Highly sensitive person.

Ystäväni kysyi minulta eilen, että oletko Monna tutustunut käsitteeseen HSP? En aluksi tiennyt mistä hän puhuu, kunnes hän avasi lyhenteen. Hän kehotti lukemaan siitä ja tutustumaan asiaan. Olen tuntenut tämän ystäväni jo lukiosta asti. Hänellä on suuri taito lukea ihmistä. Kuten tällä kertaa minua.

Aika lailla kaksi vuotta sitten tutkin tätä kyseistä asiaa enemmän. Silloin siitä puhuttiin aika paljon. Se oli jotenkin ”pinnalla”. HSP – Highly sensitive person – Erityisherkkä. Moni analysoi omaa käytöstään ja luonnettaan erityisherkäksi. Niin itsekin tein. Hiljenin kuitenkin asian kanssa blogin puolella, koska ajattelin ettei minun kannata tätä asiaa käsitellä täällä. Sillä vaikka te lukijat minusta paljon tiedättekin, ette kuitenkaan tunne minua oikeasti. Päätin, että jätän asian sikseen. Silloin kirjoitin mm. näin:

Olen miettinyt miksi väsyn niin helposti. Ja miksi tuntuu usein, että elän todella kiireistä elämää? Kyllähän muillakin täyttyy päivät kalenterissa ja on töissä ensin 8-16 ja sen jälkeen lapset päiväkodista ja sitten ruokaa pöytään ja koira lenkille ja pyykit koneeseen. Ei kaikilla ole mahdollisuutta ottaa edes kerran kuussa ”monnapäiviä”. Jolloin ei ole mitään muuta kuin aikaa itsensä kanssa. Silti tuntuu, että kuormitun ja stressaannun todella helposti.

Minusta tuntuu, että aistin ihmisten tuntemuksia helposti. Positiivisia ja negatiivisia. Usein myös osaan vähän ennustaa ja ennalta arvata miten tulee tapahtumaan missäkin tilanteessa, jo tunteja ennen itse tilannetta. Vaistoan paljon ja luotan myös vaistooni.

Sanotaan, että erityisherkän ihmisen hermosto käsittelee aistien välittämää tietoa tavallista laajemmin ja syvällisemmin. Se ilmenee tarkkana havainnointikykynä, kokemisen syvyytenä sekä monipuolisena ja syvällisenä asioiden käsittelykykynä.

Tekeekö nämä asiat minusta kuitenkaan erityisherkkää? Vaiko vain erittäin herkän ja intuitiivisen?

Kaksi vuotta sitten tunsin siis samaa väsymystä kuin nyt. No nyt tunnen sitä vielä kovemmin. Mutta silti, olen aina väsynyt helposti ja kuormittunut nopeammin kuin moni muu.

Ystäväni kehoituksesta luin taas hieman erityisherkkyydestä.

Yhdysvaltalainen psykologian tohtori Elaine Aron on tutkinut erityisherkkyyttä 1990-luvulta saakka. Aron luokittelee erityisherkkyyden piirteet neljään pääryhmään kirjassaan Psychotherapy and the Highly Sensitive Person. Luokittelun muistamista helpottaa alkukirjaimista muodostuva lyhenne DOES:

D – Depth of processing (syvällinen tiedon prosessointi)

Erityisherkkä ihminen käsittelee havaintoja ja tietoa syvällisesti. Hän miettii eri vaihtoehtoja, vertaa tietoa aiempaan tietoon tai kokemuksiin ja yhdistää ulkoiset ja sisäiset havainnot kokonaisuudeksi.

O – Overarousability (kuormittumisalttius)

Erityisherkkä ihminen stressaantuu liiallisesta aistimus- tai tietomäärästä. Monipuolinen,  intensiivinen tai pitkäkestoinen tapahtuma voi viedä hänen voimansa, jotka palautuvat lepäämällä, rajaamalla aistimuksia tai poistumalla tilanteesta.

E – Emotional intensity (vahva eläytymiskyky)

Erityisherkän ihmisen tunteet ja tuntemukset voivat olla voimakkaita. Hänellä on kyky liikuttua, vaikuttua ja asettua toisen asemaan helposti.

S – Sensory sensitivity (tarkka havainnointikyky)

Erityisherkän ihmisen aistihavainnot ovat hienovaraisia. Hän tarkkailee sekä ympäristöään että sisäisiä kokemuksiaan, ja tekee niistä tarkkoja havaintoja. Herkän aistit eivät kuitenkaan ole paremmat kuin muilla, vaan kyseessä on hermoston herkkä reagointi.

Lainattu Suomen erityisherkät ry:n sivuilta.

Tasaisin väliajoin huomaan tarvitsevani pieniä taukoja. Niitä olen tarvinnut jo vuosia. Taukoa metelistä, ihmisistä, puhumisesta, nauramisesta. Nyt tuntuu, että se pieni tauko ei enää riitä. Ahdistun Mannerheimintien metelistä, asumme tällä hetkellä sen varrella. Joka kerta, kun ambulanssi ajaa pillit soiden talomme ohi, minua särkee korviin. Kun lähden koirien tai Emman kanssa ulos, yritän aina keksiä jonkin toisen reitin mennä, kuin Mannerheimintie. Se meteli on kamala; autot, ratikat, ambulanssit. Haluan, että kotimme on rauhallisessa paikassa. Sitä samaa haluaa myös Tuukka. Pieni tauko esimerkiksi tästä liikenteen melusta ei enää auta, sen on oltava pysyvä rauha.

Huomaan, että kuppini on koko ajan täysi. Se ei meinaa tyhjentyä lainkaan. Ei sillä, että käymme muutaman päivän mökillä tai sillä, että pidän yhden päivän viikossa täysin aikataulutonta elämää. Ei, nyt meinaa läikkyä koko ajan yli. Huomaan sen myös siitä, että olen erityisen herkillä tunteiden kanssa. Kuten moni teistä lukijoistakin on huomannut. Kun kuppi on täysi, ei sitä tarvitse paljoakaan heiluttaa, että läikkyy yli.

Kun eilen juttelin ystäväni kanssa näistä kaikista asioista, hän ei sanonut minulle monen muun tapaan, että taidat olla Monna nyt hieman stressaantunut. Hän sanoi, että taidat kuormittua ja aistia vain niin paljon kerralla ettei nyt enää kovalevylle mahdu enempää tuntemuksia.

***

On vahvuus olla herkkä ja tuntea vahvasti. Mutta aina se ei ole se helpoin reitti elämässä. Eikä tarvitsekaan. Ei kaiken tarvitse olla helppoa, kuten joku minulle joskus tiesi neuvoa. Tiedän sen itsekin. Välillä vaan tuntuu, että varmasti voisi olla helpompiakin tapoja olla ja elää.