Vinkkejä karavaanireissuun!

Kotona ollaan ja karavaanireissu on tältä kesää koettu. Matkailuauto palautettu BestCaravanille ja oma auto alla taas. Mitkä fiilikset jäi? Mitä vinkkejä muille karavaanireissuun lähtijöille?

Kuvitelma mielessä siitä, miten kurvataan iloisin mielin paikasta A paikkaan B, koirien nukkuessa rauhassa, Ruotsin upeiden maisemien vilistessä auton ikkunoista, Emman istuessa tyytyväisenä turvaistuimessaan jne.. kävikö se toteen? 😀

No ei käynyt! Suunnitelmat matkan aikana muuttui pariinkin otteeseen, mutta hyvillä fiiliksillä. Me oltiin jo reissuun lähtiessä päätetty, että annetaan matkan viedä meitä mukanaan ja jos tekee mieli tehdä muutoksia, sitten tehdään. Mutta sanotaanpa vaikka nyt niin, että ehkä seuraava kerta karavaanireissussa toteutetaan sitten kun Emma on vähän vanhempi.

Mutta siis joka tapauksessa, me nautittiin tosi paljon tästä kokemuksesta. Mä tykkään tosi paljon leirintäalueiden tunnelmasta, samoin Tuukka. Laitan tähän muutaman ”vinkin”, jotka me itse koettiin hyväksi tän reissun aikana.

  1. Varaudu muutoksiin – ota ne leppoisasti vastaan. Jos jokin leirintäalue tuntuu ihanalta, jää sinne pidemmäksi aikaa kun olitte alunperin suunnitelleet. Jos jokin reittivalinta ei tunnukaan hyvältä matkan edetessä, muuta sitä ja keksi yhtä hyvä vaihtoehto kuin alkuperäinenkin oli. 🙂
  2. Aja vain lyhyitä pätkiä, jos mukana on pieni lapsi. Me huomattiin jo ekan etapin (Hyvinkää – Turku) aikana, että pitkiä matkoja ei voida kerralla matkustaa. Emma ei jaksanut istua tuntitolkulla turvaistuimessa, vaikka Youtube ja Yle Areenan piirretyt olikin apuna. 😉 Me päädyttiin siihen, että n.300km on ihan maksimimatka yhdellä kertaa.
  3. Pidä ajopäivien välissä lepopäiviä. Ajopäivien jälkeen oli ihana olla leirintäalueella, nauttia vaan siellä luonnosta, leikkipaikan keinuista, tehdä ruokaa asuntoautossa ja ottaa rennosti. Me ainakin tarvittiin ajopäivien välissä aina kaksi tai kolme päivää olemista.
  4. Pidä asuntoauto (tai vaunu) siistinä. Kun on pienet tilat, oli ihan ehdoton juttu, että kaikille tavaroille oli oma paikkansa ja roskat korjattiin heti pois.

Mun mielestä karavaanielämä on edelleen ihanaa ja leppoisaa. Tosi aitoa meininkiä ja ihana tapa nähdä uusia kaupunkeja ja paikkoja. Mä ehdottomasti haluan vielä lähteä jollekin karavaanireissulle! Oisko sitten matkailuvaunu seuraava kulkupeli? Mene ja tiedä! 🙂

Lue myös mun aiemmat karavaanipostaukset reissun päältä: Karavaanarit! ja Matka jatkuu! 

Iloista viikon starttia! 🙂

***

Matka jatkuu!

Reilu viikko ollaan paineltu nyt BestCaravanin asuntoautolla pitkin poikin Ruotsia ja vähän Suomeakin jo. Mitkä on fiilikset tällä hetkellä karavaanarireissusta?

Uppsalassa yövyttiin ensimmäiset kolme yötä. Siellä alunperin oli tarkoitus olla vaan yksi yö ja jatkaa eteenpäin. Tuumattiin sitten kuitenkin, että ollaan kaks yötä, jotta saadaan yks lepopäivä siihen heti kärkeen. Leirintäalue oli niin mukava ja Uppsala kaunis kaupunki, että päätettiin jäädä vielä kolmanneksi yöksi.

Siitä matka jatkui kohti Sundsvallia. Leirintäalue oli vielä huikeampi kuin Uppsalan ja ihan meren rannalla. Aivan ihana paikka. Oltiin sieltäkin varattu ensin vain yks yö, jota loppujen lopuks korotettiin myös kolmeen yöhön. 😀 Sundsvall oli myös tosi kaunis kaupunki.

Sundsvallissa Emma otti ison askeleen ja uskaltautui mereen meiän kanssa. Ei toki vielä kovin syvälle, eikä tarvinnutkaan. Olin niin ylpeä, kun Emma pienen harkinnan jälkeen uskaltautui lipluttelemaan varpaita rantaveteen ja sitten kahlaamaan jo vähän syvemmällekin.

Meillä on ollut ihan älyttömän hyvä tuuri ilmojen kanssa. Oikeastaan missään ei oo satanut ja Ruotsissa oli ihan tosi lämpimät ilmat. Varsinkin Sundsvallissa oli parina päivänä ihan helle. Ollaan oltu aikalailla aamusta iltaan ulkona, koska ei siellä asuntoautossa sisällä oo niin kamalasti tekemistä. Muutenkin on ihana olla paljon ulkona kun siihen on mahdollisuus.

Mä uskon, että aika harva istua tököttää asuntoauton – tai vaunun sisällä leirintäalueilla. Kyllä sitä kaikki puuhaa jotain joko siinä oman auton/vaunun pihalla tai muualla leirintäalueen tai lähimaaston maisemissa. Se on ainakin meille ollut tärkeää. Rehellisesti sanottuna, pinnahan siinä varmaan menis jokaisella jos oltais koko ajan koko perhe koirineen päivineen vaan sisällä ”pienessä” kopissa. 

Sundsvallista meiän oli tarkoitus ajaa Uumajaan ja sieltä Haaparannan lähelle, sitten Suomen puolelle jne.. Mutta me päätettiinkin tehdä suunnitelmiin muutos. Varattiin meille lauttamatka Uumajasta Vaasaan ja oltiin Vaasassa torstaina klo 23.30. Yövyttiin Vaasassa leirintäalue TopCampingissä, joka oli tosi hieno leirintäalue. Vaasasta jatketiin matkaa kohti Viitasaarta, jossa yövyttiin pienen lammen äärellä yksi yö. Sieltä ajeltiin Nurmekseen. Nyt ollaan täällä Nurmeksessa mökillä ainakin ens viikon puoliväliin asti.  🙂

Muutettiin suunnitelmia ihan sen vuoksi, että huomattiin ettei Emma jaksanut istua paikallaan ajomatkoja kovin mielellään. Vaikka pidettiin maksimimatkana 300km / ajopäivä ja pidettiin näitä parin päivän välistoppeja ajamisesta, oli ne muutaman tunnin istumiset autossa Emmalle turhauttavia. Ja sitä kautta meille.. 😉

Päätettiin siis yleisen viihtyvyyden ja lomatunnelman ylläpitämisen vuoksi jättää n.700km lenkki tekemättä ja oikaistiin laivalla yli. Toki se oli pieni ”extrameno” lomabudjettiin, mutta toisaalta bensat ja ainakin viiden yön yöpymiset leirintäalueilla olis loppujen lopuks tehnyt melkein saman summan, kuin lauttamatka.

Nyt meiän ”leirintäalueena” toimii Tuukan vanhempien mökkipiha ja äärimmäisen hyvä niin! 🙂 Emma pääsee touhuamaan mummin ja vaarin kanssa, koirat saa juosta vapaana ja meiän ei tarvi ajaa yhtään kilometria muutamaan päivään. Kotimatkalla yövytään vielä ainakin yhdellä leirintäalueella, sillä täältä Nurmeksesta Espooseen on yli 500km ja sitä matkaa ei yhdessä erässä tehdä. 😉

***

Lue myös meidän reissusta toinen postaus: Karavaanarit!