Itse itsensä motivaattori!

Mä aina silloin tällöin selailen mun vanhoja kuvia instagramista. On hauska kattoa mitä kaikkea on puuhannut, koirien kasvamista, meiän puuhailuja perheenä, hiusvärien ja mallien muuttumista, tyttöjen iltoja ja treenikuvia.

Monna_TB

Luin eilen juurikin instagramista yhden mun mammatutun postauksen, jossa hän kertoi jo haaveilevansa treenijutuista sitten vauvan syntymän jälkeen. Mulla oikein heräsi siitä kuvasta into. Siis treeni-into!

Oon huomannut, että mulla on hävinnyt sellainen kova into treenaamiseen tässä raskauden aikana. Oon toki treenannut jonkin verran, mutta se on ollut vähän sellaista, että ”treenaanpa nyt vähän etten ihan fläsähdä”.. Ja oon miettinytkin, että mitä jos se into ei tuu enää takas edes sitten joskus ens vuoden puolella. 😀 Että jos pullat ja karkit maistuu sohvalla lötköttelyn rinnalla niin paljon, että ei enää tää pt treeneihin kaipaile. Haha. 😀

Monna_TB_2 Monna_TB_3

Mutta eilen tajusin, että hitto vie mähän ihan kaipaan niitä omia treenejäni. Sitä, että hiki valuu ja pistän peliin ihan kaiken. Se tunne treenin aikana ja treenin jälkeen on ollut mulle ihan huumetta. Ja nyt huomaan, että vitsi mä kaipaan sitä taas! Se on aika ihana huomata. Vaikka varmasti tässä vielä raskauden aikana ja sitten synntyksen jälkeen tuleekin nämä kaipuut ja innot vielä aaltoilemaan moneen otteeseen. Silti tiedän nyt, että treenaamisesta tuleva hyvä olo niin henkisesti kuin fyysisestikin on mun juttu.

Monna_TB_4 Monna_TB_5 Monna_TB_6 Monna_TB_7

Mun täytyy myöntää, että mä olen nimittäin vähän pelännyt sitä ”vanhan Monnan” takaisintuloa. Sitä, että treeniin lähteminen on ollut pakkopullaa ja oikeasti tekisi vain mieli maata sohvalla peiton alla, katsoa telkkaria ja syödä irtokarkkeja. Olen ajatellut, että se on jossain tuolla niin syvällä mussa, ettei se lähde pois koskaan ja että nyt se on ottanut taas vallan.

Sen vuoksi on ihan oikeasti ilo ja helpotus huomata, että omat vanhat treenikuvat ja sen fiiliksen muisteleminen motivoi jo nyt ihan satasella jatkamaan sitten kun keho on siihen valmis synnytyksen jälkeen. Parasta onkin huomata, että voi olla itse itsensä motivaattori. Tietää ne lajit mistä nauttii, muistaa ihan omakohtaisesti sen uskomattoman hyvän voittajafiiliksen treenien jälkeen ja tietysti se peilikuvakin hymyilyttää.

Monna_TB_10 Monna_TB_11 Monna_TB_12 Monna_TB_13 Monna_TB_14Monna_TB_15

Nyt tuntuu, että on taas vähän väsyneempi kausi menossa tässä raskaudessa ja tekisi tosi paljon mieli ottaa päikkäreitä ja mennä hirmu aikaisin nukkumaan. Tällä viikolla en ole itse treenannut yhtään, ei ole vain huvittanut.

Se energinen olo mikä treenin jälkeen tulee, on yksi isoista asioista mitä odotan. Ja se energiamäärä, mikä treeneistä ja hyvästä ruuasta tulee kokonaisuudessaan, se on ihanaa. En tykkää olla väsynyt ja vain möllöttää. Se energinen Monna, sitä kaipaan. Saan varmasti kaivata vielä jonkin aikaa, koska tuskin vähäiset ja pätkittäiset yöunet pikkuisen Vauva Pursiaisen kanssa energiamäärää lisää ainakaan. 😉 Mutta se, että muistan tuon tunteen ja se motivoi!!

Päivä, jolloin tein positiivisen raskaustestin. :)
Päivä, jolloin tein positiivisen raskaustestin. 🙂

Mutta nyt kuitenkin mennään vielä tällä vähäisemmällä treenaamisella ja laiskemmalla fiiliksellä jonkin aikaa. Ja sekin on ok. 🙂

Ihanaa viikonloppua kaikille! <3

Nyt mennään tällä. :)
Nyt mennään tällä. 🙂

Treenimotivaatio huippuun!

Välillä sekä asiakkaani, että te lukijat kyselette minulta millä löytää motivaatiota treenaamiseen. Kesällä monesti motivaatio laskee hetkellisesti, koska pää menee sellaiselle ”kesämoodille” ja haluaa ottaa hieman rennommin. Syksystä taas sitten motivaatiopiikki on valmiina. On mielestäni muutamia hyviä keinoja motivaation ylläpitoon tai sen sytyttämiseen, niin kesällä kuin talvella. 😉 Tässä kerron teille nyt kuusi parasta keinoa omasta mielestäni.

IMG_20160607_145824

1. Tavoite!
Aseta itsellesi tavoite. Se voi olla mikä tahansa. Sen ei tarvitse olla esim. tavoite johonkin kisoihin, vaan se voi olla vaikkapa parempi energiataso, pirteämpi olo, paremmat yöunet, hyvinvoivampi vartalo ja mieli. Se voi olla myös jokin konkreettinen tavoite.
-5kg painoa pois, 10 punnerrusta suorin vartaloin, 1 leuanveto puhtaalla tekniikalla, puolimaraton, käsilläseisonta, penkkipunnerruksessa oma paino, tms tms.. Tavoitteita on paljon! 🙂 Jos ajatellaan pelkästään treenimotivaatiota, niin suosittelen hyvänolon lisäämisen lisäksi asettamaan myös konkreettisen tavoitteen.

Aseta isompi tavoite ja väleihin välitavoitteita. Esim.:
PÄÄTAVOITE: Kokonainen maraton
VÄLITAVOITE nro 1: 5km juoksulenkki
VÄLITAVOITE nro 2: 10km juoksulenkki

Päätavoite kannattaa asettaa pidemmälle aikavälille ja välitavoitteet siihen matkan varrelle. Ensimmäinen tavoite voi olla hyvinkin pieni tavoite. Sellainen, jonka oikeasti tulet saavuttamaan aika nopeastikin. Kun onnistut, motivaatio lisääntyy ja on helpompi puskea kohti tokaa välitavoitetta.

2. Mieti lajit!
Motivaatiota lisää valtavasti myös se, että harrastaa lajeja joista aidosti nauttii. Ei kannata siis yrittää väkisin pinkoa kieli vyön alla lenkkipolulla, jos juoksu ei vaan yhtään tunnu omalta lajilta. Tutustu eri lajeihin ja harrasta sitä, mikä saa aidosti hyvälle fiilikselle ja jonka avulla tunnet jokaisen treenin jälkeen olevasi voittaja.

3. Palkitse!
Kun olet asettanut itsellesi konkreettisia tavoitteita, mieti niiden saavuttamisesta tuleva palkinto jo valmiiksi. Esim.
Kun osaan seistä päälläni, saan ostaa itelleni uudet treenipökät. Jos tavoitteesi on painonpudotus, mieti palkinto mielummin jonain muuna kuin herkkuina. Tee palkinnosta itsellesi tarpeeksi houkutteleva. Esim. omalla kohdallani treenipökät ei toimisi tarpeeksi isona motivaattorina, ostan muutenkin treenivaatteita paljon koska ne on myös työvaatteita itselleni.

Silloin kun tein itse elämäntapamuutoksen ja pudotin painoa, asetin tietyn kilopudotuksen saavuttamisen palkinnoksi uudet Niken AirMaxit. Ja vieläkin muistan sen hetken kun tulin kotiin se uusi kenkälaatikko kädessä 5kg kevyempänä. 😉 Kyllä oli motivaatio korkealla jatkamaan eteenpäin!

4. Kerro muille!
Vaikka se tuntuisi hankalalta, kerro muille tavoitteistasi.
Läheisten ihmisten on hyvä tietää, jos sinulla on vaikkapa painonpudotus tavoitteena, jotta he osaavat tukea sinua eikä esimerkiksi tuputtaa pullaa kahvipöydässä. Kerro asiasta päättäväisin mielin, seiso sanojesi takana – kun uskot itse tavoitteisiisi, muutkin uskovat. Sitä kautta saat tukea ja voimaa myös ympäriltäsi. Mitä useammalle kerrot, sitä julkisemmaksi tavoite tulee ja sitä myötä sitoutuminen omaan tavoitteeseen kasvaa. Halu onnistua, koska muutkin tietää, on suurempi.
Samalla saatat myös houkutella muitakin mukaan liikkumaan ja ehkä muuttamaan omia elämäntapojaan terveellisemmäksi.

5. Nauti palautteesta!
Kun ystävät ja läheiset huomaavat muutoksia tapahtuneen kehossasi tai näkevät kun punnerrat yhdellä kädellä ja vedät seitsemän leukaa, nauti siitä kun he antavat sinulle kaunista palautetta. Ota ilo irti hyvästä palautteesta ja anna palautetta myös itsellesi. Pidä peiliä parhaana kaverina, älä vihollisena. 🙂
Ole vilpittömästi iloinen jokaisesta pienestäkin edistymisaskeleesta!

6. Ole itsellesi armollinen ja anna anteeksi!
Muista antaa itsellesi aikaa ja olla armollinen.
Älä aseta liian kovia tavoitteita ja muista, että tarvitset myös lepoa.  Jos kehosi vaatii lepoa, kuuntele sitä ja anna sille lepoa. Älä anna omatunnon vaivata jos välillä lepäät. Muista myös, että kehitystä varten kehosi tarvitsee lepopäiviä.
Jo tavotteita laatiessasi anna itsellesi anteeksi. Tiedosta, että alamäkiä tulee, on kyse sitten painonpudotuksesta tai vaikkapa sen päälläseisonnan opettelemisesta.

Kun jo alussa tiedostat, että joku pieni takapakki saattaa tulla, ei sen kohdatessa tunnu niin pahalta eikä motivaatio lähde jyrkkään laskuun epäonnistumisen vuoksi.
Jos tavoitepolulta astuu välissä vinoon, voi nopeasti palata takaisin eikä kokonaan antaa periksi pienen virheaskeleen vuoksi.

***

Tässä mielestäni kuusi tärkeintä seikkaa pitää treenimotivaatio yllä tai saada se hivutettua takaisin sinne huippunsa! 🙂 Toki pitää muistaa, että aina tulee ajanjaksoja jolloin motivaatio ei voikaan 24/7 olla se 110%. Ja silloin pitääkin muistaa tuo kohta nro 6. Olla armollinen ja antaa myös itselleen aikaa välillä.

Kertokaa ihmeessä jos teillä on jotain hyviä kikkoja pitää motivaatiota yllä!
pus 😉