Piirakkaa ja naurua

Eilen kaarsimme iltapäivällä Lauran ja Emmin kanssa Kruunuhakaan Nanan luokse sunnuntain myöhäiselle brunssille. Olimme sopineet, että kaikki tuo jotain syömistä. Minä lupasin tehdä suolaisen piirakan, Laura teki ruokaisan salaatin, Emmi leipoi jälkkärikakun ja Nana teki tuorepuristettua mehua ja herkulliset smoothiet.

piirakka

Tein pitkästä aikaa piirakan, johon ostin ihan valmiin pohjan ja pistin tuorejuustoakin kehiin. Ja täytyy sanoa, että tuli muuten ihan pirun hyvä piirakka. Ja maistuikin viimeistä murusta myöten.

Piirakan resepti:

  • Ruis-Kaura Piirakkapohja (Myllyn paras)
  • 200g maustamaton tuorejuusto
  • 1 keltainen paprika
  • 1 punainen paprika
  • 2 kpl kanan rintafile
  • minimozzarellapalloja
  • kirsikkatomaatteja
  • ruohosipulia

Esipaista piirakkapohjaa n.10 min 200 asteessa. Tee sillä aikaa täyte. Pilko paprikat pieniksi paloiksi ja paista kanat. Viipaloi myös kanan rintafileet pieniksi paloiksi, kun otat ne pannulta.
Sekoita paprikat ja kana tuorejuustoon – mausta.
Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Pilko kirsikkatomaatit viipaleiksi ja levitä ne tasaisesti täytteen päälle, lisää mozzarellapalloja sinne tänne. Viimeiseksi ripottele vielä ruohosipulia päälle.
Laita sitten uuniin n.30 minuutiksi 190 asteeseen. Kun otat piirakan uunista, anna sen jäähtyä / jähmettyä vielä n.30 minuuttia.

kattaus salaatti kattaus2 kattaus3 kukat

Meillä oli ihan älyttömän ihana iltapäivä ja ilta yhdessä.
Jostain syystä näiden naisten kanssa oma olo tuntuu todella helpolta ja mutkattomalta. Juteltiin elämän syvistä ja myös niistä keveämmistä aiheista. Kuultiin ja kuunneltiin, mitä jokainen kertoi omista kuulumisistaan tai mietteistään. Ja vaikka kaikki olemmekin bloggaajia ja somettajia, meillä pysyi kännykät visusti pöydällä koko kolmituntisen ajan. Kukaan ei tuijottanut ig:tä tai fb:tä samalla kun toinen kertoi omia ajatuksia.

Puhuimmekin, että oli hauska kun saatiin ruuat pöytään, otti kaikki ruuista kuvia ja snäppiä. Mutta kun ”sometushetki” oli valmis jäi kaikkien kännykät vaille huomiota. Huomio siirtyi meihin ihmisiin – läsnäolijoihin.

annos jälkkäri

Laitoin illalla vielä tytöille viestiä meidän ryhmäkeskusteluun, että en ole pitkään aikaan nauranut vedet silmissä. Ja vielä useaan otteeseen. Olin aika väsynyt kun lähdin kotoa Nanan luokse, mutta siitä väsymyksestä ei ollut tietoakaan hyvin pian Nanalle saapumisen jälkeen.

Me emme ole nelistään viettäneet aikaa kuin pari kertaa aiemmin. Silti jotenkin meillä neljällä klikkaa jutut yhteen ihan älyttömän hyvin. Ja jotenkin se sellainen toisten kunnioittaminen ja aito kiinnostus kaikkien jutuille on ihan valtavaa. Se on tosi hienoa, kun jokaisen juttuja kuunnellaan yhtä paljon. Jokainen saa puhua omista asioistaan yhtä lailla, eikä kukaan puhu päälle tai näprää kännykkää samalla.

luna ystävät

Kyllä tällaisista ystävistä haluaa pitää kiinni ihan satasella. <3
Kiitos vielä ihanasta brunssista rakkaat!

***

Iloista viikon starttia kaikille! <3

Monna

Raskausajan ruokavalioni

Toivepostaus

”Miten olet syönyt raskausaikana? Mitä ruoka-aineita välttelet ja mitä olet ottanut lisää? Mitä tekisi mieli, mutta ei voi syödä raskausaikana ja oletko lisännyt ruokamääriä?”

raskausmaha

Itse asiassa olen syönyt raskausaikana hyvin samalla tapaa kuin ennenkin. Suurin ero päivittäisessä ruokailussa oli silloin viikolta 7 viikolle 14 kun pahoinvointi oli pahinta. Silloin en oikeastaan miettinyt mitään lautasmalleja tai muitakaan, vaan söin mitä pystyin. Esimerkiksi mehukeitot olivat mukana ruokavaliossani sinä aikana, niistä sain kuitenkin jotain energiaa koneeseeni. Hedelmiä meni myös tuolloin paljon. Sokeriherkut taasen ei houkutelleet yhtään, eikä myöskään mikään kovin rasvainen tai tuhti ruoka. Lihaakin oli vaikea syödä, joten otin hetkellisesti rautalisän käyttöön.

Oikeastaan ensimmäisen kolmanneksen jälkeen syöminen on palautunut hyvin normaaliksi, hyvin samanlaiseksi, kuin ennen raskauttakin. Syön samoja raaka-aineita, hedelmiä, kalaa, kanaa, paljon salaatteja lounaaksi. Teen lähes kaikki ruuat itse, ellen käy jossain lounaalla. Eineksiä en osta ikinä, en nyt raskauden aikana enkä ennen sitä.

Syön samoja ruokia kuin ennenkin, mutta nyt huomaan ettei entinen ”kolmen tunnin välein energiaa koneeseen” riitä. Parin tunnin välein on otettava joku, edes pieni välipala, jotta nälkä pysyisi hallinnassa, eikä pahaolo ottaisi valtaa.

FullSizeRender

Suosituksia olen seurannut ja toki välttelen niitä, mitä pitää. Mutta monen raaka-aineen kanssa olen kuitenkin mennyt maalaisjärjellä. Esimerkiksi salmiakkia olen syönyt jonkin verran, myös metwurstia olen joskus laittanut leivän päälle.

Superfoodeista osan olen jättänyt pois, koska kaikista ei ole selkeää tutkittua tietoa raskausaikaan. Mutta osaa olen käyttänyt edelleen, en ihan päivittäin mutta silloin tällöin. (kirjoitan superfoodeista erikseen toisen postauksen)

Tässä on alla esimerkki normipäiväni syömisistä.

RUOKAPÄIVÄKIRJA

klo 8.00 aamupala

  • 2 dl alpro soya maustamaton jugurtti
  • 1 banaani
  • 1 rkl maustamaton hera
  • mustikoita
  • kahvia kupillinen ja vettä muutama lasi

klo 11.00 välipala

  • 1 kauraleipäviipale
  • 1 viipale kalkkunaleikettä
  • 1 viipale juustoa
  • puolikas tomaatti
  • vettä

klo 13.00 lounas

  • salaatti
  • lohta / tonnikalaa / kanaa
  • fetaa
  • tomaattia
  • 0,5l vichy / tai vesi

klo 15.00 välipala

  • 1 banaani
  • 1 iso lasi vettä

klo 17.00 päivällinen

  • 3 perunaa
  • jauhelihakastiketta (itse tekemä)
  • 1 iso lasi vettä

klo 19.30 iltapala

  • proteiinilettu, sis:
  • 2 kananmunaa + 2 valkuaista
  • 1 banaani
  • 1 rkl maustamatonta heraa
  • päälle mustikoita
  • 1 iso lasi vettä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mutta olen minä nyt toisella kolmanneksella herkutellut enemmän. Ekan kolmen kuukauden aikana ei herkkuja tehnyt pahoinvoinnin vuoksi mieli. Mutta nyt kun olo on suht normaali on herkut maistuneet enemmän. Varsinkin kesälomalla on tullut syötyä melkein päivittäin herkkuja.

Olen kuitenkin pyrkinyt pitämään myös herkuttelun jossain rajoissa, koska ei ole sellaista asiaa mielestäni, että ”nyt minä voin herkutella, koska maha kasvaa muutenkin”. Ne kaikki ylimääräiset sokerit ja kalorit, mitä vauva ei kehittyäkseen tarvitse on ihan yhtä ”turhia” kuin ihan normaalistikin liika sokeri ja herkuttelu ihmiskeholle.

Toki olen ottanut vähän rennommin herkkujen kanssa nyt, mutta toisaalta en itse asiassa normaalistikaan ihan hulluna nipota herkuttelusta. Kyllä minä olen herkutellut melkeinpä joka viikonloppu jos siltä on tuntunut, siis jo ennen raskautta.

IMG_0210

Normaalia ruokaa en ole määrällisesti syönyt kovin paljoa enempää, siis kerrallaan. Mutta tosiaan jotain ravintoa pitää koneeseen saada hieman useammin. Joten varmasti päiväkalorimääräni on suurempi, kuin normaalisti. Haluan pitää huolen, että vauva saa tarpeeksi energiaa ja minä myös. Kyllähän sikiö ottaa tarvitsemansa, mutta jos äiti syö liian vähän pitääkseen kilot kurissa raskausaikana, on sillä väistämättä jotain vaikutuksia ainakin äidin hyvinvointiin ja jaksamiseen raskauden aikana.

Olen vältellyt makeutusaineita, maksaa, vakuumipakattua lihaa ja kalaa. Näitä ei ole ollut edes hankala vältellä. Ainoa mikä on tuottanut välillä tuskaa on lakritsin ja salmiakin välttäminen. 😀 Niinä herkkuhetkinäni on kyllä välillä tehnyt niin maan pirusti mieli salmiakkia, mutta kun sitä ei nykyään suositella syötävän juuri lainkaan raskausaikana.

monna

Olen sitten miettinyt, että toisaalta tämä on vain lyhyt aika jolloin muutamat asiat on kiellettyjen listalla, niin kestän sen. Tottakai, että en tarkoituksellisesti tee hallaa sikiölle. Kyllä sitä sitten ehtii taas syömään turkinpippureita ja muita ”ei sallittuja” juttuja raskauden jälkeen.

Paino minulla on nyt noussut 9 kiloa koko raskauden aikana. Ja nyt on käynnissä 26:s viikko. Olen pohtinut tuota painonnousuasiaa sen jälkeen kun kirjoitin siitä muutama viikko sitten. Silloin pauhasin, että olen iloinen kun kiloja on kertynyt vain niin ja niin vähän. Sain kommenttia puolesta ja vastaan ja monia erilaisia kokemuksia painonnoususta. Olin varmasti vähän liian jyrkkä silloin asian kanssa ja olenkin nyt ajatellut, että se on tullakseen mikä tulee. Ja tosiaan, varsinkin loppuraskaudesta kiloja voi kertyä hormonien vuoksi roppakaupalla, vaikka kuinka söisi terveellisesti.

Kuitenkin haluan yrittää pitää terveellisistä ruokailutavoista kiinni raskauden loppuun asti. Herkuttelun aion vähentää siihen kerta viikkoon -tahtiin nyt taas loman jälkeen. Mielummin syön sitä normaaliruokaa enemmän ja pidän niin kehostani kuin sikiön tarpeista huolta parhaalla osaamallani tavalla, kuin että mättäisin roskaruokaa ja karkkia päivittäin nassuuni.