Trendisairaudet?

Mua ihan suututtaa se, että ihmisten kokemuksia vähätellään. Oon kuullut viimeisen vuoden aikana kahdesta eri asiasta, että lääkärit on tyrmänneet ihmisen oman kokemuksen ja pyyhkäisseet kädellään sivuun sanoen: ”se nyt on sellainen trendijuttu”.

Näistä toinen on ferritiiniarvojen (varastorauta-arvojen) mittauttaminen. Oon kuullut todella monelta, että lääkäri ei suostu antamaan lähetettä ferritiiniarvojen mittaukseen. Kun ihminen on mennyt lääkäriin ja kertonut olevansa väsynyt, uupunut, kertonut kärsivänsä huimauksesta, ruokahaluttomuudesta, päänsärystä jne.. ja kysynyt voisiko kenties johtua raudan puutteesta ja pitäisiköhän niitä ferritiiniarvoja mitata, on lääkäri vastannut sen olevan vain ”trendisairaus”.

On aika hurjaa, että jotkut lääkärit sanovat tällaista, koska pitäisihän heidän tietää ettei esim. pelkästään hemoglobiini kerro kaikkea ja ihminen voi kärsiä raudanpuutteesta, vaikka hemoglobiini olisi normaali tai jopa korkea. Mm. runsaat kuukautisvuodot, synnytyksessä tai jossain muussa leikkauksessa menetty veri, erilaiset suolistosairaudet voi aiheuttaa raudan puutostilaa. Kuitenkin ferritiiniarvojen mittauttamisella voi mm. diagnosoida raudanpuutteen syntyä ja esim. ennalta ehkäistä anemian muodostumista.

Mun mielestä on myös hurjaa, että ihmisten terveydellä vitsaillaan. Oon nähnyt monessa fb-ryhmässä naureskelua tästä asiasta, että kun kaikki haluaa nyt mittauttaa niitä arvoja. Mä oon sitä mieltä, että on ehdottoman hyvä jos ihmiset on omasta hyvinvoinnistaan huolissaan ja haluaa tutkia jos on esim. pitkään kärsinyt väsymyksestä. Pelkästään se, että käy itse ostamassa purkin rautatabletteja, ei todellakaan auta. Ja toisaalta liika raudan syöminenkään ei oo hyvästä, ainakaan purkista lisänä. Eikö parempi olis, että lähetteitä sinne verikokeisiin vaan määrättäis jos maksava asiakas sitä pyytää? Tuskin siellä labroissa ihan tuntitolkulla on jonoksi asti päivittäin ihmisiä mittauttamassa varastorauta-arvoja..

Joo, laboratoriokokeet on kallita, mutta eikö me kuitenkin makseta veroja mm. sen vuoksi, että saatais tällaista palvelua kunnallisella puolella? Tai varsinkin jos menee yksityiselle lääkäriasemalle ja maksaa itse ne labrakokeet ja lääkärit sun muut.

Toinen tällainen ”trendisairaus” on vatsalihasten erkauma. Tää on ihan yhtä käsittämätön juttu, että neuvolalääkärit tai jotkut muutkin lääkärit vastaa naisille, että no ei niitä nyt tarvitse tarkastaa, taitaa olla enemmänkin jotain trendihöpötystä. Ihan oikeesti!!

Kuulin hetki sitten tapauksesta, jossa nainen oli pyytänyt lääkäriä tarkistamaan onko hänen vatsalihaksensa palautuneet normaalisti raskauden jälkeen ja onko jännesauma jo kuroutunut takaisin omiin mittoihinsa. Lääkäri oli pyytänyt naista seisomaan (vaatteet päällä) hänen eteensä, katsonut häntä omasta tuolistaan hetken, koskematta tai kokeilematta oikeasti ja kertonut laiskalla äänellä kaiken olevan kunnossa.

Miten se on mahdollista?? Moni nainen (ja itse asiassa myös mies) kärsii vatsalihasten erkaumasta ja sen tuottamista kivuista ja säryistä. Myös esimerkiksi nuorilla voimistelijoilla hoidetaan fysioterapiassa paljon erkaumaa. Eli ei oo pelkästään raskauden ”jälkisairaus”. Tää on niin yleinen asia ja vaiva, että on ihan käsittämätöntä ettei kaikki lääkärit tiedä sitä. Vai miksi he eivät ota niitä oireita tai kyselyitä tosissaan?

***

Mä ainakin haluaisin, että jos meen lääkärille kertomaan jostain huolesta omaa tai lapseni terveyttä kohtaan, otettais mut vakavasti. Ei viitattais kintaalla ja kerrottais jotain trendihöpötyksiä. Tai määrättäis sitä Mobilatia ja Buranaa, kuten aina kouluterveydenhoitajalla, oli vaiva mikä tahansa. 😉