Trendisairaudet?

Mua ihan suututtaa se, että ihmisten kokemuksia vähätellään. Oon kuullut viimeisen vuoden aikana kahdesta eri asiasta, että lääkärit on tyrmänneet ihmisen oman kokemuksen ja pyyhkäisseet kädellään sivuun sanoen: ”se nyt on sellainen trendijuttu”.

Näistä toinen on ferritiiniarvojen (varastorauta-arvojen) mittauttaminen. Oon kuullut todella monelta, että lääkäri ei suostu antamaan lähetettä ferritiiniarvojen mittaukseen. Kun ihminen on mennyt lääkäriin ja kertonut olevansa väsynyt, uupunut, kertonut kärsivänsä huimauksesta, ruokahaluttomuudesta, päänsärystä jne.. ja kysynyt voisiko kenties johtua raudan puutteesta ja pitäisiköhän niitä ferritiiniarvoja mitata, on lääkäri vastannut sen olevan vain ”trendisairaus”.

On aika hurjaa, että jotkut lääkärit sanovat tällaista, koska pitäisihän heidän tietää ettei esim. pelkästään hemoglobiini kerro kaikkea ja ihminen voi kärsiä raudanpuutteesta, vaikka hemoglobiini olisi normaali tai jopa korkea. Mm. runsaat kuukautisvuodot, synnytyksessä tai jossain muussa leikkauksessa menetty veri, erilaiset suolistosairaudet voi aiheuttaa raudan puutostilaa. Kuitenkin ferritiiniarvojen mittauttamisella voi mm. diagnosoida raudanpuutteen syntyä ja esim. ennalta ehkäistä anemian muodostumista.

Mun mielestä on myös hurjaa, että ihmisten terveydellä vitsaillaan. Oon nähnyt monessa fb-ryhmässä naureskelua tästä asiasta, että kun kaikki haluaa nyt mittauttaa niitä arvoja. Mä oon sitä mieltä, että on ehdottoman hyvä jos ihmiset on omasta hyvinvoinnistaan huolissaan ja haluaa tutkia jos on esim. pitkään kärsinyt väsymyksestä. Pelkästään se, että käy itse ostamassa purkin rautatabletteja, ei todellakaan auta. Ja toisaalta liika raudan syöminenkään ei oo hyvästä, ainakaan purkista lisänä. Eikö parempi olis, että lähetteitä sinne verikokeisiin vaan määrättäis jos maksava asiakas sitä pyytää? Tuskin siellä labroissa ihan tuntitolkulla on jonoksi asti päivittäin ihmisiä mittauttamassa varastorauta-arvoja..

Joo, laboratoriokokeet on kallita, mutta eikö me kuitenkin makseta veroja mm. sen vuoksi, että saatais tällaista palvelua kunnallisella puolella? Tai varsinkin jos menee yksityiselle lääkäriasemalle ja maksaa itse ne labrakokeet ja lääkärit sun muut.

Toinen tällainen ”trendisairaus” on vatsalihasten erkauma. Tää on ihan yhtä käsittämätön juttu, että neuvolalääkärit tai jotkut muutkin lääkärit vastaa naisille, että no ei niitä nyt tarvitse tarkastaa, taitaa olla enemmänkin jotain trendihöpötystä. Ihan oikeesti!!

Kuulin hetki sitten tapauksesta, jossa nainen oli pyytänyt lääkäriä tarkistamaan onko hänen vatsalihaksensa palautuneet normaalisti raskauden jälkeen ja onko jännesauma jo kuroutunut takaisin omiin mittoihinsa. Lääkäri oli pyytänyt naista seisomaan (vaatteet päällä) hänen eteensä, katsonut häntä omasta tuolistaan hetken, koskematta tai kokeilematta oikeasti ja kertonut laiskalla äänellä kaiken olevan kunnossa.

Miten se on mahdollista?? Moni nainen (ja itse asiassa myös mies) kärsii vatsalihasten erkaumasta ja sen tuottamista kivuista ja säryistä. Myös esimerkiksi nuorilla voimistelijoilla hoidetaan fysioterapiassa paljon erkaumaa. Eli ei oo pelkästään raskauden ”jälkisairaus”. Tää on niin yleinen asia ja vaiva, että on ihan käsittämätöntä ettei kaikki lääkärit tiedä sitä. Vai miksi he eivät ota niitä oireita tai kyselyitä tosissaan?

***

Mä ainakin haluaisin, että jos meen lääkärille kertomaan jostain huolesta omaa tai lapseni terveyttä kohtaan, otettais mut vakavasti. Ei viitattais kintaalla ja kerrottais jotain trendihöpötyksiä. Tai määrättäis sitä Mobilatia ja Buranaa, kuten aina kouluterveydenhoitajalla, oli vaiva mikä tahansa. 😉

 

 

Hopeavettä massuun ja silikonia pakaroihin!

Mun mielestä kauneusleikkaukset ja vaihtoehtoiset hoitomenetelmät on ihan ok. Tai ainakin osa niistä. 🙂 Mun mielestä on hienoa, että on olemassa erilaisia tapoja hoitaa itseään. On ihan ok, että on olemassa mahdollisuus suurentaa tai pienentää rintojaan.

En tuomitse heitä, ketkä haluaa tehdä jotain muutoksia ulkonäköönsä jos muutokset ovat edes jollain tapaa henkilön omalle terveydelle ok. En myöskään tuomitse jos joku haluaa kokeilla ennen antibioottien ottamista jotain luonnonmukaisempaa tapaa, jos se on omalle terveydelle ok. Tavallaan mun ei oo mitään syytä tai tarvetta tuomita yhtään kauneusleikkausta, eihän ne koske mun vartaloa tai mun terveyttä. Tai tuomita yhtään lääkkeetöntä tapausta, voinhan ite ottaa lääkettä purkista jos siltä tuntuu. Mutta on mun silti pakko sanoa muutama sana.

On oikeesti aika kamala lukea juttuja lehdistä, jossa naiset on käyneet jossain ulkomailla kauneusleikkauksissa ja aiheuttaneet itselleen hengenvaaran. Laittamalla silikonia peppuun ja sitten leikkausarvet tulehtuu ja silikoninpalat paistaa pyllystä läpi. Tai kun on poistatettu alimpia kylkiluita tai tehty jotain kamalia vatsan kavennusleikkauksia. Kun sitten niitä hengenvaarallisia jälkimaininkeja koitetaan Suomen sairaaloissa korjata, toivon näiden naisten miettivän oliko se suurempi peppu tai kapeampi vyötärö oikeasti tämän väärti.

Mulle on ihan sama jos joku vetää hopeavettä vaikka päivittäin turpaansa, mutta se on mun mielestä kamalaa jos sitä annetaan lapselle. Varsinkin pienelle, maidon sekaan tuttipulloon. On oikeasti aika kamalaa, että lapsille syötetään jotain sellaista ainetta, mistä ei oo tutkimuksia vielä tarpeeksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on varoittanut nauttimasta hopeavettä, koska liiallinen määrä hopeaa on elimistölle myrkyllistä.

Rokotuksista ollaan myös montaa mieltä, mutta mä oon sitä mieltä ettei vuosikymmeniä käytössä olleita rokotuksia kannata jättää ottamatta. Onhan se jo todistettu, että rokotusvastaisilla alueilla on tullut esimerkiksi tuhkarokkotapauksia takaisin. Suomessa ei oo kukaan vielä kuollut tuhkarokkoon nyt rokotusvastaisuuden noustua (ainakaan käsittääkseni), mutta mm. Ranskassa ja Italiassa on. Niin pieniä lapsia, kuin aikuisiakin.

Rokotuksia kohden on olemassa laumasuoja. Se tarkoittaa sitä, että kun riittävän suuri osa väestöstä on rokotettu, tauti ei pääse tarttumaan eteenpäin ja rokottamattomatkin ovat suojassa. Tuhkarokko leviää äärimmäisen herkästi ja laumasuoja alkaa rakoilla, jos alle 95 prosenttia ihmisistä on saanut rokotuksen. Suomessa rokotuskattavuudet on yleisesti ottaen parhaiden joukossa Euroopassa, mutta tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen kattavuus on monissa kaupungeissa pudonnut alle 95 prosentin rajan. Pietarsaaren seudun lisäksi näin on käynyt esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella.

Musta välillä tuntuu, että tietoa kaikenlaisista asioista pursuaa netissä ihan kaikkialla. Niin paljon, että porukka menee ihan sekaisin. Siis ihan tosi! Onko se pyöreä peppu tai kapea vyötärö oikeasti niin tärkeä, että on valmis riskeeraaman oman hyvinvointinsa ja terveytensä?

Mä en olis valmis riskeeraamaan mun lapsen terveyttä jättämällä jotain rokotteita antamatta. Toki on rokotteita, joiden tarpeellisuutta varmasti tuun miettimään. En mä itseänikään oo rokottanut influenssalta kuin kerran elämäni aikana. Mutta joka tapauksessa, kun kaikissa asioissa pysyis ihmisillä oikeasti se maalaisjärki mukana!! Se on ihan hullua, miten todellisuus niin monissa asioissa hämärtyy, kun johonkin asiaan lähdetään vaan täyttä päätä mukaan. Tutkimatta sen enempää tai vertailematta erilaisia tutkimustuloksia tai tiedonlähteitä.

Tiedän, että tää rokoteasia saa porukalla näppikset sauhuamaan. Mutta kun rokottamatta jättäminen vaikuttaa muihinkin kuin siihen omaan lapseen. Se on huolestuttavaa. Jos kyse on jostain sellaisesta asiasta, joka ei vaikuta kuin omaan terveyteen, niin tehköön kukin mitä lystää. Mutta voishan sitä oikeasti myös vähän miettiä, mikä on tarpeellista ja varsinkin mikä on turvallista.

***