Mitä se läsnäolo on?

Edelleen puhutaan paljon läsnäolosta. Siitä miten tärkeä olis olla läsnä hetkessä, nauttia siitä mitä on just nyt tapahtumassa – eikä haahuilla ympäriinsä puolivaloilla.

Läsnäoloa on monenlaista. Mun mielestä läsnäoloa on esimerkiksi se, että koittaa keskittyä siihen mitä tapahtuu sillä hetkellä. Laittaa kännykän pois, kun joku puhuu sulle ja kuuntelee mitä asiaa hänellä oikeasti on. Läsnäolo on mun mielestä myös sitä, että jos menee vaikka katsomaan lapsen kanssa lampaita, keskittyy siinä hetkessä niihin lampaisiin. 😀 Ettei koko ajan vaan stressaa siitä, mitä kaikkea vielä pitää ehtiä tänään tekemään ja noniin nyt mennään jo eteenpäin…

Mun mielestä on tärkeetä tehdä arkeen ja viikonloppuun niitä hetkiä, kun ihan ”pitää” olla läsnä. Ne hetket rauhoittaa ja saa edes hetkeksi pysähtymään. Tää tapa on tärkeää mulle ja mun mielenrauhan säilymiselle. Se ei tarkoita sitä, että se toimisi kaikilla.

Mä oon jo pitkään yrittänyt harjoittaa tietoista läsnäoloa. Sitä, että ihan oikeasti pyrkisi olemaan mukana koko sielun ja ruumin voimin aina siinä hetkessä mitä just silloin tapahtuu. Kuuntelisi omaa fiilistä, miltä tuntuu kehossa ja miltä tuntuu mielessä ja sydämessä. Miltä missäkin näyttää, tuoksuu ja kuulostaa.

Se ei todellakaan aina onnistu!! 😀 Ei ei. Mutta kun mun ystävä, Tuukka, mun veli, kuka vaan rakas ihminen puhuu mulle, haluan kuunnella. Olla siinä, kysellä lisää. En halua näpyttää silloin kännykkää ja miettiä, että mitähän asioita olikaan siellä to do-listalla ens viikolla.

Oltiin sunnuntaina käymässä koko perheen voimin Haltialan maatilalla. Kun ajettiin sinne, tuntui kuin kaikki autot olis ajaneet tuhatta ja sataa sivulta ja takaa. Talla pohjassa, aivan tuskassa. Mietin silloin, että kuinka moni oikeasti rentoutuu viikonloppuisin tai edes yhtenä päivänä viikossa? Vai meneekö monilla vapaapäivätkin aivan ahdistuneena miettien jo seuraavan päivän työasioita?

Läsnäolo ja sen tuoma rauhallisuus on ollut mulle itelleni tosi tärkeä oppi. Vaikka kotona odottais miljoonan metrin pyykkivuori ja kalenteri olis minuutilleen täyteen suunniteltu seuraavan viikon ajan, yritän edes yhtenä päivänä viikossa relata. 😀 Sulkea hetkeksi pois ”to do” -asiat ja pällistellä vaikka niitä kikkarakarvaisia lampaita. 😉

Sunnuntaina aamulla mietin, että huhhahhei.. viikko on pulkassa ja huomenna alkaa uus. Mietin, että viikon aikana oon tuntenut hurjaa energiamäärää, endorfiinia ja hyvää mieltä. Mutta tuntenut myös väsymystä, pahaa mieltä ja ihan sellaista ”pää räjähtää kohta” -fiilistä. Silti sunnuntaina illalla sängyssä mieitin, että nyt on levännyt olo. Lähden innolla uuden viikon pyörteisiin ja sydän ja silmät auki kaikelle mahtavalle!

***

Mitä läsnäolo on teille?

Itsetunto – miten saada se hyväksi?

”Ihanaa Monna kuulla miten sää puhut itsestäsi! Voi kun itse pääsisi itsensä kanssa vielä joskus samaan tilanteeseen. Että osaisi arvostaa itseään ja puhua itsetään yhtä kauniisti kuin sinä.”

Sain tällaisen viestin seuraajaltani instagramissa. Viesti tuli itsetunto-haasteeseen, joka meillä on meidän Hyvinvointiviikolla ig:ssä.

Kysymys antoi hyvän postaus-idean! Onko joillain ihmisillä vain luonnostaan hyvä itsetunto? Voiko sitä harjoittaa paremmaksi? Vai onko sitten aina vain tyydyttävä johonkin, ehkä vähän huonoon itsetuntoon?

Itsetunto on treenaamisen takana! Se on vähän kuin hyvät reisilihakset! 😉 Ne ei tule tyhjästä tai sohvalla makoilusta. Itsetuntoakin pitää treenata.

Jostain syystä se, että kehuu itseään ääneen, on punainen vaate monelle. Se on se vanha suomalainen asenne ”itsekehu haisee”. Mutta minä olen eri mieltä. Mielestäni terve itsevarmuus on erittäin hyvä asia. Ja se vain on niin, että kaikki lähtee siitä, että arvostaa itse itseään.

Annan tähän teille muutaman vinkin, jolla voi ihan päivittäin harjoitella omaa itsetuntoa paremmaksi. 🙂

Mieti itsestäsi viisi hyvää asiaa.

Listaa ylös viisi asiaa, joihin olet tyytyväinen itsessäsi. Ainakin yksi niistä pitää liittyä ulkonäköön, se on monille se vaikein. Minä listasin tällä viikolla esimerkiksi sen, että pidän hiuksistani, olen mielestäni hyvä äiti, olen ennakkoluuloton. Kun käyttää vähän aikaa ja uskaltaa sanoa itselleen niitä hyviä asioita, niin niitä löytyy kyllä.

Yritä katsoa itseäsi toisen silmin.

Katso peilikuvaasi niin, että siinä seisoisi joku toinen. Olisitko yhtä ankara ja kriittinen vartalosta jos se olisi vaikka hyvän ystäväsi? Vai löytäisitkö siitä kenties jotain kaunista?

Olet ainutlaatuinen.

Sinunlaistasi ei ole toista. Ole ylpeä muodoistasi tai hoikkuudestasi. Kenelläkään muulla ei ole juuri samanlaista vartaloa kuin sinulla, ei samanlaisia hiuksia tai tapaa olla ystävä. Jos koet olevasi erilainen kuin moni muu, ajattele sen olevan rikkaus!

Minä olen hyvä.

Sano itsellesi joka päivä, että olet hyvä. Joko ääneen tai ajatuksissasi. Voit tehdä sen myös katsomalla itseäsi peilistä. Se voi tuntua alkuun teennäiseltä ja jopa vaikealta, mutta pikkuhiljaa se alkaa tuntua normaalilta ja myös lause alkaa tuntumaan todelta.

Me kaikki ollaan usein ihan liian kriittisiä omalle peilikuvallemme, omista taidoistamme, omasta luonteestamme. Ihmiset meidän ympärillä näkee meidät usein kauniimmin.

***

Kirjoitin joskus vuosia sitten postauksen; Olet kauniimpi kuin uskot. Heitin silloin kommenttiboksiin haasteen.
Kysy joltain ihmiseltä; ystävältä, perheenjäseneltä, naapurilta, ihan keneltä haluat,
mitkä ovat hänen mielestä kolme kauneinta asiaa sinussa. Voit kysyä tämän myös itse itseltäsi.
Kerro ne sitten minulle ja muille tämän postauksen kommenteissa.
Toivon täysillä, että uskallatte kirjoittaa näitä asioita tänne kommenttiboksiin.
Ne saa sekä sinut, että minut, että muutkin lukijat hymyilemään. Onnellista hymyä.

Heitän tämän saman haasteen uudestaan! 🙂 Kuten kirjoitin, ihmiset ympärillämme näkee meidät kauniimmin kuin me. Voisitko juuri sinä nähdä itsesi samoin kuin ihmiset ympärilläsi, yhtä kauniisti? ❤️ Viimeksi kommentteja tuli melkein sata. Rikotaanko se määrä tällä kertaa ja kerrotaan kauniita asioita itsestämme oikein urakalla kommenttiboksi täyteen?

 

 

 

Kaikki postauksen kuvat: Maarit Vaahteranoksa
Vaatteet: Yvette

Pst! Käy lukemassa ihanan Elinan (Endorfiinikoukussa) vastaus meidän heittämään ”Kerro viisi hyvää asiaa itsestäsi” -haasteeseen!