Vilinää ja melskettä!

Meillä sitä riittää. Emmalla suu käy koko ajan, Tuukalla suu käy koko ajan. Koirat hilluu ja telkkarikin on usein päällä. Kun iltaisin Emman nukkumaanmenon jälkeen Tuukka kysyy haluunko katsoa jotain ohjelmaa telkkarista, vastaan lähes aina kieltävästi. Se on hetki, kun mä haluan istua edes 10min hiljaa.

Oon miettinyt, että ensi keväänä kun Emma menee päiväkotiin, on se samalla haikeaa ja ihanaa. Haikeaa siitä tekee tietysti se, että Emma on jo niin iso tyttö ja onkin yhtäkkiä suurimman osan arkipäivistä jossain muualla kun kotona ja mulla tulee kamala ikävä sitä. Mutta ihanaa siitä tekee se, että mä saan työrauhan ja samoin Tuukka. Sekä se, että Emma pääsee ikäistensä ja muiden lasten kanssa purkamaan loputonta energiaansa.

Me ollaan käyty silloin tällöin mun hyvän ystävän Lauran ja hänen poikansa kanssa HopLopissa purkamassa energiaa, oppimassa motorisia taitoja ja saamassa ikäistä seuraa toisistaan. Muitakin tän tyylisiä paikkoja olis hyvä olla. Pari kertaa oon käynyt Muumi-kahviloissa mun ystävien ja heidän Emman ikäisten lastensa kanssa leikkimässä.

On ihana huomata, miten kovasti Emma tykkää olla muiden lasten kanssa. Ja kuinka riemusta kiljuen hän mennä pöheltää, kun on vähän enemmän lääniä askeltaa kuin kotona.

Kotona meillä tosiaan on kuitenkin kova meno koko ajan, on sitä sitten käyty HopLopissa tai ei. Emma kävelee ees taas ympäri kotia ja mekastaa mennessään. Kantelee tavaroita ympäriinsä ja järjestelee. Koko ajan suu käy ja pälätystä tulee. Ei vielä kylläkään mitään ymmärrettävää. 😉 Paitsi äiti tai äitä tai jotain siltä väliltä.

Emma ja Emil <3 Ehkä söpöin kuva ikinä!

No kyllä ne kerrat, kun on HopLop:ssa leikkitreffit hilluttu, on Emma aika väsynyttä tyttöä. Jopa vähän yliväsynyt. Joten sitä energian purkamista ja toisten lasten seuraa odotellen, sitten kun päiväkoti alkaa. Vaikka äiti (ja iskäkin) tulee varmasti alkuun ainakin kärsimään pienestä eroahdistuksesta. 😉

Mitä kokemuksia teillä on päiväkodeista? 🙂

Vahinko-unikoulu!

Me yritettiin aiemmin syksyllä tehdä Emmalle unikoulu samalla, kun siirrettiin pinnasänky meidän makkarista pois. Noh, siitähän ei tullut mitään. 😀 Joko me ei oltu tarpeeksi tiukkoja ja vahvoja tai sitten Emmalla vaan oikeasti oli vielä nälkä silloin öisin.

unikoulu

Päädyttiin ratkaisuun, että annetaan se 1-2x/yö maitoa ja koko huusholli nukkuu paremmin. Emma kun heräsi aina vaan syömään ja saman tien nukahti takaisin, kun pullo otettiin pois ja tutti vaihdettiin tilalle.

Jotenkin mua silti vähän alkoi jo mietityttämään se yösyönti. Että onko Emmalla oikeesti nälkä, vai onko se vaan tapa. Samalla mietin sitä, että kun hampaat on pesty illalla – ei yösyöttö tee ainakaan kovin hyvää hampaille. Ja kolmantena mietin sitä, että kun yösyönnit jäisi pois – paranisi samalla päivällä syöminen.

Mietin, että viimeistään sitten uudessa kodissa tehdään stoppi yösyömisille, silloin Emma on jo 1v3kk. Silloin koittaisi uudestaa unikoulu ja sillä kertaa tehtäisiin se loppuun saakka.

Mutta!! Meillä kävi tuuri! Nimittäin lomamatkallamme Fuerteventurassa Emma vetäisi itse vahingossa oman unikoulunsa! 😀
Ensimmäisenä yönä hän heräsi kerran ottamaan tuttia ja muuten nukkui sikeästi kuin possu. Mä ajattelin ensin, että se johtui vaan lennosta ja sen tuomasta väsymyksestä. Mutta kun toinenkin yö meni samaan tapaan, alkoi jo toivo heräillä!

Päätettiin siellä Tuukan kanssa, että kokeillaan josko ei annettaisi nyt täällä lomalla ollenkaan öisin maitoa. Se meni nappiin ja Emma veteli joka yö sikeitä syömättä. Tuttia hän halusi riippuen yöstä 1-5 kertaa.

Mä olin jotenkin siinä uskossa (ja pelossa 😉 ), että kun tullaan kotiin – palaa Emma samoihin tapoihin ja maito maistuu taas öisin. Mutta toisin kävi! Nyt Emma on ollut juomatta maitoa öisin kolme viikkoa! Huraa! 🙂 Tuskin enää palataan takaisin yösyömisiin ja päivällä on maistunut entistä paremmin ruoka.

Uskon, että tämä vahinko-unikoulu tapahtui suurelta osin sen vuoksi, että lomalla päivisin oli niin paljon tekemistä ettei pieni jaksanut herätä öisin syömään. Ja siitä se sitten tuli tavaksi. Kyllä edelleen öisin käydään laittamassa tuttia suuhun kerrasta kolmeen kertaa. Hyvinä öinä se yksi kerta riittää ja vähän huonompina saattaa tulla jopa itku yöllä. Silloin otetaan syliin, rauhotellaan, laitetaan tutti suuhun ja sitten hän jo nukahtaa.

***

Mitä kokemuksia teillä on unikouluista?

 

 

* KIITOS kaikille osallistumisesta Suun hyvinvointi -postauksen arvontaan! <3 Onnelliset voittajat ovat:

  1. palkinto (Listerinet koko vuodeksi) -> 
  2. palkinto (Oral-B Genius sähköhammasharja) -> 

***

Lue myös aiempi postaus aiheesta: Unikoulu – ai miten meni?