Some ja vanhemmuus

Aina tasaisin väliajoin näkee juttuja esim. IG:ssä, jossa pohditaan somea, someriippuvuutta ja myös somea + vanhemmuutta. Mä olen itsekin miettinyt näitä asioita tasaisin väliajoin. Oon pitänyt mm. sometaukoja ja koitan päivittäin miettiä kuinka paljon aikaa vietän somessa. Mulle some on kuitenkin sekä työ, että harrastus. Mun mielestä some on kaiken kaikkiaan super hyvä, vaikka monesti blogissa kirjoitankin sen varjopuolista. 😀

Tällä kertaa haluan vähän tarttua tähän some + vanhemmat -aiheeseen.

Mun mielestä nimittäin tässäkään asiassa ei oo vain yhtä ja oikeaa. Tai mustavalkoisesti vain mustaa ja valkoista! 😉 Mun mielestä on ensinnäkin vähän hassua, että jos joku äiti tai isä päivittää esim. insta-storyä monta kertaa päivässä – ajatellaan hänen olevan koko ajan kännykkä kädessä. Yksi IG-story kestää 10sek. Eli vaikka joka päivä tulisi 20 storyä, ei kännykkä niiden ajan olisi kädessä kuin yhteensä reilu kolme minuuttia. Vuorokaudessa on kuitenkin 24 tuntia.

Toinen juttu mikä on mun mielestä hassua, että sanotaan ettei vanhemmat oo läsnä jos on some. Mä itse käytän aikaa somessa, mutta teen sen silloin kun Emma ei oo läsnä. Paitsi ne IG-storyt, joita jonain päivänä tulee kaks ja jonain päivänä kymmenen. Eli yhteensä pari minuuttia. Muuten en oikeestaan ees voi ottaa kännykkää käteen, koska Emma haluaa sen saman tien. 😀

Mun mielestä on tosi tärkeää, että lapsi ei jää kakkoseksi kännykälle / somelle. Jos lapsi yrittää saada vanhempansa huomion, on se saatava. Ei niin, että pieni yrittää kertoa jotain tai ottaa katsekontaktia eikä sitä saa, kun vanhemman katse on kiinni kännykässä tai tietokoneessa.

Mun mielestä on myös tärkeää, että jo pienestä pitäen lapsi oppii siihen ettei koko ajan jommalla kummalla tai molemmilla vanhemmista oo kännykkä kädessä tai ainakin siinä 10cm päässä. Mä esim. laitan kännykän aina iltaisin äänettömälle ja usein se on myös korkean lipaston päällä, koska tosiaan jos Emma näkee sen – se haluaa sen. 😀 Sitten kun Emma menee nukkumaan, voin selata IG:tä jne.

Me ollaan Tuukan kanssa pidetty jo parin vuoden ajan säännöllisen epäsäännöllisesti somettomia aikoja. Päiviä, jolloin ei oteta kännykkää ollenkaan esiin. Ne päivät tekee hyvää ja niiden jälkeen on melkein aina ollu sellainen olo, että ei heti seuraavana aamuna tee mieli ottaa kännykkää esiin.

Oon sitä mieltä, että somesssa on tosiaan tosi paljon myös hyviä puolia. 🙂 Toki sen oman käytön miettiminen aina aika ajoin on ihan viisasta, mutta syyllistäminen siitä jos joku äiti tai isä (tai ihan kuka vaan) ottaa vähän enemmän IG-storyä tai laittaa pari kuvaa enemmän feediin, on ihan turhaa.

Kuvat: Ossi Pietiläinen

Lue myös mun aiemmat postaukset somesta: Some-vanhemmat ja Sometauko

***

Taas mennään rahan takii..

..ei rakkaudest lajii, vaan rahan takii.

Raha. Se on sellainen asia, josta en hirveästi täällä blogissani puhu. Nyt haluun kuitenkin puhua sellaisesta asiasta, kuin ”tuoko raha onnea”. Miten on? Tuoko raha sulle onnea? Entä mulle? 😀

Toimeentulo on tietysti tärkeetä. Se, että on rahaa maksaa asunto ja laskut ja joka päivä saa ruokaa. Se, että joka päivä ja viikko ei tarvi repiä hiuksia päästä riittääkö rahat – se tuo onnea. MUTTA raha yksinään ei tee onnelliseks. Mua ainakaan. Mulle onnen tuo perhe, ystävät, hyvinvointi ja terveys.

Mä en oo oikein ikinä ymmärtänyt sitä, että joku kallis tietyn merkkinen laukku tai lamppu olis upea omistaa. Jos aina saa kaiken mahdollisen ja mahdottomankin ilman sen kummempia vääntöjä tai säästämisiä – tekeekö se onnelliseks? Jos rahaa on niin, että ei ”paskalle taivu” ja voi tuhlata kalliisiin laukkuihin, kenkiin, matkoihin, sisustustavaroihin jne. joita voi sitten esitellä somessa – tekeekö se onnelliseks?

Mä en usko. Oikeasti. En usko. Se on vaan kulissia ja pelkkää pintaa. Niiden kaikkien luxus-matkojen ja tavarapaljouden alla voi olla tosi yksinäisiä ihmisiä. Korvaako tavaramäärä oikeaa rakkautta tai ystävyyttä? Tuoko se tarpeeksi sisältöä ja onnea elämään, että on rahaa tehdä mitä haluaa? Voihan se olla, että jonkun se tekee onnelliseks. Mua ei yksinään mitkät tavarat tai matkat sun muut tekisi onnelliseks.

Mun mielestä oli kauhea kuulla (SuomiPopin aamussa), että jonkun tutkimuksen mukaan jopa puolet olis valmiita jättämään puolisonsa, jos saisivat siitä hyvästä 20 000€/kk palkkaa. Ihan oikeesti! Miettikää nyt! Olisitko sä valmis jättämään sun elämän kumppanis ja saamaan ”tilalle” enemmän rahaa?

Mä en tiedä onko se somen tuomat illuusiot vai mikä, mutta nykyään kuitenkin sillä on enemmän merkitystä mitä sulla on varaa ostaa tai mihin matkustaa. Surullista on myös se, että jotkut suomalaisetkin tienaa rahansa näihin luxus-juttuihin vähän eri keinoilla, kun Alepan kassalla kesätöitä tekemällä. Jos tiedätte mitä tarkoitan.

Että sillä on niin suuri merkitys miltä se oma imago näyttää instagramin feedissä muiden silmiin, että ihmiset on valmiita myymään jotain muutakin kun porkkanoita vihannestiskillä. Noh, en tiedä. Nää on taas näitä, että olis varmaan parempi olla hiljaa-juttuja. 😀 Kannattaa muuten lukea myös vähän aiheeseen liittyvä juttu Umpun blogista: Luksuselämän pakkomielle on uusi sairaus.

***