julkaisen taas jotain henkilökohtaista, mutta en ihan sitä kaikkea kuitenkaan.

Kun minä sanon jotain kaunista, herkkää tai paljon tunteita sisältävää, ehkä jopa positiivisen voimakasta jollekin henkilölle, nousee vedet silmiini. Aina.
Se voi olla tilanne kun istun asiakkaan kanssa Mäkelänrinteen Uintikeskuksen katsomossa ja kyselen häneltä menneestä viikosta tai tunnelmia jonkin projektin suhteen. Kun tunnen ylpeyttä asiakkaan puolesta ja haluan myös hänen tuntevan ylpeyttä itsestään – nousee lauseiden mukana vedet silmiin.

Se voi olla tilanne kun olen ihan tuntemattoman kanssa tekemisissä, vaikkapa hyvän tarjoilijan, jolle kehun maistuvaa ruokaa. Vedet nousee silmiin.

Jos olen erityisen innoissani (kuten aika usein kaikesta) ja voimakkaalla fiiliksellä paasaan jostain asiasta, mikä herättää itsessäni tunteita – on taas vedet silmissä.

Se ei ole itkemistä. Se on liikuttumista. Ja useimmiten onnellista sellaista.

Jos asiakkaani kertoo minulle onnistuneensa jossain tai saaneensa energiatasot ylös ja jaksamista arkeen. Olen niin iloinen hänen puolestaan, että tekee mieli halata ja taas nousee vedet silmiin.
Muistan erään asiakkaan ja hänen kanssaan käydyn keskustelun erittäin tarkasti.
Istuimme juurikin yllämainitussani katsomossa, olimme päättäneet pitää fyysisen treenin sijaan henkisen treenin. Näin ja tunsin kuinka heikko olo hänellä oli henkisesti.
Keskustelimme tunnin ajan, kyselin häneltä erinäisiä kysymyksiä hänen minäkuvaansa liittyen. Kysyin muunmuassa sitä, että miten se tilanne rehellisesti olisi parempi jos jo kauniin nuoren sileän masun tilalla olisi sixpack? Miten se käytännössä vaikuttaisi hänen arkeensa ja miten se tekisi hänestä onnellisemman?
Tämän tunnin aikana nousi vedet silmiini monta kertaa ja myös asiakkaani varmasti sen huomasi. Aistin niin vahvasti hänen tuntemuksensa. Sen pienen tytön siellä kropan sisällä, joka ei uskonut itseensä. Näki vain virheitä.

Tämä ei ole ainoa tapaus, intuitiivisuus on vahvasti olemassa minussa. Se ei ole huono asia, vaan se on itse asiassa vahvuus.

Toiset erityisherkistä ovat hiljaisia ja sulkeutuneita, toiset puheliaita ja ulospäin suuntautuneita. Erityisherkkyyteen liittyy kuormitusherkkyys johtuen hermostojärjestelmän voimakkaista reaktioista. Siksi kiire, ihmiskohtaamiset, tekemisen paljous ja vastuut kuormittavat enemmän kuin useimmilla.

monnalångvikOlen miettinyt miksi väsyn niin helposti. Ja miksi tuntuu usein, että elän todella kiireistä elämää? Kyllähän muillakin täyttyy päivät kalenterissa ja on töissä ensin 8-16 ja sen jälkeen lapset päiväkodista ja sitten ruokaa pöytään ja koira lenkille ja pyykit koneeseen. Ei kaikilla ole mahdollisuutta ottaa edes kerran kuussa ”monnapäiviä”. Jolloin ei ole mitään muuta kuin aikaa itsensä kanssa. Silti tuntuu, että kuormitun ja stressaannun todella helposti.

Minusta tuntuu, että aistin ihmisten tuntemuksia helposti. Positiivisia ja negatiivisia. Usein myös osaan vähän ennustaa ja ennalta arvata miten tulee tapahtumaan missäkin tilanteessa, jo tunteja ennen itse tilannetta. Vaistoan paljon ja luotan myös vaistooni.

Erityisherkän ihmisen hermosto käsittelee aistien välittämää tietoa tavallista laajemmin ja syvällisemmin. Se ilmenee tarkkana havainnointikykynä, kokemisen syvyytenä sekä monipuolisena ja syvällisenä asioiden käsittelykykynä.

Tekeekö nämä asiat minusta kuitenkaan erityisherkkää? Vaiko vain erittäin herkän ja intuitiivisen?

Kävin tällä viikolla upean ja ihanan Sarianne Tähtivaaran luona reikihoidossa ja samalla hän teki minulle intuitiivisen tulkinnan. En ollut aiemmin käynyt reikissä, eikä minua oltu tulkittu intuitiivisesti. Kokemus oli 110% mahtava ja vähän päälle. Reikihoito oli aivan ihana. Oli myös uskomatonta minkälaisia asioita Sarianne näki minussa, asioita jotka todellakin on kulkenut mielessäni jonkin aikaa, enkä niistä ole puhunut oikein kenellekään. Sarianne sanoi myös aistivansa minussa vahvasti herkkyyden ja intuitiivisuuden. Hän kehottikin minua elämään niiden puitteissa. Koska ne minua vahvasti vievät eteenpäin.

Monesti me ihmiset rakastetaan analysoida itseämme. Eivät kaikki, mutta suurin osa sitä tykkää tehdä. Eikä siinä ole mitään väärää. Se on mielenkiintoista ja on hyvä välillä miettiä miksi tekee jotain asioita kuten tekee.  Mutta se onko siitä itseanalyysista ns. oikeaa hyötyä on ihan tuntematon asia. Liika analysointi ja miettiminen ei aina ole hyvä. Itse sorrun siihen aika paljon, mutta olen nyt päättänyt sitä jättää vähemmälle. Aion luottaa niihin vaistoihini ja herkkään, helposti havainnoivaan minääni ja mennä päivä kerrallaan eteenpäin.

Sariannen tapaamisen jälkeen mulla on ollut todella rauhallinen olo ja suosittelen ihan satasella kokeilemaan reikihoitoa ja/tai tulkintaa.
Sarianneen voi ottaa yhteyttä [email protected] / Tähtipajat

Onko joku teistä kuullut erityisherkkyydestä? Tai onko joku teistä erittäin herkkä? 🙂

Ihanaa sunnuntaita! <3
OLYMPUS DIGITAL CAMERA