Kuka mä oon nyt?

Muuton yhteydessä tuli tavaroita pakkaillessa vastaan pari vuotta vanha lehti nimeltään Fitbody. Kyseisessä lehdessä oli haastattelu musta ja mun kuva kannessa. Muistan, että olin silloin kansikuvasta ja muutenkin koko jutusta fiiliksissä. Olisin toki vieläkin kansikuvatyttönä olemisesta ja lehtihaastattelusta. Mutta kun mä nyt katsoin noita kuvia siinä artikkelissa ja Fitbodyn kannessa, en oikein meinannu tunnistaa itseäni. Enkä tarkoita pelkästään ulkokuorta.

Varsinkin tuo ensimmäisen aukeaman kuva herätti mussa vahvoja mietteitä. Kun katson kuvaa, nään jotenkin tyhjän katseen. Leveän hymyn kyllä, mutta tyhjän katseen. Jotenkin jopa vähän surullisen katseen.

Mä oon ollut tuolloin kyllä oikeasti onnellinen, mutta jotenkin mä oon tainnut hakea paikkaani silti. Jos ihan rehellisesti sanon, oon silloin kovasti katsonut monia ihmisiä ylöspäin ja halunnut jotenkin olla heidän tasollaan. Yhtä kaunis, yhtä treenattu, yhtä suosittu. Oon ihaillut monia ja ajatellut, että jos mäkin teen jotain tuon tyylistä, niin mäkin oon hyvä. Oon tehnyt kaiken kyllä ihan omalla tyylillä ja Monna-tvistillä, mutta nyt mietin olisko ihan kaikkea tarvinnut tehdä? Olisko vähemmälläkin yrittämisellä pärjännyt?

Nyt kun istun täällä ihanan hiljaisessa ja rauhallisessa kodissamme mun olo on tosi hyvä. Mulla on kaikki tosi hyvin ja oon varmasti onnellisempi kuin koskaan aiemmin. Huomaan, että mun kroppa on alkanut taas toimimaan – jonkinlainen stressi on pois. Aineenvaihdunta pelaa, ei väsytä koko ajan ja otsakin vähän kukki pari päivää – ihan kuin puskien pois viimeisiä rippeitä stressistä.

Mulla on jotenkin tosi rauhallinen ja seesteinen olo. Sellainen, että tässä mun on hyvä just näin. Vaikka pari vuotta sitten mun kroppa on ollut ulkoisesti huikeassa kunnossa, en oo ollut silloin tyytyväinen siihen(kään). Vaikka mulla on nyt pehmeämpi kroppa ja pari kiloa painoa enemmän kuin vuonna 2016, oon onnellisempi. Ei oo sellainen fiilis, että koko ajan pitäisi rynnätä sinne ja tänne ja olla mukana siellä ja täällä. On luottavainen ja turvallinen olo näin. Mä riitän ja oon hyvä just näin.

Tottakai välillä, kun nään vaikka instagramista videoita tai kuvia jostain aamujumppa-tapahtumista tai kaikenlaisista lanseeraus- ja pr-tilaisuuksista, mietin miksen mennyt mukaan vaikka sain kutsun. Että miksen tehnyt aikaa kalenteriin ja hypännyt sieltä tänne ja täältä sinne. Silti samaan aikaan tiedostan, että ei mun tarvi. Välillä on kiva käydä ja tavata kollegoita samalla, mutta ei mun tarvi olla koko ajan joka paikassa.

Mun prioriteetit on vaan muuttunut ihan päälaelleen. Ennenkin oon arvostanut kotona olemista ja rauhaa, mutta nykyään arvostan ne tärkeimmiksi. Aiemmin tärkeimpiä asioita on ollut ulkonäkö ja vaikka vaikeata onkin myöntää: se mitä muut on ajatelleet musta. Välitän vieläkin ulkonäöstä, mutta se mitä muut ajattelee musta on jäänyt hyvin vähäpätöiseksi asiaksi.

Se on vapauttavaa. Jotenkin mä oon ymmärtänyt sen, että millään muulla ei oo merkitystä kuin omalla perheelle ja ystävillä. Mun ei tarvi miellyttää ketään enää. Se on ihanan helpottavaa. Mun ei tarvi olla samanlainen / samankaltainen kuin joku muu. Parastahan tässä maailmassa on nimenomaan se, että me jokainen voidaan ja saadaan olla uniikkeja yksilöitä.

On ihana huomata, kuinka elämä ja vuodet tuo lisää varmuutta ja rauhaa. Oman lapsen myötä mulla on itsevarmuus lisääntynyt, se ei oo tuonut mukanaan pöyhkeilevää oman egon julistusta maailmalle, se on pistänyt jalat maahan, sydämen paikalleen ja elämänarvot kohdilleen.

Oon myös ymmärtänyt sen ettei mun tarvi enää suorittaa äitinä olemista, toisin kuin Emman ollessa parin kuukauden ikäinen. Oon just se paras mahdollinen äiti mun lapselle, vaikka joku muu äiti tekis oman lapsensa kanssa eri tavalla kuin minä.

Kuka mä oon nyt? Mä oon aikuinen, äiti, leijonaemo, ulkonäöstään välittävä nainen ja vaimo. Sitä mä oon. Mä oon iloinen siitä, että oon oppinut asioita ja ehkä kulkenut välillä leveällä hymyllä, mutta surullisella katseella. Elämä on oikeasti rikkaus ja sen aikana oppii mielettömän määrän asioita. Virheitä voi tehdä, mutta niistäkin oppii. <3

Saanko kysyä, että onko sulla silarit?

Muutama viikko takaperin minulta kysyttiin tämä kysymys. Pitkästä aikaa. Minua se hymyilytti. 😀 Kysymys oli puhtaasti mielenkiinnosta ja hyväntahtoinen. Sen jälkeen olemmekin heittäneet asiasta huulta aina siihen sopivassa tilanteessa. 😀

Ajatus tähän postaukseen syntyi tuosta kysymyksestä ja sitten se ajatus taas hieman laajeni. Vaikka tosiaankaan alkuperäinen kysymys ei liittynyt tähän, mutta haluan kirjoittaa kehonkuvista ja niiden hyväksymisistä.

Minulta on kysytty usein rinnoistani, onko ne luomut vai silikonit. On ihmetelty reisieni kokoa ja kerrottu minun näyttävän mieheltä, silloin kun treenasin paljon. Joskus minulla sanottiin olevan lättäpylly ja joskus on kerrottu minun olevan peppuidoli. On kerrottu, että minulla ei ole hartioita ja että minun kannattaisi treenata välillä vähän myös ylävartaloa ja keskivartaloa.

Olisi hienoa, jos naiset oppisivat arvostamaan toisia naisia enemmän. Olisi hienoa, jos naiset oppisivat arvostamaan omaa kehoaan enemmän. On se keho sitten pyöreämpi tai laihempi, tai ihan sellainen ”normaali”. Tai on siinä luomurinnat tai silikonirinnat. Tai siloinen pieni maha, vähän pyöreämpi maha tai jotain siltä väliltä. Opittaisiin kantamaan oma keho ylpeydellä. Ja jos siinä on jotain mitä haluaa korjata tai muokata, pitäisi senkin olla sallittua. Jokainenhan tekee valinnat oman vartalonsa suhteen.

Kaiken pitäisi kuitenkin mielestäni lähteä hyvästä. Ei itseinhosta, vaan siitä, että haluaa tehdä keholleen ja samalla monesti mielelleen hyvää. Jos joku ei halua tehdä samanlaisia valintoja, ei niitä muiden tekemänä pitäisi parjata. Kauneusleikkauksista on monia mielipiteitä. Kaikki eivät halua silareita, mutta kaikki eivät myöskään halua pieniä luomurintoja. Ja sitten on vielä niitäkin, jotka haluaisi pienennyttää isommat luomurintansa. On myös sairauden vuoksi tilanteita, jonka jälkeen haluaa tehdä kauneusleikkauksen. Nykyään tehdään myös paljon muita leikkauksia kuin silikoneja. Leikataan mm. alimpia kylkiluita pois ja yritetään saada keinotekoisesti hyvin kapea uuma. Kohotetaan poskipäitä ja silotetaan otsaa. Minä olen sitä mieltä, että jotkin kauneusleikkaukset on ok, mutta jotkut taas menevät yli ja kovaa. Nimenomaan oman terveyden vuoksi yli.

Kauneusleikkauksien lisäksi on tietysti ihanista ihanin photoshopaaminen. Isojen brändien ja lehtien mainoksissa photoshoppaaminen on mennyt pitkälle. Malleilta karistetaan kiloja tieyistä paikoista tai lisätäään muhkeutta tiettyihin paikkoihin. Näillä toimenpiteillä luodaan vääristyneitä ja ei todellisia kauneusihanteita. Jos joku haluaa tehdä itselleen jonkun kauneusleikkauksen, joka ei ole terveydelle riski – tehköön niin. Omasta vartalostahan siinä on kyse, ei kenenkään muun. Mutta mielestäni myös niistä kauneusleikkauksista olisi hienoa kertoa. Varsinkin niiden henkilöiden, jotka on julkisuudessa ja monien esikuvana. Se, että leikkauttaa uumaan kapeaksi, pepun ja tissit isommaksi, silottaa otsan ja tekee huulista turpeammat ja sitten kertoo julkisuudessa, että ”juu, on minulle tehty pieni rintojen suurennus” – on valheellista puhetta ja monen esikuvana moraalitonta toimimista.

Sitten vielä se on mielestäni erittäin hassua kun sanotaan, että timmi tai laiha nainen ei olisi ”oikea”. Kaikki ovat varmasti nähneet iltapäivälehtien kansissa otsikoita tältä oikeat naiset näyttävät. Kysymys herää, että ai miten niin oikeat?! Eikö luonnostaan laiha tai treenillä ja ruokavaliolla hyvinvointiaan vaaliva, timmissä kunnossa oleva nainen ole oikea? Muistan kun joskus muutama vuosi sitten Dovella oli mainos, jossa oli monta naista ja kaikki oli erikokoisia ja erinäköisiä. Oli tummia, oli vaaleita, oli isompikokoisia ja pienempikokoisia. Siinä tuli mielestäni esille se, että jokainen nainen on kaunis. Siinä ei parjattu laihoja tai ylipainoisia. Eikä kerrottu, että mikä vartalo on se oikea.

***

Kaikilla on kuitenkin erilainen käsitys kauniista vartalosta. Jonkun mielestä se, että on ”vähän lihaa luiden ympärillä” on kaunista ja toisen mielestä taas vimosen päälle treenattu timmi kroppa on kaunista. Joku toinen tykkää itsellään isommista rinnoista, joku toinen ei välitä minkä kokoiset ne rinnat ovat. Yhdelle kaunista on se, että kroppa toimii hyvin ja on terve – ei kilot tai muut ulkoiset seikat. Se olisi hienoa, jos annettaisiin jokaisen olla kaunis omalla tavallaan. Joskus muutama vuosi sitten oli sellainen ig-kampanja kuin #stopbodyshaming, mielestäni se on ajankohtainen vielä ja ehkä entistä enemmän nyt.

Niin ja ei, minulla ei ole silikoneja. 😉