Emman säännöt!

Me saadaan välillä molemmat Tuukan kanssa some-kanaviimme viestiä seuraajiltamme, että on ihana katsoa kuinka rennolla asenteella kasvatetaan Emmaa. Eräältä äidiltä mm. sain viestiä muutama viikko sitten, että on ihana katsoa kuinka annatte Emman toteuttaa itseään, istua välillä pöydällä ja syödä sormin ja sotkea. Hän lisäsi vielä viestiinsä, että pitäis varmaan omaakin pipoa välillä vähän löysätä. 😀 Ja tämä viesti oli siis puhtaasti hyväntahtoinen. 🙂

Meillä ei ollut mitään suuria ja selkeitä linjoja kasvatuksesta ennen Emman syntymää. Toki sellaiset asiat, kuten kunnioitus, hyvät käytöstavat jne oli alusta asti selvänä suunnitelmissa. Ja on edelleen. 😉 Me ollaan menty monessa asiassa aikalailla vapaan kasvatuksen ja tiettyjen sääntöjen välimaastossa. Joskus paljonkin siellä vapaan kasvatuksen puolella ja joidenkin asioiden suhteen selkeillä säännöillä.

Yksi asia, mikä meillä on molemmilla ollut aina tärkeää Emman kanssa, on hänen mukaan ottaminen lähes asiaan kuin asiaan. Kun tehdään aamulla smoothieta, Emma saa heittää banaanin palat blenderiin ja kipata heraprotskut perään. Vaikka herajauhetta oliskin vähän pitkin pöytää ja lattiaa sen jälkeen, ei se mitään. Sen saa siivottua. 🙂 Emma pääsee tekemään meidän kanssa, se on meille tärkeetä.

Kun laitetaan pesukonetta tai astianpesukonetta pyörimään / tyhjennetään, Emma saa auttaa. Hän voi välillä viedä likaisia astioita takaisin kaappiin, mutta suurin osa menee jo ihan oikein. Kun pyykkikone on pyörinyt hän ojentaa sieltä vaate kerrallaan ja minä tai Tuukka ripustetaan pyykkitelineelle. Meneehän näissä hommissa kaks kertaa enemmän aikaa näin ja välillä on ihan ”ok” 😉 tehdä näitä hommia ihan yksinkin, mutta on myös ihana huomata kuinka otettu Emma on kun hän saa auttaa.

Toinen mikä on ollut meille molemmille tärkeää on se, että Emma saa kokeilla ja tehdä itse. Vaikka kaikki ei meekkään aina ihan purkkiin, niin ainakin hän saa yrittää. Omalla lusikalla kun syö pastaa, menee 25% lattialle, 25% Geren suuhun ja muutama prosentti johonkin päin päätä, hiuksia ja puseroa, mutta ei sekään haittaa. Osa menee kuitenkin suuhun ja vaatteet saa aina pestyä.

Sääntöjä mitä meillä on liittyy mm. koiriin. Koiria ei saa repiä, eikä niiden päälle saa mennä istumaan. Koirien pitää myös antaa nukkua rauhassa, eikä niitä saa mennä tökkimään sormella silmään. 😀 Meillä ei myöskään kännykkää saa käyttää tai iPadia ihan koko ajan. Emma tykkäisi, että tietokoneelta, iPadilta tai kännykästä tulisi jatkuvalla syötöllä Youtubesta lastenlauluja. Mutta ei haluta, että näin pieni vielä oppii näihin laitteisiin riippuvaiseksi.

Ruokapöydässä istutaan yhdessä ja rauhassa. Yritetään opettaa Emmalle, että kukaan ei nouse pöydästä kesken ruuan, vaan vietetään siinä rauhassa aikaa yhdessä. Välillä onnistuu, välillä ei. Sääntöjä on myös mm. rusinoiden syömisessä tai jossain muussa Emman mielestä herkullisimmassa asiassa ikinä, esim. Herra Hakkaraisissa. 😀 Rusinoita ja Herra Hakkaraisia ei voi syödä koko purkkia yhdeltä istumalta. 😉

Jo nyt yritetään opettaa sitä, että toiselta ei saa ottaa kesken leikin leluja. Sitä varmasti oppii hyvin myös päiväkodissa. Muutenkin toisten huomioonottamista oppii päiväkodissa super hyvin.

Meillä mennään siis sääntöjen ja kasvatuksen kanssa vähän tunnepohjalta. Emman kasvaessa tulee varmasti sääntöihin enemmän tarkkuutta ja ns.”voimakkuutta”. Mutta vielä ei mun mielestä tarvi. On ihanaa, että ollaan osattu opettaa Emmalle jo se, että aina kun joku lähtee meiltä tai me lähdetään jostain – sanotaan heipat. 🙂 Kun sanainen arkku aukeaa, opetetaan kiittäminen, nyt jo tehdään sitä siis itse esimerkkinä.

Tuukka sanoi hyvin mm. vaatteiden likaantumisesta: ”Mä en koe järkeä ostaa tän ikäiselle tötterölle vielä mitään 150€:n arvoisia kauluspaitoja. Sitten kun ruoka menee suuhun ja vain suuhun, voi panostaa vaatteisiin. Jos sittenkään on tarve. Nyt on tärkeempää, että Emma saa opetella syömään ite ja sotkea vaikka jokaisen paidan.” Mä oon tosi samoilla linjoilla, antaa sotkea ja opetella nyt. Kyllä ne vaatteet saa puhtaaksi. Ja jos ei saa, niitä voi pitää sitten vaikka ”kotipaitoina”.

***

Minkälaisia kasvatusmetodeja teillä on tällaisten taaperoiden kanssa?

Meinas mennä pata jumiin…

..tai no siis menihän se. Ihan oikeasti!! Ja kovaa!

Latasin lauantaina illalla instagram-tililleni kuvan Turkinpippureista ruokavaa’alla. Siitä alkoikin monien kommenttien tulva. Mikä tietysti on aina äärimmäisen mukavaa. Tälläkin kertaa fiksuja kommentteja ja omia kokemuksia sateli kommenttien joukossa. Kiitos niistä. <3

#lauantaiillanhuumaa 😁🙈 #eisalmiakkiayli50g #vainraskausjutut

A photo posted by Monna Pursiainen (@monnatreenaa) on

Joka tapauksessa se syy miksi pata meni jumiin, oli kaikenlaiset säännöt ja kiellot ja ”ei suositeltavuudet” raskauden aikana. Tuntuu, että joka päivä tulee uusi juttu mitä ei saisi tai kannattaisi tehdä raskaana ollessaan.

Itselläni on kaikenlisäksi vielä niin älyttömän herkkä vatsa, että muutenki joutuu kovasti miettimään mitä voi syödä. Sitten kun niistäkin vähistä viedään osa pois – tekee mieli paiskata märällä rätillä päin sääntöjä ja polkea jalkaa maahan.

Salmiakki ja lakritsi on sellaisia, joita mieleni on tehnyt läpi raskauden. Olin kuitenkin jo alkuraskaudessa lukenut ettei niitä saisi syödä yli 50g päivässä. No, en missään vaiheessa raskautta ole syönyt päivittäin lakua tai salmiakkia, vaan enemminkin viikonloppuna jompana kumpana päivänä saattanut hakea pari irtokarkkia joiden seassa on ollut pari salmiakkia ja lakua. Enkä tätäkään ole tehnyt edes joka viikonloppu. Kuten aiemmin kirjoitin, ei karkki ole maistunut raskauden aikana samalla tapaa, kuin ennen.

Nyt kuitenkin selvisi eilen (kiitos instagramin ja ihanien seuraajieni <3 ), että salmiakkia voi syödä tuon 50g/pvä, mutta lakritsia ei lainkaan. No kiva. Olenko jo tehnyt jotain hallaa sikiölle? Se oli ensimmäinen ajatus, eikä paljon tehnyt enää mieli syödä niitä ruokavaakani päällä jäljellä olevia Turkinpippureita. Heitin ne roskiin.

Aamulla kun menin katsomaan, oli tullut ig-kuvani alle tieto ettei myöskään tomaattia saa syödä uusimpien suositusten mukaan. EI OLE TOTTA!!! Teki mieleni ihan oikeasti mennä ja vetää kymmenen tomaattia putkeen, ihan vaan tämän absurdiuden vuoksi!! Mökötin jo kotona, että en enää ala tätä. Kunnes eräs seuraaja tarkensi, että kyseessä on RAAKA tomaatti, ei tuore tomaatti. Sama pätee esim. raakaan perunaan. Kävinkin heti lukemassa vielä kertaalleen nämä suositukset ja huokaisin. Siellä tosiaan luki raaka, ei tuore.

Tomaatti on ehdottomasti yksi rakastamistani raaka-aineista! Olin sitten raskaana tai en. Rakastan syödä salaatteja ja koska kurkku & paprika on olleet jo pitkään sellaisia, joita en ole salaattiin voinut lisätä vatsan väänteiden vuoksi, on tomaatti ollut ainoa mitä olen salaatteihin lisännyt. Joten tämä tomaattikielto pisti kyllä niin padan jumiin. Onneksi se tosiaan oli vain tulkintavirhe.

***

On ollut hauska huomata, kuinka raskaus (ja varmasti myöhemmin äitiys) yhdistää. Se on vähän kuin miehille armeija. 😀 Omia kokemuksia jaetaan, tuetaan toisia ja yhdessä naureskellaan ja kauhistellaan siihen liittyville asioille.

Olen miettinyt liittyväni Facebookissa johonkin ”äidiksi 2016”-ryhmään, mutta itse asiassa minun ei tarvitse. Olen saanut niin paljon vertaistukea, neuvoja ja tsemppiä teiltä lukijoiltani, etten koe mitään tarvetta liittyä tuollaiseen ryhmään. Tuntuu jopa siltä, että te olette minulle tuttuja ja ne siellä ryhmässä tuntemattomia. 😉

Siispä taas kerran kiitän teitä! <3 Olette oikeasti korvaamattomia!!