Vahinko-unikoulu!

Me yritettiin aiemmin syksyllä tehdä Emmalle unikoulu samalla, kun siirrettiin pinnasänky meidän makkarista pois. Noh, siitähän ei tullut mitään. 😀 Joko me ei oltu tarpeeksi tiukkoja ja vahvoja tai sitten Emmalla vaan oikeasti oli vielä nälkä silloin öisin.

unikoulu

Päädyttiin ratkaisuun, että annetaan se 1-2x/yö maitoa ja koko huusholli nukkuu paremmin. Emma kun heräsi aina vaan syömään ja saman tien nukahti takaisin, kun pullo otettiin pois ja tutti vaihdettiin tilalle.

Jotenkin mua silti vähän alkoi jo mietityttämään se yösyönti. Että onko Emmalla oikeesti nälkä, vai onko se vaan tapa. Samalla mietin sitä, että kun hampaat on pesty illalla – ei yösyöttö tee ainakaan kovin hyvää hampaille. Ja kolmantena mietin sitä, että kun yösyönnit jäisi pois – paranisi samalla päivällä syöminen.

Mietin, että viimeistään sitten uudessa kodissa tehdään stoppi yösyömisille, silloin Emma on jo 1v3kk. Silloin koittaisi uudestaa unikoulu ja sillä kertaa tehtäisiin se loppuun saakka.

Mutta!! Meillä kävi tuuri! Nimittäin lomamatkallamme Fuerteventurassa Emma vetäisi itse vahingossa oman unikoulunsa! 😀
Ensimmäisenä yönä hän heräsi kerran ottamaan tuttia ja muuten nukkui sikeästi kuin possu. Mä ajattelin ensin, että se johtui vaan lennosta ja sen tuomasta väsymyksestä. Mutta kun toinenkin yö meni samaan tapaan, alkoi jo toivo heräillä!

Päätettiin siellä Tuukan kanssa, että kokeillaan josko ei annettaisi nyt täällä lomalla ollenkaan öisin maitoa. Se meni nappiin ja Emma veteli joka yö sikeitä syömättä. Tuttia hän halusi riippuen yöstä 1-5 kertaa.

Mä olin jotenkin siinä uskossa (ja pelossa 😉 ), että kun tullaan kotiin – palaa Emma samoihin tapoihin ja maito maistuu taas öisin. Mutta toisin kävi! Nyt Emma on ollut juomatta maitoa öisin kolme viikkoa! Huraa! 🙂 Tuskin enää palataan takaisin yösyömisiin ja päivällä on maistunut entistä paremmin ruoka.

Uskon, että tämä vahinko-unikoulu tapahtui suurelta osin sen vuoksi, että lomalla päivisin oli niin paljon tekemistä ettei pieni jaksanut herätä öisin syömään. Ja siitä se sitten tuli tavaksi. Kyllä edelleen öisin käydään laittamassa tuttia suuhun kerrasta kolmeen kertaa. Hyvinä öinä se yksi kerta riittää ja vähän huonompina saattaa tulla jopa itku yöllä. Silloin otetaan syliin, rauhotellaan, laitetaan tutti suuhun ja sitten hän jo nukahtaa.

***

Mitä kokemuksia teillä on unikouluista?

 

 

* KIITOS kaikille osallistumisesta Suun hyvinvointi -postauksen arvontaan! <3 Onnelliset voittajat ovat:

  1. palkinto (Listerinet koko vuodeksi) -> 
  2. palkinto (Oral-B Genius sähköhammasharja) -> 

***

Lue myös aiempi postaus aiheesta: Unikoulu – ai miten meni?

 

Unikoulu – ai miten meni?

No perseelleenhän se meni. 😀 😀 😀 Tavallaan..

En tiedä minkälaisia unikouluja on olemassa, mutta niitä on varmasti monia. Me kokeilimme lempeää unikoulua. Sellaista, jossa ei vauvaa huudateta tai muutenkaan anneta pienen kärvistellä nälässä / eroahdistuksessa / yhtään missään.. 😉
Tässä unikoulussa yritetään opettaa vauvalle, että maito ei ole se joka nukuttaa. Vaan iltamaito annetaan ennen sänkyyn viemistä ja öisin tarjotaan tuttia rauhoittumiseen, ei maitoa.

Moni kenen kanssa olen jonkinlaisesta unikoulusta puhunut on sanonut, että anna sitten isän hoitaa ne ekat yöt. Ne on ne vaikeimmat ja äidin sydän ei kestä sitten sitä pienen nyyhkytystä. Noh, meillä ei kestä kyllä isänkään sydän.

Ekat kaksi iltaa meni hyvin. Annoin Emmalle iltamaidot sohvalla, jonka jälkeen vielä yökkäri päälle, vaipanvaihto ja hampaidenpesu. Sitten vasta tytöntyllerö pinnasänkyyn ja rauhoitellen uneen. Nukahtaminen tapahtui vajaassa viidessä minuutissa. Ensimmäinen yö oli iskän vastuulla. Emma heräili muutamia kertoja ja tutilla iskä oli saanut rauhoiteltua tytön uneen suurimmassa osassa heräämisistä. Kuitenkin yhdellä kertaa ei ollut uni tullut pelkällä tutilla ja iskä oli antanut maitoa.

Toisena yönä oli minun vuoroni. Emma heräsi vain kerran, n.klo 02.00. Nukkumaan hän oli mennyt klo 20.30. Annoin yöllä sitten ensin pienelle vain tutin. Hän rauhottui ja nukahti, mutta heräsi uudestaan kymmenen minuutin päästä. Yritin taas pelkällä tutilla. Mutta loppujen lopuksi annoin maitoa. Sen jälkeen tyttö nukkui klo 07.00 asti tyytyväisenä.

Kolmantena iltana nukahtaminen ei meinannut onnistua lainkaan. Emma riekkui sängyssään, ähisi ja puhisi ja nauroi ja nousi seisomaan ja teki ihan kaikkea muuta kuin yritti nukkua. 😀 Ainoa millä hän sitten rauhottui oli maito. Yöllä heräsi vain kerran, söi ja nukahti. Nukkui klo 8-02 ja 02-06.30. Eli oikein hyvä yö.

Tulimme siihen tulokseen, että tällä hetkellä Emma kuitenkin tarvitsee vielä yöllä näköjään maitoa joten antaa asian olla niin. Jos hän herää VAIN kerran yössä, on se jo ihan älyttömän hyvä yö. <3

***

Minkälaisia unikoulukokemuksia teillä on?