Sananen siitä BMI:stä..

Mua rasittaa koko hiton BMI. Se on mittari, joka joutais mun mielestä jo roskakoriin!! Ihan tosi! Miten kukaan voi käyttää sitä enää millään tapaa oikeanlaisena mittarina painolle? Sehän on vain matemaattinen kaava. Se ei kerro kehonkoostumuksesta, siitä mistä kroppa on tehty. Siinä ei lasketa rasvamassan suhdetta lihasmassaan, eikä katsota rasvaprosenttia tai viskeraalisen rasvan osuutta.

Nää yllä olevat kuvat on otettu vuosina 2014-2015, jolloin mulla oli kroppa ns. ”parhaimmassa kunnossa”. Silloin mun rasvaprosentti huiteli 20%:n tietämillä, välillä himpan alle ja välillä himpan päälle. Mulla oli koko ajan BMI:n mukaan ylipainoa. Mun painoindeksi oli 25,4 tai 25,6 eli sen mukaan lievän ylipainon puolella. Mulla oli kehossa rasvamassaa 14 kiloa! Siis neljätoista kiloa!! Ja lihasmassaa reilut 30 kiloa.

Mun mielestä mä olin tosi normaalin kokoinen, treenattu nainen. Söin terveellisesti, mutta myös karkkia ja kävin salilla 3 kertaa viikossa. Toki treenasin myös tanssia ja ”temppuilua” pari kertaa viikossa. Mun silmään mun kroppa ei ollut ylipainoinen, vaikka BMI niin kertoikin. Mä voin hyvin, olin energinen ja kroppa toimi.

2014-2015
Rasvamassa: 13-14kg
Lihasmassa: 30-31kg
Rasvaprosentti: 19-21%
BMI: 25,2 – 25,6
2017-2018
Rasvamassa: 22-24kg
Lihasmassa: 28-29kg
Rasvaprosentti: 27-28%
BMI: 25,6 – 25,8

Nyt mulla on suurin piirtein sama BMI kuin ennen raskautta, edelleen lievästi ylipainoinen. Mutta mun kropan koostumus on muuttunut. Koska mulla oli vaikea ja hidas raskaudesta palautuminen, en oo päässyt treenin pariin kunnolla kuin vasta nyt reilu vuosi synnytyksestä. Lihasmassaa on kadonnut ja rasvaa on tullut tilalle. Kertooko BMI nyt miten mun kroppa voi? Ei, ei kerro tässäkään tapauksessa. Mulla on edelleen lihasmassaa kropassa enemmän kuin rasvaa. Mun rasvaprosentti on edelleen viitearvojen sisällä (naisilla 28%).

Mä en käsitä miksi siitä painoindeksistä jauhetaan edelleenkin? Jos ihminen on sairaalloisen ylipainoinen, kyllä sen tietää ilman BMI:täkin. Mun mielestä pitäisi keskittyä esim. siihen, että tutkittaisiin viskeraalisen rasvan arvo. Se voi olla korkea on sitten yli- tai alipainoinen. Sisäelimiä ympäröivä rasvakerros, viskeraalinen rasva on vaarallista jos sitä on liikaa. Sen korkean määrän tiedetään lisäävän mm. riskiä sairastua diabetekseen, sepelvaltimotautiin ja rasvamaksaan.

Mun mielestä pitäisi myös miettiä sitä miten ihminen voi. Jos aina väsyttää, sattuu päähän, aineenvaihdunta ei toimi ja kaikki kenkuttaa – on varmasti jossain jotain vikana. Näistä olotiloista ja vaivoista mikään ei suoraan kerro onko henkilö minkä kokoinen. Toisaalta painoindeksien mukaan ylipainoinen ihminen voi taas vastapainoisesti olla elämänsä kunnossa. Hän on virkeä, harvoin kipeänä, aineenvaihdunta toimii ja elämä kukoistaa. Nää painoasiat ei oo mitään mustavalkoisia juttuja, että jos on näin niin sitten on noin.

Kuva: Petri Mast

Mun mielestä on hassua, että vaikka on olemassa ihan yleinen tieto siitä ettei viskeraalisen rasvan aiheuttamat riskit ole vain BMI:n mukaisesti ylipainoisten ongelma. Silti mm. lääkärit, työterveyshoitajat, kouluterveydenhoitajat jne puhuu aina ja ikuisesti vain siitä pirun BMI:stä!

Vaikka mä kirjoitin postauksessa Onko normaali vartalo nykyään ”se isompikokoinen”? siitä, että minkä kokoisia vaatteita mä käytän – ei vaatekoko todella kerro kaikkea. Kyllä normaalikokoisia on yhtä lailla S-kokoa tai 40-kokoa käyttävät ihmiset! 🙂 Kyllä mullakin löytyy kaapista vaatteita niin S-kokoa kuin L-kokoakin.

Kun mä kirjoitin ”normaalikoosta” en tarkoittanut yleistää kokoa M ainoaksi sellaiseksi. 😉 Tarkoitin lähinnä sitä, että kuinka vääristynyttä kuvaa some antaa vartaloista. Kun osataan vääntää ja kääntää lantiota ja peppua juuri oikeassa kulmassa peiliä kohti, näyttää se vyötärökin kapeammalta kuin oikeasti on. Myös unohdetaan se, että vaaka ei kerro koko totuutta. Eikä tosiaan ainakaan se BMI!! 😀

***

UGH! Olen puhunut! 😉

 

Painoindeksi roskakoriin!

Kun puhutaan normaalipainoisesta ihmisestä, henkilöstä jolla ei ole terveydelle haitallista suurta ylipainoa, on painoindeksi mielestäni mittari mikä pitäisi heittää syvälle roskakoriin ja vähän vielä talloa päälle.

Painoindeksi on pelkästään matemaattinen kaava. Siinä henkilön paino jaetaan pituuden neliöllä. Painoindeksi ei ota huomioon mistä henkilön paino koostuu. 165cm pituinen nainen, joka painaa 65kg voi olla fyysisesti aivan eri kunnossa kuin hänen kanssaan täysin saman pituinen ja painoinen nainen.

Teen InBody-mittauksia n.3 kuukauden välein asiakkailleni, sekä muille halukkaille. Olen tehnyt niitä jo muutaman vuoden ja sinä aikana oppinut tämän asian vielä vahvemmin monien esimerkkien kautta.

Annan konkreettisen esimerkin.
On kaksi naista. Neiti C, joka on 165cm pituinen ja painaa 69kg, josta 30kg on lihasmassaa ja 14kg rasvamassaa. Hänen rasvaprosenttinsa on jossain 20% tienoilla. Neiti C treenaa paljon salilla ja hänellä on lihasmassaa hyvin.
On Neiti X, joka on saman pituinen ja painoinen nainen, hänellä on lihasmassaa 18kg ja rasvamassaa 26kg ja hänen rasvaprosenttinsa on yli 30%. Neiti X ei ehdi käymään salilla ja hänen rasvamassa on reilusti suurempi verrattuna Neiti C:hen. Kun heidän molempien pituuden ja painon laittaa BMI-laskukaavaan saadaan silti sama painoindeksi: 25,3 – lievästi ylipainoinen.

davSunnuntaina pidin taas  mittaustapahtuman.
Otin myös itseltäni mitat. Rasvaprosentti oli tippunut, lihasmassa oli kasvanut ja rasvamassa pienentynyt. Paino oli samaa luokkaa mitä se on ollut tässä vuoden ajan. Lukuunottamatta kesän pientä pöhötystä. 😉
Laitan tähän alle vertailun omasta mittauksestani helmikuu – syyskuu.

inbodyMun mielestä tämä on aika hyvä esimerkki myös. Helmikuussa oon painanut vähemmän. Okei, vain 300g vähemmän mutta silti vähemmän. Silti nyt mun koostumus on paremi kuin silloin. Reilussa puolessa vuodessa olen saanut lihasmassaa 1,1kg lisää ja multa on hävinnyt 800g rasvaa. Rasvaprosentti on tippunut yli yhden prosenttiyksikön, mutta silti painoindeksi on nyt suurempi kuin helmikuussa.

Nyt siis 300g painavempana, mutta silti koostumukseltani paremmassa kunnossa olenkin BMI:n mukaan lievästi ylipainoinen. Ja tiedättekö mitä? Olen täysin tyytyväinen tilanteeseen. Mutta jos katsoisinkin sokeasti vain painoindeksiä, saattaisi mieleeni hiipiä ajatus siitä, että olen liian iso. Aika kieroa vai mitä?

Tässä muutaman vuoden sisällä olen itseäni testaillut InBodylla, aina samalla laitteella. Tulokset on siis täysin vertailukelpoiset ja voin katsella kroppani matkaa. 2013 joulun tienoilla olin suurin piirtein samoissa mitoissa koostumuksen osalta kuin nyt. Myös silloin rasvaprosentti oli alle 20 ja paino jossain 67-68kg välillä.
Kun aloitin muutama vuosi sitten elämäntaparemontin, painoin 76kg. Silloin rasvaprosenttini oli reilusti yli 30% ja rasvamassaa yli12kg enemmän kuin nyt. Jos olisin tuijottanut vain vaakaa, voisin ajatella, että kolmessa vuodessa tiputtamani n.7-8kg on aika vähän. Mutta kun tuijotankin kehonkoostumusta huomaan suurta muutosta.

Desktop7Jos pelkästään kuvien perusteella lähtisin arvioimaan, voisin sanoa vuoden 2009 ja tämän hetken välillä olevan vain n.10kg. Mutta sepä tässä mulla onkin pointtina, että se KOOSTUMUS on tärkein. Ei PAINOINDEKSI eikä todellakaan aina se PAINO.

Vai mitäs te olette mieltä siellä ruudun toisella puolen?
Luotatteko te BMI:n sanomaan? Tai tuijotatteko vain vaakaa? Vai onko peili ja kehonkoostumus parhaita mittareita myös teillä?

Pus! <3
dav