Trendisairaudet?

Mua ihan suututtaa se, että ihmisten kokemuksia vähätellään. Oon kuullut viimeisen vuoden aikana kahdesta eri asiasta, että lääkärit on tyrmänneet ihmisen oman kokemuksen ja pyyhkäisseet kädellään sivuun sanoen: ”se nyt on sellainen trendijuttu”.

Näistä toinen on ferritiiniarvojen (varastorauta-arvojen) mittauttaminen. Oon kuullut todella monelta, että lääkäri ei suostu antamaan lähetettä ferritiiniarvojen mittaukseen. Kun ihminen on mennyt lääkäriin ja kertonut olevansa väsynyt, uupunut, kertonut kärsivänsä huimauksesta, ruokahaluttomuudesta, päänsärystä jne.. ja kysynyt voisiko kenties johtua raudan puutteesta ja pitäisiköhän niitä ferritiiniarvoja mitata, on lääkäri vastannut sen olevan vain ”trendisairaus”.

On aika hurjaa, että jotkut lääkärit sanovat tällaista, koska pitäisihän heidän tietää ettei esim. pelkästään hemoglobiini kerro kaikkea ja ihminen voi kärsiä raudanpuutteesta, vaikka hemoglobiini olisi normaali tai jopa korkea. Mm. runsaat kuukautisvuodot, synnytyksessä tai jossain muussa leikkauksessa menetty veri, erilaiset suolistosairaudet voi aiheuttaa raudan puutostilaa. Kuitenkin ferritiiniarvojen mittauttamisella voi mm. diagnosoida raudanpuutteen syntyä ja esim. ennalta ehkäistä anemian muodostumista.

Mun mielestä on myös hurjaa, että ihmisten terveydellä vitsaillaan. Oon nähnyt monessa fb-ryhmässä naureskelua tästä asiasta, että kun kaikki haluaa nyt mittauttaa niitä arvoja. Mä oon sitä mieltä, että on ehdottoman hyvä jos ihmiset on omasta hyvinvoinnistaan huolissaan ja haluaa tutkia jos on esim. pitkään kärsinyt väsymyksestä. Pelkästään se, että käy itse ostamassa purkin rautatabletteja, ei todellakaan auta. Ja toisaalta liika raudan syöminenkään ei oo hyvästä, ainakaan purkista lisänä. Eikö parempi olis, että lähetteitä sinne verikokeisiin vaan määrättäis jos maksava asiakas sitä pyytää? Tuskin siellä labroissa ihan tuntitolkulla on jonoksi asti päivittäin ihmisiä mittauttamassa varastorauta-arvoja..

Joo, laboratoriokokeet on kallita, mutta eikö me kuitenkin makseta veroja mm. sen vuoksi, että saatais tällaista palvelua kunnallisella puolella? Tai varsinkin jos menee yksityiselle lääkäriasemalle ja maksaa itse ne labrakokeet ja lääkärit sun muut.

Toinen tällainen ”trendisairaus” on vatsalihasten erkauma. Tää on ihan yhtä käsittämätön juttu, että neuvolalääkärit tai jotkut muutkin lääkärit vastaa naisille, että no ei niitä nyt tarvitse tarkastaa, taitaa olla enemmänkin jotain trendihöpötystä. Ihan oikeesti!!

Kuulin hetki sitten tapauksesta, jossa nainen oli pyytänyt lääkäriä tarkistamaan onko hänen vatsalihaksensa palautuneet normaalisti raskauden jälkeen ja onko jännesauma jo kuroutunut takaisin omiin mittoihinsa. Lääkäri oli pyytänyt naista seisomaan (vaatteet päällä) hänen eteensä, katsonut häntä omasta tuolistaan hetken, koskematta tai kokeilematta oikeasti ja kertonut laiskalla äänellä kaiken olevan kunnossa.

Miten se on mahdollista?? Moni nainen (ja itse asiassa myös mies) kärsii vatsalihasten erkaumasta ja sen tuottamista kivuista ja säryistä. Myös esimerkiksi nuorilla voimistelijoilla hoidetaan fysioterapiassa paljon erkaumaa. Eli ei oo pelkästään raskauden ”jälkisairaus”. Tää on niin yleinen asia ja vaiva, että on ihan käsittämätöntä ettei kaikki lääkärit tiedä sitä. Vai miksi he eivät ota niitä oireita tai kyselyitä tosissaan?

***

Mä ainakin haluaisin, että jos meen lääkärille kertomaan jostain huolesta omaa tai lapseni terveyttä kohtaan, otettais mut vakavasti. Ei viitattais kintaalla ja kerrottais jotain trendihöpötyksiä. Tai määrättäis sitä Mobilatia ja Buranaa, kuten aina kouluterveydenhoitajalla, oli vaiva mikä tahansa. 😉

 

 

Äitiysfyssarin vastaanotto, joka äidin oikeus?

Kuva: Ossi Pietiläinen

Kohta kaksi vuotta synnytyksestä ja silti edelleen on päiviä kun kropassa tuntuu omituisia asioita raskauden ja synnytyksen jäljiltä. Kuten oon paljon teille tässä parin vuoden sisällä kirjoittanut, mun vatsalihasten erkauma ei kuroutunut takaisin raskauden jälkeen omiin uomiinsa itsenäisesti. Jouduin kuntouttamaan aika pitkään keskivartaloa, että erkauma lähti milli milliltä kuntoutumaan ja pienenemään.

Tän kahden vuoden aikana oon mm. käynyt osteopaatilla FemiHealthissa hoidottamassa erkaumaa, tehnyt itse kotona kuntouttavia liikkeitä (paljon!) ja käynyt 10 kertaa äitiysvalmennukseen erikoistuneella pt:llä Hyvinvointistudio Lupauksella. Nyt vasta tänä kesänä alkoi tuntua siltä, että mun vatsalihakset alkaa jollain tavalla toimimaan ja saan oikeasti hallittua keskivartaloani edes jollain tapaa. Silti edelleen oon karttanut suorien vatsalihasten tekoa. Oon niitä jonkun verran jo tehnyt, mutta silti takaraivossa (ja siellä vatsalihaksissa) on koko ajan jyskyttänyt ettei tää tunnu vieläkään oikealta.

En oo saanut vatsalihaksiin tuntumaa, siis sitä sellaista poltetta mikä tulee, kun tekee tarpeeksi monta toistoa vatsalihasliikkeitä. Tiedättekö? Mulla on edelleen tuntunut mun sektioarpi puutuneelta ja kireältä. Mm. näiden asioiden takia halusin käydä äitiysfysioterapeutin vastaanotolla. Vaikka lantionpohja on tuntunut hyvältä, eikä pissoja oo tullut housuun, ajattelin haluavani tarkistaa myös ultraten lantionpohjan tilanteen.

Ostepatia ja äitiysfysioterapia on mulle tuttuja asioita. Oon käynyt mm. hoidattamassa osteopaatilla raskauspahoinvointia, Emman vähän hassua nilkan asentoa kävelyyn oppimisvaiheessa, Emmaa silloin kun hampaita puhkesi paljon, erkauman kuntouttamista jne jne.. Euroopassa on maita (mm. Belgia, Saksa ja Ranska), joissa jokaiselle synnyttäneelle naiselle kuuluu muutama äitisyfysioterapiakäynti. Näissä samoissa maissa vastasyntynyt vauva käy osteopaatin käsittelyssä pian syntymän jälkeen, usein jo sairaalassa. Sekin on kuuluu ns. ”synnytyspalveluun”julkisella puolella. Suomessa osteopatiaa ei löydy kuin yksityiseltä puolelta (vielä). Äitiysfysioterapiaakaan ei kovin paljon löydy vielä julkiselta puolelta, mutta monet yksityiset sairaalat ja lääkäriasemat on jo ottaneet palveluihinsa mm. juuri lantionpohjan ja erkauman ultraamiset jne.. Se on super hienoa!

Kerron tuosta osteopatiasta erikseen myöhemmin, sillä se on monelle vielä(kin) tuntematon asia. Mutta nyt kerron, kun kävin eilen ihanan äitiysfyssarin Sonjan vastaanotolla FemiHealthissa.

Ajatus tähän fyssarikäyntiin lähti itse asiassa mun osteopaatilta, joka työskentelee myös tuolla FemiHealthissa. Hänen (Sara Lexmond) luonaan oon käynyt aina osteopatiassa. Nyt oon hoidattanut Saralla mun kipeytynyttä olkapäätä ja siinä yhden hoidon aikana tuli puheeks mun synnytyksestä palautuminen. Sara vinkkasi, että suosittelee Sonjaa, Iraa tai ketä vaan fyssaria heiltä ja nimenomaan myös sitä ultrausta. Otin neuvosta vaarin ja varasin Sonjalle ajan!

Sonja aloitti katsomalla mun sektioarpea, hän tunnusteli sitä ja sanoi siinä olevan vieläkin kireyttä. Hän käsitteli sitä ja kas (!!) n. 5min käsittelyn jälkeen arvesta hävisi kireys ja se näyttää nyt ekaa kertaa synnytyksen jälkeen ns. sileältä! Ihan älytöntä!! 😀 Puhuttiin Sonjan kanssa sektiosta ja siitä, että arpi on monille meille sektion käyneille naisille vähän arka paikka. Niin fyysisesti kuin henkisestikin. Varsinkin jos sektio ei oo ollut suunniteltu. Mun kohdalla tää pitää ainakin ihan täysin paikkaansa! En oo tykännyt kovin paljon koskea arpea, se on tuntunut vähän herkältä ja myös tosiaan kiristänyt ihoa.

Sonja katsoi mun vatsalihasten erkauman tilanteen ja sanoi ettei varsinaista erkaumaa enää (onneksi) oo jäljellä. Tän olin itse asiassa kuullut myös toiselta Saralta Lupaukselta. Silti jotenkin musta tosiaan oli tuntunut, että vatsalihakset ei edelleenkään reagoi samalla tavalla kuin ennen raskautta. No, syy löytyi nyt sitten sekä Sonjan sormituntumalla, että ultran kautta. Mulla on ylimpien vatsalihasten kohdalta jännesauma täysin palautunut ja napakoitunut, samoin alimpien vatsalihasten kohdalta. Mutta navan yläpuolella tuo jännesauma on vieläkin vähän pehmeä ja huokoinen. Ja tää on syy miksei mun vatsalihakset oo reagoineet vielä kunnolla.

Eli vaikka varsinaista erkaumaa ei enää oo jäljellä, on se jännesauma silti vielä vähän ”heikko” tuosta navan yläpuolelta. Siks ei koko corepaketti toimi vielä ihan täysin. Sain Sonjalta pari kuntouttavaa liikettä ja niitä teen nyt päivittäin. Myös se mun kireä sektioarpi voi olla syy siihen, että vatsan jännesauma on palautunut hitaasti, eikä sen vuoksi erkauma oo kuroutunut takaisin omille urilleen.

Sonja tosiaan sitten myös ultrasi mun lantionpohjan lihasten toimivuuden ja samalla katsoi ultralla myös tuon jännesauman / erkauman tilanteen. Lantionpohjan lihakset mulla toimii kuulemma ihanteellisesti. 🙂 Eli saan supistettua niitä ja rentoutettua niitä, ne myös toimii ”itsenäisesti ja spontaanisti”, eli supistuu automaattisesti tietyissä tilanteissa, eikä vain silloin kun niitä itse supistelen. Ultran kautta nähtiin myös jännesauman tilanne, kuten Sonja sormituntumalla vatsan päältä jo tunsikin – oli sama arvio ultraten.

***

Mulla jäi ihan älyttömän hyvä fiilis tästä vastaanotosta ja itse asiassa mä varasin jo seuraavan ajan Sonjalle ensi viikoksi. Silloin keskitytään mun yliojentuviin polviin ja hieman heikkoihin keskimmäisiin pakaralihaksiin. Kaikki nää on yhteydessä toisiinsa! Ihmiskeho on kyllä mieletön paketti! Niin moni asia vaikuttaa toisiinsa. Se, jos esim. polvissa tai lantiossa on virheasento, vaikutus näkyy usein hartioissa asti.

Mä kirjoitin ihan näppis sauhuten, kun oon taas ihan tohkeissani! 😀 Toivottavasti tässä oli jotain hyödyllistä tietoa teillekin! Suosittelen oikeasti jokaiselle synnyttäneelle naiselle äitiysfyssarilla tai osteopaatilla käyntiä! Vaikka tuntuis kuinka hyvältä lähteä lenkille 2 viikkoa synnytyksen jälkeen, se tuskin on oikeasti todellisuus. Monesti se keho kuitenkin ottaa vähän kauemmin toipua raskaudesta ja synnytyksestä. Toki poikkeuksiakin on! 🙂

Kun kysyin Sonjalta käynnin päätteeksi, että onko jotain asiaa jota äitiysfyssarina haluaisit painottaa synnyttäneille naisille, Sonja vastas näin:

Tärkeintä raskaudesta ja synnytyksestä palautumisessa on muistaa yksilöllisyys. Yhtä tiettyä liikettä tai toimintamallia ei ole, joka takuuvarmasti toimii kaikilla. Koska jokaisella naisella on se oma vartalo, joka toimii juuri omalla tavalla, on myös kaikenlainen kuntoutuminen ja palautuminen raskaudesta yksilöllistä. 

* Hoito saatu yhteistyössä FemiHealthin kanssa.