SokeriTON, maidoTON, gluteeniTON…

Mä sain yhdeltä lukijaltani hyvän kommentin tässä hetki sitten. Lukija sanoi, että on harmi kun kaikesta tehdään TONTON ja niitä tuotteita tarjotaan jo lapsille. Mä ymmärsin lukijan pointin ja oon itekin osittain samaa mieltä. Mutta oon myös eri mieltä. 😀

Mun mielestä on tosi hienoa, että nykyään jo pikkuvauvojen ruuansulatusta, allergiaoireita ym. tarkkaillaan ja vanhemmat on niistä kiinnostuneita ja tietoisia. Onko se oikeasti muka ihan ok jos vauvalla toimii vatsa vaan kerran viikossa? Vai voisko se johtua jostain? Olisko just kyseisellä vauvalla vaikeuksia sulattaa perunaa, banaania tms? Voisko niiden tuotteiden jättäminen imettävän äidin ruokavaliosta tai soseita syövän taaperon ruokavaliosta pois auttaa vatsan toimintaa? Uskon vahvasti, että kyllä. Ja ainakaan testaamisesta ei oo haittaa.

Mä ajattelen, että on myös tosi hyvä kun vanhemmat miettii sokeriherkkujen määrän rajoittamista lapsilleen. Tai sitä, että niitä edes säännöstelee. Suomessa kuitenkin lasten ylipaino on koko ajan kasvussa, eikä se oo mikään hyvä juttu! Mm. se, että jos lapsella on ylipainoa vaikuttaa se samoin kuin aikuisellakin sokeriaineenvaihduntaan, joka taas on yhteydessä tyypin 2 diabeteksen syntyyn. 

Välillä sokeritonta jäätelöä..
..ja välillä munkkia!

Vaikka meistä moni on 80-luvulla syönyt jätskiä joka päivä kesällä ja muut vuodenajat vetäny kiisseliä poskeen tarhasta yläasteelle, ei se tarkoita sitä etteikö niiden asioiden suhteen ois voitu kehittyä ja löytää uusia, ehkä parempia ratkaisuja. On ehkä huomattu tässä vuosien saatossa, että viljat ei sovi kaikille tai joku lapsi voi olla yliherkkä maidolle. 😉 Nää jutut ei oo vaan jotain ”trendikästä höpötystä ja hifistelyä”, kyllä niissä on ihan järki ja fakta mukana.

Tietystikään kaikki lapset ei tarvitse gluteenitonta tai maidotonta ruokavaliota, eihän kaikki aikuisetkaan tarvi. Mä ajattelen, että on vähän turha kieltää lapselta viljatuotteet tai maidon juonti jos ei itse niitä käytä. Jos lapsi tykkää leivästä ja maidosta, eikä se oo niille allerginen, niin on hyvä antaa lapsen syödä monipuolisesti. Lapset voi sitten itse päättää vanhempana mitä ruokavaliota haluaa noudattaa ja mitä ei. 

Mä en missään nimessä oo sitä mieltä myöskään, että kaikki sokerituotteet on pahasta ja että alle 10-vuotiaalta pitää kieltää kaikki muut kuin mansikat. Kyllä meillä ainakin Emma saa maistaa silloin tällöin jätskiä, keksiä tai suklaata. Mutta en lähtis ihan päivittäin hänelle ostamaan omaa jäätelötötteröä tai suklaapatukkaa.

Suloinen ja ihana keskitie, se on se meiän perheen väylä tässäkin asiassa. 😀

***

Superit, gluteenittomat browniet

Juhannuksena katoimme pöydän nyyttäriperiaatteella. Minun vastuulleni jäi jälkiruoka ja tiesinkin heti, että haluan leipoa jotain. Laitoin viestiä asap ystävälleni Ainolle ja häneltä sain reseptin herkullisiin gluteenittomiin brownieseihin. <3 Kiitos Aino!

Foodin

Mitä tarvitset?

(Jos haluat terveellisemmän version, jätä hunaja ja sokeri pois)

Kuori bataatti, raasta se. Sekoita bataattiraasteen joukkoon munat, kookosöljy, kookosmanna, hunaja ja vanilja. Sekoita kunnolla.

Sekoita kuivat ainekset keskenään erillisessä kipossa ja lisää ne sitten hiljalleen bataattiraasteen ym. muiden kosteiden aineksien joukkoon.

Kaada seos vuokaan, n.5cm paksuudelta. Laita 180-asteiseen uuniin 30 minuutiksi. Uunista ulostullessa päälle voit ripotella kookoshiutaleita.

gluteenittomat browniet brownies

Mun mielestä erittäin helppo ja suhteellisen nopeakin valmistus.
Ja siis toi koostumus oli ihan kuin ”oikeissa” brownieissa. Sellainen ihanan kostea, mutta kiinteä. Ja mikä parasta, browniet upposivat juhannusseurueeseen kuin häkä. 😉 Ostin vielä rinnalle Jymyn luomuvaniljajätskiä ja voi pojat. Kyllä maistui hyvälle. <3

Näitä kannattaa kokeilla!!
Jos kaikkia aineksia ei löydy kotoa, tilaa -> www.foodin.fi ja käytä alekoodia MT. Saat -10% jokaisesta tuotteesta. Suorat tuotelinkit löydät tuosta ylempää. 🙂

browniet

Huomenna keskiviikkona, meillä starttaa kesäloma!! Wipiii!! Meidän (Tuukan ja minun) seikkailuja voi nyt tarkkailla myös snapchatista: monnatreenaa ja tuukkaoconnors nimimerkkien takaa. 😉

Ihanaa kesäistä viikkoa! Palailen taas pian kesälomakuulumisten kera! <3

* Tuotteet saatu yhteistyössä Foodinin kanssa.