Onko äiti äidille susi?

Eilen oli aivan ihana tapahtuma Hyvinvoiva äiti. Me Emman kanssa päätimme vuoden alussa, että haluamme järjestää tapahtuman äideille. Sellaisen päivän, jossa kannustettaisiin jokaista äitiä toimimaan parhaalla näkemällään tavalla – niin töihin palaamisessa, lastenhoitojutuissa, treenamisen kanssa ja sen oman ajan ottamisen kanssa.

Mietimme Emman kanssa tapahtuman sisältöä ja mitä sillä haluttaisiin äideille antaa. Mietimme jotain ihanaa ja inspiroivaa paikkaa, jossa tapahtuman järjestäisimme ja oikeastaan heti ensimmäiseen ideaan olimme tyytyväisiä. Halusimme järjestää tapahtuman super kauniissa Lavli Living Roomissa. Mietimme, ketkä ihanat äidit pyytäisimme mukaan päivään ja päätimme kutsua upeat ja insporoivat, aivan ihanat äidit Kirsin, Umpun ja Evelinan. Onneksi kaikki heistä halusivat olla mukana päivässä. <3 Mietimme vielä, että olisi hyvä jos päivässä olisi mukana myös ammattilainen puhumassa raskauden jälkeisestä liikunnasta, joten halusimme ehdottomasti paikalle taitavan ja erittäin pätevän osteopaatin Saran. Pisteeksi i:n päälle halusimme päivän loppuun vielä treeniosuuden, joka ei olisi ”hullu hikijumppa”, vaan nimenomaan mietitty kokonaisuus synnyttäneille naisille, joiden lantionpohja ehkä vielä kaipaa treeniä. Saimme päivään mukaan upean ja ihanan liikunnanohjaajan Inarin.

Umppu, Eve, Kiti, minä ja Emma = Dream team 😉

Päivän aikana juttelimme paljon kaikenlaista. Kaikki sai puhua, ei vain me järjestäjät ja panelistit. Halusimmekin, että tapahtumassa saadaan jakaa omia kokemuksia ja kerättyä sellaista vertaistukea asioille. Tapahtuman aikana ei tuomittu ketään. Eilisen aikana ei todellakaan tuntunut kertaakaan, että äiti on äidille susi. Me kaikki äidit vedimme yhtä köyttä, ihan jokainen. Vaikka meillä oli erilaisia mielipiteitä tai toimintatapoja, koko ajan vallitsi hyväksyntä ja suvaitsevaisuus vahvasti ilmapiiriä.

Kiti sanoi tilaisuuden alussa, että meidän jokaisen äidin tulisi ymmärtää sellainen asia, että jokainen äiti on erilainen. Ainahan puhutaan siitä, että jokaisen vauva kehittyy eri tahtiin, jonkun pienokainen oppii kääntymään 2kk -ikäisenä, toisen 5kk -ikäisenä. Joku oppii puhumaan ensin ja vasta sitten kävelemään. Kiti sanoi niin hyvin sen, että myös me äidit kehitytään eri tahtiin. Meistä jokaisesta kehittyy vauvan ja lapsen kasvamisen myötä erilaisia äitejä. Kaikille erilaisille tavoille pitäisi antaa vapaus, eikä tuomita toisen äidin erilaista tapaa kasvattaa tai olla äiti. Paitsi tietysti niille tavoille, jotka satuttaa lasta. Mutta sen kaikki varmasti ymmärtävät.

Puhuimme myös siitä, että ei pitäisi tuomita ketään instagramin tai blogin perusteella. Koska tuskin kukaan sosiaaliseen mediaan päivittää koko elämäänsä, jokaista sekuntia myöden. Sen vuoksi muut kuin itse perhe ei tiedä koko totuutta. Se, että jonkun yhden kuvan perusteella aletaan syyttämään jotain äitiä itsekkääksi ja jotain toista laiskaksi läskiksi on ihan täysin väärin. Pelkkien kuvien tai blogikirjoitusten perusteella voi vain olettaa asioita, ei tietää faktoja. Ja se, että joku toinen päättää tehdä toisin kuin itse – ei ole tuomittava asia. Ei toisen erilaiset toimintatavat ole mikään oikeutus syytöksille tai haukkumiselle.

Valitettavan moni tapahtumassa olleista äideistä oli kokenut somen raivon ja siellä todistaneet väittämän äiti on äidille susi todeksi. Yksi oli saanut kuulla inhottavia kommentteja instagram-kuvastaan, jossa hän oli croptopissa salilla, hänestä tehtiin itsekäs äiti yhden kuvan perusteella. Toinen oli saanut kuulla kamalaa paasausta juoksulenkille kiirehtimisestä, yhden instagram-kuvan perusteella – todellisuudessa hän oli vaunulenkillä kävellen. Kolmas oli saanut palautetta liian aikaisin töihin palaamisesta ja neljäs siitä, kun oli käynyt ystäviensä kanssa muutamalla viinilasillisella.

Puhuimme siitä, että aina äidillä ei ole varaa valita kolmen vuoden kotona olemista, on palattava taloudellisista syistä töihin. Tai sitten on vain halu palata töihin, vaikkapa osa-aikaisesti. Puhuimme siitä, että joskus äidit haluavat lähteä vähän tuulettumaan, mutta sekin on ok jos ei halua. Puhuimme, että se on todella ok jos haluaa ja pystyy taloudellisesti olemaan kotona lapsen kanssa monta vuotta. Mutta että sekin on ok, jos haluaa palata töihin aiemmin. Monelle äidille työkin saattaa olla sitä ”omaa aikaa”. Puhuimme myös siitä, että ei sitä omaa aikaa ole pakko ottaa, jos ei siltä tunnu. Ei kaikki äidit tunne tarvetta omalle ajalle, edes tunniksi päivässä ja se on todella ok. Mutta myös se on todella ok, jos haluaa sen tunnin päivässä tai vaikkapa kaksi. Jos joku äiti haluaa lähteä treenaamaan, kun vauva on vielä pieni – se on täysin ok. Sekin on ok, jos liikunta ei kiinnosta pätkääkään ensimmäisen vuoden aikana.

Palaa töihin aikaisin tai on kotona pitkään, lähtee tyttöjen kanssa lasilliselle tai on kotona perheen kesken, lähtee salille treenaamaan tai liikunta ei voisi vähmpää kiinnostaa – mikään näistä tavoista ei ole toista parempi tai oikeampi. Ei mikään näistä tavoista vähennä tai lisää rakkautta lasta kohtaan.

Kuulimme päivän aikana paljon faktaa siitä, kuinka kauan naisen keho palautuu synnytyksestä. Miten treenaamaan lähteminen kannattaisi aloittaa ja mitkä on niitä lajeja tai liikkeitä, jotka voivat tehdä eniten hallaa lantionpohjalle tai erkaumalle.

Tapahtuma oli aivan super onnistunut, inspiroiva ja ihana!! Olen niin iloinen eilisestä päivästä. Kiitos ihan jokaiselle tapahtumaan osallistujalle!! Kiitos meidän ihanat panelistit, kiitos Sara ja Inari! Kiitos Lavli Living Room ja kiitos tarjoiluista ja lahjapussukoiden sisällöstä Evoke, Foodin ja Goodio

 

***

Äidit, pidetään yhtä!! Ei olla toisillemme niin ankaria! Ei olla ainakaan susia toisillemme! Hyväksytään erilaiset tavat kasvattaa ja olla äiti.
Ei toisen tapa ole itseltä pois, ei toisen tapa kasvattaa tee omasta tavasta huonompaa.

Pus!

Ystävyys ja äitiys

Ystävyyssuhteet muuttavat vuosien varrella muotoaan, jotkut hiipuvat pois ja jotkut säilyvät vuosikymmeniä. Muutoksia ystävyyksissä ei ole vähiten silloin kun vauva syntyy elämään mukaan. Tämäkin on asia, jonka olen oppinut vasta pienen tyttäremme myötä. Edelleen minulla on onneksi tallella samat vanhat ystävät, jotka olivat ennen äitiyttä. <3 Mutta nyt äitiyden myötä olen saanut ihania uusia ystäviä – äitiystäviä. <3 Ja niiden vanhojen ystävien kanssa, joilla on lapsia, on tullut uusi leveli siihen aiempaan ystävyyteen.

Ystävänpäivänä meillä kävi vieraita Tampereelta asti. Umppu ja Vikke, sekä Emma ja Emil. Meillä olikin sitten yhtäaikaa talossa 2kk, 3kk ja 10kk -ikäiset vauvat. 🙂 Oli ihana katsella, kuinka eri kehitysvaiheessa kaikki olivat. Jotenkin tuntui, että Vikke oli niin pieni vielä, vaikka meidän Emmakin oli vain reilu kuukausi sitten samanikäinen. Emil taasen vaikutti jo ihan isolta pojalta, kun hän mennä touhusi ympäri kotiamme ja nousi tukea vasten jne.

On ihanaa jutella äitiystävien kanssa. Voi puhua ihan ”rauhassa” niin paljon niistä vauvajutuista, kun sielu sietää. Myös vertaistukea saa heiltä. Voi jutella, onko teillä käynyt näin ja entä mitä sitten tällaisessa ja tällaisessa tilanteessa kannattaa tehdä.

Olen myös ajatellut, että ilman äitiyttä minulla olisi jäänyt ehkäpä tutustumatta moniin ihaniin nykyisiin ystäviini. En sano, etteikö meistä olisi ilman vauvaa voinut tulla ystäviä vaikkapa Umpun ja Emman kanssa, mutta luulen, että samanlaiset elämäntilanteet ajaa yhteen paremmin. Juttelin tästä samasta asiasta myös Hillan kanssa vaunlenkillä ja Lauran kanssa viime viikolla tavatessamme. On ihanaa, että äitiys on tehnyt meistä ystäviä.

On myös tosi virkistävää ja ihanaa nähdä ystäviä, keillä ei ole lapsia. 😀 On ihana puhua välillä jostain muustakin kun siitä, monta kertaa kenenkin vauva on kakannut päivässä ja onko ollut korvatulehdusta ja mistä senkin tietää. Kuulemma oppii tietämään.. 😉

Viime viikolla näin ystävääni Nanaa ja oli ihana puhua ihan eri jutuista kuin vauvajutuista. Ystävämme Emmi kävi meillä kylässä viime viikolla ja oli ihana nauraa oikein mahanpohjasta hölmöille jutuille ja puhua muustakin kuin vauvoista. 😉 Vaikka Emma viihtyikin Emmin sylissä ja oli mukana jutuissa. Tai kun kävin vaunulenkillä ystäväni Sannan kanssa, vain minulla oli vaunut ja höpötimme kaikenlaista maan ja taivaan väliltä, myös vauvajutuista, mutta paljon muustakin.

Tästäkin asiasta huomaa, että keskitie on se paras tie. 😀 Ei tarvitse mennä äärilaitoja pitkin. Että sitten kun on äiti, niin on sopivaa liikkua vain muiden äitien seurassa ja puhua vain vauvan kakasta. Tai toisaalta, miten ihanaa on kun välillä voi tehdä juurikin sitä ihan täydestä sydämestä. Ja sitten välillä nähdä muitakin kuin äitiystäviä.

 

***

Onko muut huomanneet samaa? 🙂

Ihanaa päivää toivotellen,

 

 

 

PS. Meidän Hyvinvoiva äiti – tapahtumaan on vielä paikkoja jäljellä, mutta enää alle puolet! 🙂 Joten pidä kiirettä, jos haluat mukaan tähän ihanaan, kannustavaan ja lämminhenkiseen tapahtumaan mukaan! Voit lukea lisää TÄÄLTÄ.