Somessa v*ttuilu on makee juttu?

Uusi tapa kiusaamiselle? Läpän heitto! Tai v*ittuilun sellaiseksi pukeminen.

Olen ihmeissäni. Aikuiset ihmiset kiusaavat entistä enemmän toisiaan somessa. Ja varmasti myös ”irl”. Olen monesti kirjoittanut siitä, että en ymmärrä oman egon pönkittämistä toisia polkemalla. Mielestäni hyväntahtoinen v*ttuilu on jotain sellaista missä on todella vaikea vetää raja. Aina se saattaa satuttaa sitä keljuilun kohdetta. Ja onhan monet kuulleet sanonnan; Ei niin pientä pilaa, ettei totta toinen puoli. 

Toisten solvaaminen oikein ryhmissä on aivan käsittämättömän yleistä, sillä niitä varten perustetaan ryhmiä facebookkiin. Ei ole enää vain vauva.fi-palstat, vaan on kaikenlaiset fb-ryhmät, joissa otetaan yksi kohde ja sitä solvataan. Puhutaan nimillä, otetaan ruudunkaappauksia henkilön kirjoituksista tai kuvista ja sitten v*ttuillaan oikein kilpaa. Kuka keksii parhaimman läpän?!

En ole ikinä ymmärtänyt sitä, että minkä vuoksi toisen valintoja tarvii arvostella? Jos valinta tai teko ei ole haitallinen kenellekään toiselle – ei siihen pitäisi mielestäni kellään olla mitään sanomista. Jos joku uskoo horoskooppeihin ja toinen ei, niin millä tapaa se horoskooppeihin uskova ihminen satuttaa tätä toista? Jos joku tykkää syödä nokkosia aamupalalla, onko se jollain tapaa pois siltä, joka syö jauhelihaa aamupalalla? Jos teko tai valinta vaikuttaa muihin ihmisiin välillisesti tai suoraan, on se tietysti sellainen asia, johon voi ainakin näillä vaikutuksen kohteina olevilla olla jotain sanottavaa.

En muutenkaan ymmärrä sitä ilmiötä, joka koko ajan kasvaa: kerrotaan ”vitsin sävyttämänä” joku juttu jostain toisesta. Se tehdään julkisesti ja tasan sillä tavalla, että kaikki ymmärtävät kenestä tai mistä puhutaan. Asioiden väärinymmärtäminen tahallaan tai pikkuruisenkin virheen etsiminen jostain tuntuu olevan joillekin ihan työtä. Ja kun tällainen virhe löydetään tai tahallinen väärinymmärrys keksitään, pistetään se äkkiä ilmoille. Kuka keksii parhaimman läpän ja kelle nauretaan isoiten?

Käsittämätöntä!! Näissä kivoissa ”pikku” läpissä ei useinkaan oteta selvää taustoista tai faktoista, mitä asioiden takana on. Ei viitsitä käyttää aikaa taustojen tutkimiseen, vaan käytetään se aika vain siihen parhaimman v*ttuilun muotoilemiseen. Tällä käyttäytymisellä aikuiset ihmiset näyttävät mallia nuoremmille. Tämä on ok ja makee juttu! Kiusatkaa tekin toisianne, kuka keksii parhaimman kiusan on paras! Sitten tulee niitä uutisia, jossa teinipojat raiskaavat teinitytön ja se kuvataan ja sille nauretaan. Herranjumala sentään!!! Joku ajattelee, että hänen pienen pieni vitsinletkautus ja läpändeeros on vain super hauskaa, mutta ei ole niin fiksu ymmärtääksen tekevänsä kiusaa. Tällainen ihminen on ennen kaikkea KIUSAAJA! Ei missään tapauksessa hauska ja humoristinen ihminen. Piste. Miettikää ihmiset oikeasti omien tekojenne ja sanojenne seuraksia vähän pidemmälle!!

***

Itse olen saanut nettikiusaamisen pahimman ryöpyn tämän vuoden alussa. Siihen ei kuulunut v*ttuilu, se oli vain suoraa arvostelua ja haukkumista. Kirjoitin siitä postauksen Se on aina väärin. Kuten kirjoitin silloin; KAIKKI KIUSAAMINEN ON VÄÄRIN! SE ON AINA VÄÄRIN! Keksikää ihmiset parempia läppiä, sellaisia joille myös läpän kohde voi nauraa.

Miksi julkisuudessa olevista saa puhua pahaa?

Taas kerran palaan tähän asiaan. Tämä asia on sellainen, mikä ei varmasti puhumalla lopu. Mutta aion puhua ja kirjoittaa siitä niin paljon kun vain jaksan.

Luin viime viikolla ystäväni Hanna Sumarin Facebook-päivityksen, jossa hän kertoi istuvansa laivan ravintolassa ja kuulevansa kaiken mitä viereisessä pöydässä mouhataan. Haukuttiin jokainen julkisuudessa oleva henkilö turhaksi jne.. Tiedettiin kaikesta kaikki. Ajatelkaa kuinka loistavia ja täydellisiä nämä kyseisen pöydän ääressä istujat ovat? Heillä oli varaa puhua kaikista tuntemattomistaan ihmisistä pahaa.

Luin viime viikolla myös toisen ystäväni Kirsi Ståhlbergin postauksen, jossa hän kirjoitti siitä kuinka paljon kuraa niskaan hän oli saanut uudesta työpaikastaan. Ajatelkaa, iloinen nainen, joka on onnellinen uudesta työpaikastaan. Samalla sekunnilla häntä tuntemattomat ihmiset ottavat asiakseen kertoa faktoja, kuinka sitä ja tätä.

Minä sain tänään kommenttina linkin erääseen postaukseen, postauksessa bloggaaja kertoi kuinka oli kuullut jonkun nuoren naisen haukkuvan minut ja elämäni puhelimessa jollekin toiselle. Tämä puhelimessa puhuja oli arvostellut ulkonäköäni, minun ja Tuukan kasvatusmetodeja, minun ja Tuukan parisuhdetta, päivitellyt kuinka jaan KAIKEN Emmasta ja olen teeskentelevä ylipositiivinen ihminen.

Haluaisin nyt sanoa sinulle, joka olet nämä asiat minusta mouhannut puhelimessa, pari asiaa:

  1. Tunnetko sinä minut? Tiedätkö minkälainen ihminen minä olen? Oletko tuntenut minut jo kauan ja asunut myös meillä? Tiedätkö olenko ylipositiivinen ja teeskentelevä?
  2. Tiedätkö oikeasti Emmasta kaiken? Miten hänen vatsansa toimii? Mitkä ovat hänen suosikkiruokiaan? Syökö hän ylipäätään tällä hetkellä muuta kuin maitoa? Tiedätkö minkälaisista leikeistä hän pitää?
  3. Entä meidän parisuhde? Miten voit sanoa, että mielestäsi minä ja Tuukka olemme todella epäsopivia toisillemme? Tunnetko sinä tosiaan meidät? Taidat tuntea. Kertoisitko ihan suoraselkäisesti kuka sinä olet?
  4. Kuulisin mielelläni sinulta suoraan nämä asiat, perustelut niille ja miksi koet oikeudeksesi väittää tällaisia asioita minun elämästäni?

Haluaisin kysyä sinulta myös, että:

  1. Minkälainen ihminen sinä olet? Perusposiitivinen, ylipositiivinen vai kenties pessimisti?
  2. Minkälainen on sinun parisuhteesi?
  3. Miten sinä kasvatat omaa lastasi? Millä tapaa kuvittelet, että sinun kasvatustapasi on jotenkin parempi tai oikeampi kuin minun?
  4. Entäs sinun ulkonäkö? Oletko täyden kympin nainen? Sellainen, jolla on varaa arvostella muiden ulkonäköä? Onko oikeasti sellaisia olemassa, kenellä siihen on muka varaa?

Minä en kertakaikkiaan ymmärrä, mikä oikeus ihmisillä on puhua pahaa julkisuudessa olevista henkilöistä?! Miten niin, että ”jos on kerta julkisuudessa, niin saa sitten luvan tottua paskanpuhumiisen” tai että ”koska on itse naamansa julkisuuteen tyrkännyt, saa luvan oppia ottamaan kritiikkiä vastaan” ?!?! Joo, mielipiteitä on erilaisia. Mutta kyllä niilläkin on joku raja! KÄYTÖSTAVAT!!!

En myöskään käsitä, että miten jollain ihmisellä on aikaa ja MIELENKIINTOA jauhaa toisen asioita?! Varsinkaan sellaisen ihmisen, ketä ei tunne!! Minua suututtaa tämä asia nykyään. En enää tule surulliseksi, eikä minulle tule itselleni jotenkin epävarma olo. Vaan minua ihan todenteolla suututtaa ihmisten käytös!! Miten aikuiset ihmiset käyttäytyvät kerta toisensa jälkeen typerämmin kuin moni teini-ikäinen? Mikä ajaa siihen tilanteeseen, että on haukuttava toisen ulkonäköä, tapaa elää, työskennellä, kasvattaa jne..?! Alan kallistua enemmän ja enemmän siihen, että tällaiseen käytökseen ajaa tylsyys omassa elämässä. Jos kaikki asiat ovat hyvin, ei kertakaikkiaan ole aikaa eikä KIINNOSTUSTA haukkua ja arvostella toisten elämää.

Miettikää ihmiset oikeasti mitä te sanotte. On paljon rohkeampaa ja hieompaa sanoa kehu, kuin loukkaus. On paljon rohkeampaa olla se, joka siinä pöytäseurueessa antaakin kehun, eikä hauku muiden mukana.

 

Lue myös kirjoitukseni: Se on aina väärin!