Miks muiden muttei meidän?

Vertailu lasten kehityksen kanssa on mun mielestä vähän hölmöä. Jokainen lapsi on yksilö, joku toinen oppii kävelemään 9kk -ikäisenä, joku toinen 1,5-vuotiaana. Joku oppii laulamaan ennen puhumista ja joku juttelee kolmisanaisia lauseita jo puoltoista vuotiaana.

Se on hassua, että tän tiedostaa ja silti miettii joskus miks muiden muttei meidän? Tiedättekö? Esimerkiksi mä oon miettinyt, että miks Emma ei sano äiti eikä isä, mutta tosi monen muun lapsi osaa sanoa nää sanat. Meillä lauletaan vaan i-ha-haa, i-ha-haa… ja sanotaan tiukkoja anna-käskyjä! 😀 Toki tulee myös muutamia muita sanoja, mutta kun kysytään Emmalta, että miten sanot ÄI-TI, ni se vastaa aina KAAK-KA! 😀

Emmalla motorinen kehitys on ollut sellaista, kun ”oppikirjoissa”. Puolen vuoden iässä alkoi ryömiminen, siitä seuras konttaaminen jne.. Vuoden iässä ensiaskeleet ja siitä pikkuhiljaa juoksun pariin. Mutta puheen kanssa oon joskus miettinyt, että vitsi miten toikin jo osaa sanoa vaikka mitä, mutta Emma ei. Se on ihan hölmöä! Tiedän, mutta silti sitä tulee ajatelleeks.

Nää ajatukset ei varmaan lopu tähän vaiheeseen, sitten tulee koulu ja jonkun toisen lapsi oppii englannin nopeemmin kuin toinen ja joku toinen on parempi liikunnassa kuin toinen. Väkisinkin sitä varmaan tulee tällaisia pohdittua, kun oma lapsi kasvaa ja kehittyy just siihen omaan tahtiinsa ja kun ohjeita ja ”keskiarvoja” kerrotaan myös mm. neuvoloissa.

Mun eräälle ystävälle oli sanottu hänen lapsensa 1,5v-neuvolassa, että kyllä tuon ikäisen pitäisi mennä klo 19 nukkumaan ja nukahtaa yksin. Meille taas sanottiin 1,5v-neuvolakäynnillä, että joku lapsi tarvii vanhemman lähelleen nukahtaakseen vielä kolmivuotiaana ja perheillä on omat rytminsä. Ei tietysti sillä, että pikkulapsen olis syytä valvoa puoleen yöhön, mutta varmasti jossain perheessä mennään nukkumaan 20.30 ja jossain 19.00.

Vaikka näihin vertailuihin tulee välillä sorruttua, niin tiedän kuitenkin ettei niihin olis mitään tarvetta tai syytä. Mun mielestä on ihanaa, kun Emma ymmärtää niin hyvin puhetta. Tällä hetkellä tuntuu, että sanoi tai kysyi häneltä mitä tahansa, hän ymmärtää. Lisää sanoja tulee koko ajan ja varmasti myös ne äiti ja iskä sieltä jossain välissä tulee. 😀 Haha!

***