Miten tulisi syödä?

*Sisältää mainoslinkkejä

Minulta kysytään usein, että miten tulisi syödä jotta laihtuisi tai jotta saisi enemmän lihasta tai että se rasva palaisi. Samaan syssyyn usein kysytään, että mitä pitäisi tehdä jotta rasva palaisi sieltä tai täältä. Nämä ovat hyviä kysymyksiä ja niihin vastailen mielelläni. InBody-mittauksia tehdessäni näen paljon erilaisia ihmisiä, eri kokoisia ja kehonkoostumukselta erilaisia. Mittaustuloksia läpikäydessä usein tulee kysymyksiä ruokavaliosta ja/tai treenaamisesta.

Sunnuntaina olin tekemässä taas mittauksia. Tein mittauksen myös itselleni, edellisen tein pian synnytyksen jälkeen ja sitä edellisen ennen raskautta. Kerron näitä tuloksia ensin ja sitten pureudun hieman tuohon syömispuoleen. 🙂

Olen siis oikeastaan säännöllisesti viiden vuoden ajan käynyt InBody-mittauksissa, koska on todella mielenkiintoista nähdä mitä treeni ja oikeanlainen ruoka tekee kropalle. Ei siis vain se vaaka, vaan nimenomaan se kehonkoostumus.

Asetin itselleni tammikuun mittauksen jälkeen pienet tavoitteet. No toki, tavoitteet ottivat sillä tapaa takapakkia, että jouduin treenikieltoon erkauman huonon palautumisen vuoksi. Mutta pidin silti kiinni terveellisistä ruokailuista, vaikka herkutteluakin on tähän kevääseen mahtunut.. 😉 Treenit ovat olleet tammikuun ja nyt huhtikuun välillä siis lähes 80% pelkästään vaunulenkkeilyä. Salilla en ole käynyt kuin varmasti alle 10 kertaa koko tänä aikana, vaikka mieli olisi tehnyt. Emman (nyt jo reilu 7kg) kantaminen on kuitenkin pitänyt yläkropan lihakset hyvässä kunnossa ja jopa vahvistanut niitä. 🙂

Tammikuussa mietin siis, että paino voisi tipahtaa pari kiloa, mutta tärkein olisi saada rasvaprosentti takaisin sinne alle 28%:n. Naisilla pidetään normaalin rasvaprosentin viitearvoja 18-28% välillä. Tiesin, että kun rasvamassa pienenee ja sitä myötä kehonkoostumus taas paranee, että voin hyvin. Näen peilissä kivan kropan ja tunnen sen myös olossani.

Paino tippui tässä kevään aikana 2,6kg ja rasvamassa 3,6kg. Lihasmassaa tuli hieman lisää. Rasvaprosentti tipahti sinne normaalin sisälle, sen ollen nyt 26,1%, kun se oli vielä tammikuussa 29,9%. Olen siis erittäin tyytyväinen tuloksiin! 🙂 Tämä muistutti taas siitä, kuinka oikeanlainen ja riittävä ravinto tuottaa tuloksia, vaikkei salilla pääsisikään huhkimaan montaa kertaa viikossa. Toki treeniähän ne vaunulenkitkin ovat olleet ja tietysti aika kuluttaviakin sellaisia. Joten enhän täysin treenikiellossa tavallaan ole ollut.

Mutta sitten siitä syömisestä enemmän! 🙂

Jos oikeasti kiinnostaa se mistä se keho koostuu, on myös mietittävä mitä sinne turpaan pistelee. Sanon, että kaikki ”normaaleille ihmisille” tarkoitetut dieetit, jossa on alle 1300kcal/pvä energiansaanti, voi heittää suoraan roskakoriin. Jotta kroppa kehittyy, se tarvitsee energiaa. Jotta lihakset kasvaa ja rasva palaa, tarvitaan energiaa. Pienillä kalorimäärillä voidaan toki laihtua, mutta kilot tulevat takaisin, kun vanhat syömistavat tulevat takaisin. Olen tästä paasannut blogissa monesti, mutta tulen paasaamaan aina. 😀 Kitudieeteillä on ihan turha yrittää saada hyviä ja kestäviä tuloksia!

Liikkuvan ihmisen ABC:

 1. Lihas tarvitsee energiaa kasvaakseen!
 2. Kovin vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, energiansaanti jää helposti liian vähäiseksi. Jonka vuoksi päivän aikana tulee saatua liian vähän energiaa, eikä kehitystä tapahdu.
 3. Mitä enemmän liikkuu, sitä tarpeellisempia hiilihydraatit ovat. Elimistön pääasiallinen energianlähde kovemmissa treeneissä on hiilihydraatit.
 4. Päivän aikana olisi hyvä saada minimissään 3g/painokilo hiilihydraatteja. Proteiinia taasen 1,5-2kg/painokilo. Proteiinien saantia kannattaa jakaa useampaan osaan päivän aikana ja jos haluaa hifistellä; kerta-annoksen pitäisi olla noin 25-40g, riippuen henkilön koosta. Tällä varmistetaan se, että proteiinisynteesi pysyy käynnissä.
 5. Jos haluaa polttaa myös rasvaa, voi tehdä ns. jaksotusta ravinnonsaannissa. Mm. näin: treenipäivinä isompi energiansaanti ja lepopäivinä pienempi saanti. Treenipäivänä liian vähäisellä energiansaannilla ei tapahdu kehitystä, eivätkä lihakset näin ollen kasva. Vaan voi jopa syntyä katabolia, eli elimistö alkaa polttamaan lihaksia saadakseen täytettyä syntyneen energiavajeen. Treenipäivinä tulisi siis syödä vähintään yhtä paljon, kuin kuluttaa tai mielellään hieman yli. Lepopäivinä energiansaanti voi olla vähäisempää, mutta silloinkin tulisi tietää oman persuaineenvaihdunnan määrä, eikä syödä mielellään paljon alle sen.
 6. Jotta lihas kasvaa, tarvitaan ärsyke (harjoitus), riittävästi laadukasta ravintoa (annetaan lihaksille mahdollisuus rakentaa itsestään vahvempi), riittävä lepo (lihas ehtii palautumaan edellisestä harjoituksesta ja on valmis uuteen koitokseen).

Paita: Biancaneve

Housut: 2XU

Kengät: Adidas

***

Tuukalla on käynnissä nyt kevään ajan ravintovalmennus: Safkat kuntoon!
Valmennukseen voi ilmoittautua koska vain, se pyörii ns. ”nonstoppina”.
Valmennukseen kuuluu henkilökohtainen ruokavalio.

***

Energistä viikon starttia!

Unohda itseinho! Tee muutoksia hyvällä!

Sain jokunen aika sitten viestiä eräältä kaveriltani. Hän kysyi, voisinko kirjoittaa blogissani aiheesta, jonka kanssa hänen kaverinsa on kamppaillut jo melko pitkään.
Miten aloittaa ylipainoisena urheilu ja terveelliset elämäntavat, kun lähtökohta siihen on hyvin negatiivinen, paineilla ja ”itseinholla” värittynyt.

unnamed-5

Työni kautta olen kuullut tämänkaltaista tarinaa useasti. Aloitetaan jonkinlainen LAIHDUTUSKUURI, yleensä sellainen, jossa kalorit tiputetaan minimiin ja KAIKKI ON KIELLETTYÄ. Kuka sellaista jaksaa pitkään? Tai kenelle siitä voisi tulla elämäntapa? Jos on jo pitkään syönyt ihan miten sattuu, lounas on koostunut donitseista ja päivällinen Saarioisten pizzasta, voisiko kenties oikeat ruokailutavat olla oikea reitti parempaan oloon? Entä jos liikunta ei ole kuulunut omaan arkeen moneen vuoteen, tai ehkäpä koskaan, onko juoksulenkki ensimmäinen ja ainoa oikea vaihtoehto? Kieli vyön alla ensimmäisestä metristä lähtien juosten, luultavasti liian kovaa ja väärällä juoksutekniikalla. Oksennus kurkussa ja itku silmässä. Siksi vain, koska ON PAKKO. Olisiko parempi keino jossain?

Monesti kun lähdetään muuttamaan elämäntapoja, niitä muutetaan kertarykäyksellä kokonaan. Kaikki uusiksi ja mielellään niin nopeasti kuin mahdollista. Se on shokki niin elimistölle kuin pääkopallekin, sen vuoksi nämä yritykset kaatuvat omaan mahdottomuuteensa usein kovin pian. Sitten koetaan huonoa omatuntoa ja morkkista. Että ”minä en onnistu, vaikka kaikki muut onnistuvat. Kaikki muut pudottavat painoa ja juoksevat maratoneja ja kasvattavat hauista salilla. Mutta minä en pysty, minä olen aina ylipainoinen enkä ikinä löydä lajia, jossa olisin hyvä.” Mutta kerron nyt muutaman hyvän vinkin, mitä olen oppinut tässä vuosien varrella tätä työtä tehdessäni.

 • Jos kuntosali on ihan tuntematon paikka ja ylipainoa on kertynyt vuosien varrella, voi salille meneminen pelottaa kovastikin. Olen kuullut sen monta kertaa, kun asiakas miettii ”Voinko mä tänkokoisena mennä sinne salille pyörimään ihan hoomoilasena, mitä ne muutkin siellä sanoo ja miettii? Että mitä tollanen läski on tänne salille tullut pyörimään..” Mutta kun itse asiassa se on niin, että ei siellä salilla kyllä oikeastaan kukaan ehdi katsella miltä joku toinen näyttää. Siellä keskitytään omaan treeniin, ei siihen onko joku kanssatreenaaja ylipainoinen tai onko hänelle eriväriset trikoot kuin jollain toisella. Jos kuntosali tuntuu treenimuotona kiinnostavalta, suosittelen ehdottomasti ottamaan ensimmäiselle ja toisellekin kerralle mukaan joko pt:n tai pyytämään kuntosalilta omaohjausta. Silloin laitteet tulevat tutuiksi ja saa käteen sellaisen ohjelman, jonka kanssa on helppo mennä sitten yksinkin salille.
 • Jos lenkkipolulle mieli halajaa, kannattaa aloittaa kävelystä. Jos juoksu ei ole koskaan kuulunut omiin lajeihin, ei kannata aloittaa 60min lenkillä juosten. Ensin on myös hyvä hankkia oikeanlaiset juoksukengät. Käydä sellaisessa urheiluliikkeessä, jossa katsotaan askel ja onko ylipronaatiota jne.. Oikeanlaiset juoksukengät vaikuttaa jo todella paljon lenkin mukavuuteen. Kun sitten niillä uusilla plääkillä lähtee sinne lenkkipolulle, kannattaa aloittaa rauhassa. Ensimmäinen lenkki ihan vain reipasta kävelyä. Sitten pikkuhiljaa mukaan juoksua, esim. intervallilenkkejä. Juoksukunto paranee aika nopeastikin ja pian huomaa, että voi juosta pidempääkin pätkää. Myös erilaisista juoksukouluista kannattaa ottaa selvää.
 • Kuntosalin ja juoksulenkkienkin lisäksi on vaikka mitä lajeja! On hyvä tiedostaa, että kaikkien ei tarvitse tykätä lenkkeilystä tai kuntosalista. Voi aloittaa vaikka zumban, vesijuoksun, sauvakävelyn, uinnin, joogan jne jne… Olisi tärkeää, että löytyisi sellainen laji mitä tykkää harrastaa. Se on avain pitkäkestoisuuteen. Jos joka kerta treenaamaan lähtiessä on iso patti otsassa, kaikki ymmärtää ettei se voi jatkua pitkään. Mutta jos löytää lajin, jota rakastaa – on treenaamaan lähteminen aivan super ihanaa!
 • Jos painonpudotus on tavoitteena, kannattaa aloittaa siitä, että miettii mitä oikeasti tällä hetkellä turpaansa pistelee. Meneekö koko päivä ilman ruokaa, pelkällä kahvilla ja yhdellä proteiinipatukalla? Ja sitten illalla on ihan kamala (loputon) nälkä ja leipäviipaletta menee toinen toisensa perään nassuun.  Yksi isoimmista virheistä painonpudotuksessa tehdään sillä, että syödään liian vähän. Kaikenlaiset kitudieetit, jossa vedellään tuhannen kalorin vuorokausimäärillä on suoraan sanottuen ihan pyllystä. On tärkeää, että ravintoa tulee tarpeeksi. Vain sen avulla voi tehdä pysyviä muutoksia. Tuukalla on alkamassa 13.2 taas tykätty Safkat kuntoon -valmennus! Suosittelen!
 • Yksi tärkeimmistä asioista tässä koko paletissa on itsensä arvostaminen. Kaikki kannattaa aloittaa siitä, että haluaa tehdä itselleen hyvää. Ei sillä itseinholla! Ei katsoa itseään peilistä ja ajatella, että HYI, kamalan näköinen otus. Vaan oppia katsomaan itseään peilistä ja sanoa: Minä haluan tehdä itselleni hyvää. Haluan löytää oikeanlaiset ruokailutavat ja haluan nauttia liikunnasta. Haluan, että mieleni ja kehoni voi hyvin. 

muutos

***

logo