SokeriTON, maidoTON, gluteeniTON…

Mä sain yhdeltä lukijaltani hyvän kommentin tässä hetki sitten. Lukija sanoi, että on harmi kun kaikesta tehdään TONTON ja niitä tuotteita tarjotaan jo lapsille. Mä ymmärsin lukijan pointin ja oon itekin osittain samaa mieltä. Mutta oon myös eri mieltä. 😀

Mun mielestä on tosi hienoa, että nykyään jo pikkuvauvojen ruuansulatusta, allergiaoireita ym. tarkkaillaan ja vanhemmat on niistä kiinnostuneita ja tietoisia. Onko se oikeasti muka ihan ok jos vauvalla toimii vatsa vaan kerran viikossa? Vai voisko se johtua jostain? Olisko just kyseisellä vauvalla vaikeuksia sulattaa perunaa, banaania tms? Voisko niiden tuotteiden jättäminen imettävän äidin ruokavaliosta tai soseita syövän taaperon ruokavaliosta pois auttaa vatsan toimintaa? Uskon vahvasti, että kyllä. Ja ainakaan testaamisesta ei oo haittaa.

Mä ajattelen, että on myös tosi hyvä kun vanhemmat miettii sokeriherkkujen määrän rajoittamista lapsilleen. Tai sitä, että niitä edes säännöstelee. Suomessa kuitenkin lasten ylipaino on koko ajan kasvussa, eikä se oo mikään hyvä juttu! Mm. se, että jos lapsella on ylipainoa vaikuttaa se samoin kuin aikuisellakin sokeriaineenvaihduntaan, joka taas on yhteydessä tyypin 2 diabeteksen syntyyn. 

Välillä sokeritonta jäätelöä..
..ja välillä munkkia!

Vaikka meistä moni on 80-luvulla syönyt jätskiä joka päivä kesällä ja muut vuodenajat vetäny kiisseliä poskeen tarhasta yläasteelle, ei se tarkoita sitä etteikö niiden asioiden suhteen ois voitu kehittyä ja löytää uusia, ehkä parempia ratkaisuja. On ehkä huomattu tässä vuosien saatossa, että viljat ei sovi kaikille tai joku lapsi voi olla yliherkkä maidolle. 😉 Nää jutut ei oo vaan jotain ”trendikästä höpötystä ja hifistelyä”, kyllä niissä on ihan järki ja fakta mukana.

Tietystikään kaikki lapset ei tarvitse gluteenitonta tai maidotonta ruokavaliota, eihän kaikki aikuisetkaan tarvi. Mä ajattelen, että on vähän turha kieltää lapselta viljatuotteet tai maidon juonti jos ei itse niitä käytä. Jos lapsi tykkää leivästä ja maidosta, eikä se oo niille allerginen, niin on hyvä antaa lapsen syödä monipuolisesti. Lapset voi sitten itse päättää vanhempana mitä ruokavaliota haluaa noudattaa ja mitä ei. 

Mä en missään nimessä oo sitä mieltä myöskään, että kaikki sokerituotteet on pahasta ja että alle 10-vuotiaalta pitää kieltää kaikki muut kuin mansikat. Kyllä meillä ainakin Emma saa maistaa silloin tällöin jätskiä, keksiä tai suklaata. Mutta en lähtis ihan päivittäin hänelle ostamaan omaa jäätelötötteröä tai suklaapatukkaa.

Suloinen ja ihana keskitie, se on se meiän perheen väylä tässäkin asiassa. 😀

***

Mielipidettä maidottomasta, sekä arvonnan voittajien paljastus! :)

Multa on kyselty mitä mieltä olin maidottomasta.
Olin neljä viikkoa täysin maidottomalla (tai ainakin hyvin vähäisellä maidon määrällä).
Jätin siis maitorahkat, raejuustot sun muut maitotuotteet pois ravinnostani.
Korvasin maitorahka-vajettani soijajugurtilla, johon lisäsin esim. riisiproteiinia.
Soija-tuotteista ollaan myös montaa mieltä ja yhdyn kyllä siihen, että liiallisessa määrässä sekään ei ole hyväksi. Mutta kuten aina, tälläkin kertaa painotan sitä LOISTAVAA KESKITIETÄ! 😀

20131216_200812
Maidoton ei ollut mulle mitenkään kauhean pinnistelyn takana. En tosiaan oikeastaan käytä mitään muita maitotuotteita päivittäin kuin maitorahkaa ja kahvimaitoa.Rahkat korvasin sillä soijajugurtilla ja kahvimaidon riisimaidolla.

Juustoa ei tietenkään leivän päälle saanut laittaa ja myös raejuusto oli pannassa. No sitä en muutenkaan syö kovin usein.

Mitä sitten huomasin? Huomasin sen, että mahani oli ”rauhallisempi”. Se ei ollut turvonnut, eikä muutenkaan mörissyt omiaan. Huomasin muutenkin jotenkin kevyemmän olon. Enkä tarkoita nyt puntarin lukemissa kevyempää, vaan jotenkin sitä vain ei ollut niin ”ähky”-tunne kropassa.
Huomasin myös, että ihoni tuli heleämmäksi ja kuulaammaksi.

Samaan aikaan kun vietin maidotonta treenasin myös paljon ja tarkkailin muutenkin syömisiäni vähän entistä tarkemmin. Joten muutaman kiloin tippuminen tuona aikana saattoi johtua myös näistä muista syistä. Tai sitten kaiken yhteistyöstä. 🙂

Maidottoman päätyttyä voi syödä myös mozzarellaa! :)
Maidottoman päätyttyä voi syödä myös mozzarellaa! 🙂

Nyt kuitenkin maito on takaisin ruokavaliossani. Yritän silti pitää sen määrän kohtuudessa. Maitorahkaa saan syödä purkin päivässä ja kahviin sekoitan pienen lorauksen ykkösmaitoa ja pienen lorauksen riisimaitoa. Näin puolittuu kahvin seassakin maidon määrä.

IMG_5009Tehtiin sunnuntaina taas oikein perusruokaa mieheni kanssa.
Me tehdään tosi paljon ruokaa, mutta useimmiten se on ihan perushuttua eikä mitään hifistelyä. 😀
Makua saa ja pitää olla, mutta päivittäisen ruuan ei tarvitse olla mitään ankan siipeä hanhenmaksapalleroilla ja siian mädillä kuorutettua tryffelikastikkeessa ja shampanjassa pyöritettyä. Haha! 😀 Kukahan tollaisesta yhdistelmästä tykkäis?
Mutta varmasti ymmärsitte pointtini.
Mausteita yritetään käyttää laidasta laitaan ja välillä kokeilla vähän uusia makuja. Mutta useimmitenhan sinne pastakastikkeen tai kanan päälle ripautetaan hyppysellinen mustapippuria ja ruususuolaa. 🙂

IMG_5017
Sunnuntaina pistettiin porisemaan täysjyväpasta ja oheen tehtiin jauhelihakastiketta.
Jauhelihan sekaan tomaattimurskaa, sipulia, valkosipulia ja tomaatteja.
Ja raastettiin pari porkkanaa ja vähän lanttuakin.

IMG_5013
Ootteko te muuten annoskateellisia? Mä oon tosi usein! 😀
Mun miehen annokset näyttää tosi usein paljon paremmalta kun mun. Vaikka ois ihan samat (tai ainakin lähes tulkoon samat) eväät lautasella. Hihi.

Mun annos..
Mun annos..

..ja Tuukan annos.
..ja Tuukan annos.

Ja nyt sitten paljastan kolme onnellista voittajaa!! 🙂
KAIKILLE kilpailuun osallistuneille ISO ISO ISO KIITOS!!! Jos pystyisin, niin antaisin teille kaikille kolmellesadalleyhdeksällekymmenelleneljälle osallistujalle palkinnon!
Mutta voin antaa vain kolmelle.
Arvontakoneeseen löin nrot 1-394. Ja sieltä kone (nettisivu) arpoi kolme nroa.

VOITTAJAT ilmoitan nimimerkin ja kommentista otetun kuvakaappauksen kera, koska samannimisiä oli useampia. Voittajia pyydän ottamaan yhteyttä osoitteeseen: [email protected]

PALKINTO nro 1  ( Clip-On Hiuspidennykset Magic Hair:lta )
MIRA – Onneksi olkoon!!! 🙂
Voittaja

PALKINTO nro 2  ( CocoVi:n tuotepalkinto )
MARIA – Onneksi olkoon!! 🙂
Voittaja_

PALKINTO nro 3  ( Beverly Hills-valkaiseva hammastahnapaketti )
LOTTA – Onneksi olkoon!! 🙂
Voittaja__
Jeejeejee! 🙂 🙂
Onnea kaikille voittajille!

Kertokaahan kaikki omia kokemuksianne maidottomuudesta, soijatuotteista, ruokakateudesta ja muista jännistä jutuista. 😉
Kivaa tiistain jatkoa!
puspus <3
20131214_124216 IMG-20131217-WA0002