Ahvenanmaa tutuksi!

Päästiin tällä viikolla tutustumaan Ahvenanmaahan ihan kunnolla. Oli aivan tosi ihana nähdä mitä kaikkea Ahvenanmaalta löytyy, vain muutaman tunnin laivamatkan päässä Helsingistä tai Turusta. Mä oon käynyt Ahvenanmaalla ihan pienenä tyttönä, joten mulla ei ollut oikeastaan mitään ajatusta siitä mitä kaikkea siellä voi olla. Toki tiesin, että Ahvenanmaa on kaunis paikka ja se on ollut meillä Tuukan kanssa mielessä kesäkohteena jo pidempään. Nyt tän reissun perusteella me ollaan kyllä niin suuntamassa ens kesänä lomalle Ahvenanmaalle koko perheellä! 😉

Kerron teille nyt oikeasti ihania vinkkejä ja suosituksia paikoista, joihin kannattaa tutustua kun Ahvenanmaalle menee! 🙂 Mä sanon ihan täydestä sydämestäni, että matka Maarianhaminaan tai kokonaisuudessa Ahvenanmaalle kannattaa! <3 Ahvenanmaalla pärjää hyvin suomella, mutta jossain paikoissa voi joutua sanomaan pari sanaa ruotsia tai englantia. 😉 Täällä monen äidinkieli on ruotsi, mutta varmasti joka paikassa palvelua saa myös suomeksi.

Pääsin tällä viikolla pr-matkalle tutustumaan Ahvenanmaahan. Me startattiin matkaan torstaina aamusta klo 05.30. Suunnattiin pikkubussilla Silja Linen terminaaliin Turkuun, josta Silja Galaxy lähti kohti Ahvenanmaata klo 8.15. Syötiin runsas ja herkullinen aamiainen, jonka jälkeen jokainen pääsi lepäilemään omaan hyttiin. Maarianhaminaan laiva saapui vähän ennen klo kahta, vietiin tavarat omiin huoneisiimme upeaan hotelli Pommerniin ja lähdettiin tutustumaan keskustaan.

Käytiin ihastelemassa parissa ihanassa kaupassa käsintehtyjä ja paikallista tuotantoa olevia tuotteita, kuten Merikorttelin Salt:ssa ja keskustan Viktor Crafts & Design:ssa. Mm. näissä myymälöissä myydään lähes pelkästään käsintehtyjä paikallisia tuotteita. Ahvenanmaalla muutenkin suositaan tosi paljon paikallisia palveluita ja tuotteita. Käytiin myös todella kauniissa ja sympaattisessa pienessä kahvila Bagarstugan:ssa kahvilla ja pullalla.

Kahvitauon jälkeen lähdettiin bussikuljetuksella paikalliseen panimoon. Stallhagen -oluet tehdään Ahvenanmaalla ja panimo, jossa käytiin on ainoa Stallhagenin panimo. Eli jos joskus ootte ostaneet näitä oluita kaupasta, tulee ne tuolta pienestä panimosta. Vaikka mä en itse oluen ystävä ole, oli tosi mielenkiintoista kuulla tän oluen tarinaa. Esimerkiksi se, että oluen matka alusta asti siihen, kun se pullotetaan – kestää n.viisi viikkoa Stallhagenilla. Esimerkkinä Lapin Kullalla tämä sama matka kestää n.kaksi päivää. En ymmärrä oluen mauista mitään, mutta kuulemma tämän pitkän tekoprosessin vuoksi on Stallhagenin oluet ihan todella hyviä ja maistuvia.

Panimokierroksen jälkeen oli vuorossa olutmaistajaiset. Meitä oli seurueessa muutama, jotka ei oluista välitetä ja me saatiinkiin maistella ahvenanmaalaisia limuja. 🙂 Ihana mahdollisuus!

Stallhagenin kierroksen jälkeen kurvattiin bussilla takaisin hotelliimme, käytiin vaihtamassa siistimpää päälle ja mentiin illalliselle hotellin omaan ravintolaan nimeltä Kvarter5. Tähän ravintolaan voi mennä syömään, vaikka ei olisi hotellin asiakas. Suosittelen ehdottamasti tätä ravintolaa! Kuten kerroin tuossa alussa, Ahvenanmaalla suositaan paikallista ja niin myös monissa ravintoloissa. Kaikki mahdolliset raaka-aineet, joita saa ahvenanmaalaisina käytetään ruuan valmistuksessa.

Meillä oli kolmen ruokalajin illallinen. Alkupalaksi oli lammasta, pääruuaksi lohta ja perunamuussia ja jälkiruuaksi suklaakakkua ja sorbettia. Annokset oli hyvän maun lisäksi super kauniita.

Mahat täysinä painuttiin pehkuihin puoli kymmenen aikoihin ja nukuin kyllä ihan älyttömän hyvin ja sikeästi super pehmeässä sängyssä. 🙂 Aamulla herätys oli klo 6.30 ja klo 08 aamiaisen jälkeen suunnattiin matka kohti aivan mielettömän ihania Silverskär Island -saaria. Ensin käytiin Klobben-saarella. Tää Klobbenin saari on vuokrattavissa kokonaisuudessaan yksityishenkilöille tai yrityksille. Saari vuokrataan siis aina kokonaan vain yhdelle vuokralaiselle. Vuokraajana voi olla iso seurue, yritys tai vaikka yksi perhe. Tuolla saarella on 11 pientä  sähkötöntä mökkiä, jotka kaikki toimii puulämmityksellä.

Tää Klobben oli niin kaunis ja upea paikka, että mulla heräsi todella vahva halu järjestää siellä joskus jotkut isot juhlat. Ehkä parin vuoden päästä meidän 10-vuotis hääpäivä lähimpien ystävien ja perheen kanssa?

Klobbenilta mentiin Silverskär-saarelle, pääsaarelle, joka on myös vuokrattavissa kokonaan. Niin kaunis luonto ja se hiljaisuus, meren läheisyys ja kaikki. Sekä Silverskärillä, että Klobbenilla todellakin mieli lepäsi. Vaikka meitä oli iso porukka ja suurin osa toisilleen entuudestaan tuntemattomia ihmisiä, oli tunnelma tuolla jotenkin todella rauhallinen ja seesteinen.

Syötiin Silverskärillä Ahvenanmaan pannukakkua ja myös lounasta, joka oli ahvenkeittoa. Myös täällä ruoka tehdään paikallisista raaka-aineista. Tarjolla oli myös ahvenanmaalaista leipää ja juustoa.

Tämän jälkeen lähdettiin paikalliselle Öfvergårdsin omenatilalle. Tää omenatila on pariskunnan pitämä, muita työntekijöitä ei oikeastaan ole, paitsi heidän vanhemmat sadonkorjuun aikaan. 🙂 Tila oli kaunis ja idyllinen, tilalta myydään mehua kauppoihin ja omenoita esimerkiksi kouluihin ja päiväkoteihin. Tällä tilalla on myös vuokrattavissa oma omenapuu.

Marraskuussa omenatilalla pistetään seuraavan vuoden omenapuut vuokralle. Yhden omenapuun vuokraaminen maksaa 60€. Itse ei tarvitse muuta tehdä kuin sadonkorjuu seuraavan vuoden elokuussa. Tää on mun mielestä niin upea juttu, että oikeasti harkitsen josko me vuokrattais myös oma omenapuu tuolta. Sieltä löytyy eri lajikkeita vaikka kuinka, myös sellaisia lajikkeita joiden tiedetään sopivan omena-allergikoille. Meille järjestettiin myös omenamehu-tasting.

Omenapuiden jälkeen seuraava kohde oli Smakbyn. Aivan ihana paikka, jossa mm. ravintola ja tislaamo. Paikan omistaja Micke Björklund on Pohjoismaiden tunnetuimpia kokkeja ja joillekin varmaan myös tuttu kasvo tv:stä. Hän oli kyllä aivan huikea persoona, nauratti meitä puhumalla (huonoa) suomea ja ruotsia sekaisin ja kertomalla ihan poskettomia juttujaan. Ruoka Smakbyssä oli myös paikallista ja herkullista.

Illallinen koostui vähän samoista teemoista, kuin Kvarter5:ssäkin. Alkupalaksi lammasta, pääruuaksi turskaa ja jälkiruuaksi eräänlaista suklaajäädykettä ja sorbettia.

***

Yhteenvetona en voi muuta sanoa, kuin että Ahvenanmaa vei sydämeni! 🙂 Siis oikeasti aivan ihana paikka!! Me ollaan tykätty Tuukan kanssa reissata kesäisin Turun saaristoa, mutta nyt kyllä löytyi vahva kilpailija rinnalle! Ahvenanmaa kutsuu meitä ensi kesänä kesälomalle! Aion näyttää Tuukalle, Emmalle ja koirille näitä samoja paikkoja!! 🙂

Kiitos vielä kaikille seuralaisille mahtavasta matkaseurasta, kiitos Silja Line Suomi ja Visit Åland huikeista kokemuksista! <3 Ja kiitos tietysti myös meiän oppaalle Nikolle ja Åland Hotels:lle! 

Kotona on ihmisen hyvä olla.

Vai onko? Siis varmasti on ja niin pitääkin! 😀 Mutta mä olen silti sitä mieltä, että matkailu avartaa!

Me ollaan pienestä pitäen matkusteltu. Kun mä ja mun veli oltiin pieniä, me tehtiin ensin reissuja Eurooppaan ja Pohjoismaihin autolla ja yövyttiin hotelleissa. Jossain vaiheessa äiti ja pappa osti meille asuntovaunun ja sitten reissattiin ympäri Eurooppaa sen kanssa.

Tanskaan menevällä lautalla vuonna 1985.

Mä olen käynyt Ruotsissa, Virossa, Norjassa, Tanskassa, Ranskassa, Saksassa, Hollannissa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Luxemburgissa, Iso-Britanniassa, Kanariansaarilla, Tunisiassa, Maltalla, Kyproksella, Jenkeissä; Miamissa, New Yorkissa, Las Vegasissa ja Phoenixissa.

Oon nähnyt siis aika paljon ja oon tästä tosi kiitollinen. Suurin osa matkoista on tapahtunut lapsuudessa ja nuoruudessa. Muistot niistä on ihan huippuja. Varsinkin leirintäalue-elämä on jäänyt ihanana muistona mieleen. Meillä oli tapana aina tutustua kyliin ja kaupunkeihin. Missään paikassa ei yövytty vain yhtä yötä, vaan aina haluttiin pysähtyä ja tutustua. Niin maan kulttuuriin, nähtävyyksiin kuin ihan vaan olla pötköttää.

Tunisiassa hotellin altaalla.

Tuukan kanssa ollaan matkusteltu joka vuosi. Aina ei oo ollut rahaa mihinkään ulkomaanreissuun, mutta sitten ollaan lähdetty kotimaassa sellaisiin paikkoihin, jossa ei olla käyty ennen. Turun saaristossa ollaan käyty monesti, yövytty B&B:ssä tai leirintäalueella. Siellä myös lapsena käytiin. Niin ja tietysti Tuukan vanhempien mökki Nurmeksessa on paikka, jossa käydään joka vuosi.

Kaikki lomamatkat on olleet mahtavia! On oikeastaan vaan yksi paikka, johon en lähtisi uudestaan: Tunisia! 😀 Siellä ei ollut turvallinen olla. Se ei tuntunut mukavalta, kun hotellista ulos lähtiessä kaduilla pyöri huumeidenmyyjiä ja kaikenlaista sakkia, aseistettuja poliiseja ja vaikka mitä. Onneksi siellä oli hyvä hotelli, jossa vietimmekin sitten oikein treeniloman.

Miami Beachilla <3
New Yorkissa!

Miami on varmasti yks upeimmista paikoista, jossa oon käynyt. Fuerteventuran loma oli ihan huippu kokonaisuutena. Tanska on maana sellainen, joka on jäänyt positiivisena mieleen. Siellä käytiin monta kertaa lapsuudessa ja myös Tuukan kanssa ollaan Kööpenhaminassa käyty. Tanska on jotenkin lämminhenkinen ja ihana maa.

Mä olen lähtökohtaisesti sitä mieltä, että kun raha ei kasva valitettavasti puissa, niin matkustaessa kannattaa aina valita uusi kohde. Se on siis vain mun mielipide. Monihan tykkää matkustaa monta kertaa samaan paikkaan, johonkin sellaiseen joka on joka kerta ollut nappivalinta. Mun mielestä on kiva käydä jossain ihanassa kohteessa joskus uudestaan, mutta saan ite rahoille vastinetta parhaiten näkemällä uusia maita ja kaupunkeja.

Nyt kun selailin vanhoja matkapostauksia ja mietin kaikkia maita, jossa oon käynyt – tuli heti matkakuume, vaikka ihan muutama viikko sitten tultiin kotiin Fuerteventuran lomalta. 🙂

Muistakaahan muuten hyödyntää 100€:n alennuskoodi Apollomatkoilta!! Tarjous on siis voimassa 31.12.2017 asti ja loman voi ostaa 2018 vuodelle. 🙂 Alekoodi on APOLLOMT ja sillä saa tosiaan 100€ alennusta Sport -lomakohteista, joita on yhdeksässä eri maassa. Mm. juurikin tuo meidän Fuerteventuran kohde, myös Thaimaasta löytyy ja seitsemästä muusta kohteesta. TÄSTÄ pääset katsomaan matkoja! <3

***

Lue matkakertomukset myös näistä:

* New York * Miami * Tunisia * Fuerteventura * Miami vs. New York