Vihreää risottoa vatsan hyvinvointiin

* Kaupallinen yhteistyö Pfizer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tein tässä muutama päivä sitten ehkä yhtä parhaista ruuista ikinä! Meillä on vähän sellainen homma keittiössä, että mieheni on siellä se mestari ja minä teen usein vain sellaisia helppoja ja nopeita, ehkä vähän tylsiä ruokia.

Nyt kuitenkin kävin tutustumassa www.hyvavatsa.fi -sivustolla oleviin resepteihin, jotka on tarkoitettu herkälle vatsalle. Löysin sieltä monta reseptiä, joita aion kokeilla. Tämä vihreä risotto oli ensimmäinen kokeiluni. Täytyy myöntää, että alkuun mietin jaksanko tehdä jotain monimutkaisempaa ruokaa kuin tonnikalasalaattia. Mutta kun lähdin tekemään, huomasin tämän reseptin olevan itse asiassa helppo ja nopea valmistaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kuten olen blogissani paljon puhunut, on itselläni käytössä FODMAP-ruokavalio, joka on tarkoitettu ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsiville. Näin sanotaan Hyvä vatsa-sivustolla:

Yksi tehokkaimpia keinoja ärtyvän suolen oireiden helpottamiseen on oikeanlainen ruokavalio. Tutkimukset ovat osoittaneet, että paksusuolessa fermentoituvat FODMAP-hiilihydraatit voivat aiheuttaa merkittäviä kipu- ja turvotusoireita ärtyvästä suolesta kärsiville. Koska FODMAP-hiilihydraatit imeytyvät huonosti ohutsuolessa, ne päätyvät paksusuoleen, jossa majailevat bakteerit käyttävät niitä ravinnokseen fermentoimalla. Siitä nimi FODMAP – Fermentable Oligo-, Di-, Monosaccharides And Polyols.

Tästä voit katsoa FODMAP-taulukon.

Olen itse huomannut ja kuullut, että ihmiset kärsivät tästä ärtyvästä suolesta eri tavalla. Joillekin voi riittää pelkästään se, että jättää purkan ja cashew-pähkinät pois. Joku toinen voi syödä huoletta niitä, mutta kurkku ja parskakaali aiheuttaa vaivoja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

FODMAP-ruokavalio ei ole sama asia kuin gluteeniton, mutta gluteenipitoiset viljat sisältävät paljon myös FODMAP-hiilihydraatteja. Jotkin kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että ärtyvän suolen oireet vähenevät gluteenittomalla ruokavaliolla. Tämän olen huomannut itsekin käytännössä. Ainoa vilja, jota syön on kaura.

On myös olemassa päiviä, jolloin voin syödä vaikkapa anopin paistamia karjalanpiirakoita ilman mitään oireita. Mutta jonain päivänä vatsa reagoi voimakkaasti pieneenkin määrään ns. ”väärää raaka-ainetta”. Jännitys, stressi, huoli ja suru vaikuttavat vatsan toimintaan ja saavat ärtyvän suolen oireilemaan. Suoliston ja keskushermoston väliltä on tutkimuksissa löydetty vahva yhteys, ja monella vatsaoireista kärsivällä esiintyy autonomisen hermoston herkkyyttä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tämän ihanan ruuan resepti löytyi  siis Hyvä vatsa-sivustolta; Vihreä pinjansiemenrisotto ja paistettu kananrinta.

Itse muokkasin sitä hieman ja tässä alla oma versioni:

  • 3 dl risottoriisiä
  • 1 kpl kasvis Fond ”du Chef”
  • 1 puntti basilikaa
  • 1 pussi (80g) babypinaattia
  • 1 pussi (40g) pinjansiemeniä
  • oliiviöljyä
  • 1 kananrinta / ruokailija

Laitoin riisin keitinveteen yhden kasvisliemikuution, Fond ”du Chef”:n. Riisit kiehuivat hiljalleen ja samalla pistin koko basilikapuntin, sekä koko pussillisen pinaattia tehosekoittimeen. Laitoin joukkoon vielä lorauksen oliiviöljyä ja ripauksen suolaa ja sitten surautin sen tahnaksi.

Kun riisi oli valmis, sekoitin basilika-pinaatti-survoksen riisin sekaan ja heitin pinjansiemenet joukkoon myös. Näin helposti valmistui tämä super maittava vihreä risotto. Jätin itse pois parmesanin, sekä tuorejuuston – koska halusin tehdä alkuperäistä reseptiä kevyemmän version. Fenkoli jäi pois, koska en löytänyt sitä kaupasta. 😀

Kananrinnan paistoin pannulla ja sitten ei muuta kun ääntä kohti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lepoviikko

Kirjoittelin teille edellisen postauksen kiitollisuudesta tervettä ja toimivaa kehoa kohden. Joku teistä lukijoista pyysi, että kertoisin miten hoidan sitä terveyttä itse. Tämä oli osuva kysymys, koska juuri tällä hetkellä vietän lepoviikkoa.

Screenshot_2016-03-02-15-45-24

Lepoviikot on tärkeitä ja niitä on varmasti vaikein pitää. Jos lepoviikkoja pitää esim. viiden viikon välein, ei yleensä ole kehossa sellaista oloa, että se kaipaisi nyt lepoa. Mutta lepoviikot onkin kehon palautumista varten. Sitä varten, että se keho ei menisi siihen kuntoon ettei se toimi.

Itse pidän lepoviikkoja vähän epäsäännöllisesti. Välillä pidän kevyempiä treeniviikkoja, että treenejä on vain kaksi viikon aikana. Mutta täysiä lepoviikkoja en muista tai malta pitää tarpeeksi usein. Siinä on petraamista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tällä viikolla olen siis keskittynyt vain itseni hoitamiseen. Kävin keskiviikkona jalkahoidossa Beauty Anniinassa, joka oli aivan super ihana kokemus. Siinä rentouduin puolitoista tuntia ja samalla jalkani saivat hoitoa. Btw.. Anniinalla on myynnissä ihanan tuoksuisia kahden suomalaisen miehen suunnittelemia Revontulij-tuoksukynttilöitä. Lähtipä yksi itsellenkin matkaan. 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lepoviikoilla yritän pitää mielenikin rauhallisena ja tehdä mukavia asioita. Rakastan polttaa kynttilöitä kotona, niiden loiste rauhoittaa.

Uni on toinen tärkeä asia itselleni. Menen nukkumaan useimmiten jo klo 21. Niinpä! Olen mummo. 😀 Oma unirytmini on nukkua jostain n.klo kymmenestä seitsemään. Eli jopa yhdeksän tuntia. Tämä on varsinkin talvisin. Kesällä usein herään jo ennen seitsemää ja saatanpa jopa valvoa hieman pidempään. Mutta kahdeksan tuntia on itselleni usein se määrä, mitä tarvitsen unta.

On tärkeää välillä irrottautua siitä arjesta ja tehdä jotain muuta. Esimerkiksi kirjat ja elokuvat toimii itselläni hyvin. Kun katson jonkun hyvän elokuvan, en ajattele sen aikana mitään muuta. Kännykkä on äänettömällä ja naama alaspäin pöydälllä, en katsele mitä siellä tapahtuu. Kirjat saattavat napata mukaan vieläkin vahvemmin. Rakastan esimerkiksi trillereitä, kun kirja on niin jännittävä ettei sen lukemista voi lopettaa kesken. Kyllä siinä unohtuu hetkeksi kaikki muu.

Ystävien kanssa kahvittelut, lounaat, perheen kanssa tekeminen, koirat – ne kaikki ovat myös sitä irrottautumista. Ja lisäävät hyvinvointia.

dav

Vatsan hyvinvointi on myös ensisijaisen tärkeää. Koska oma masuni ei ole kaikkein helpoin tapaus, tarvii siihen kiinnittää huomiota ihan ekstrana. Jos syön monena päivänä peräkkäin jotain sellaista, mikä ei sovi vatsalleni – huomaan olon heti olevan kokonaisvaltaisesti huonompi ja väsyneempi. Herkkuhetkiä en myöskään voi pitää useasti, vaikka ne herkut suurinta himoani ovatkin.

Kehonhuolto on täkreä osa lepoviikkojen lisäksi. Pidempiä venyttelytreenejä teen pari kertaa viikossa. Sen lisäksi yritän ehtiä rullailemaan lihaksia kerran viikossa.

***

Liikunta, lepo, kehonhuolto, uni, irrottautuminen arjesta ja oikeanlainen ravinto. Ne ovat yksinkertaisuudessaaan omat avaimeni terveyden ylläpitämiseen. <3

Mukavaa viikonloppua!! 🙂

Lue myös tämä postaus: ”6 tärkeää asiaa terveydessä