Mun maha kertoo kaiken.

Mä oon ollut pienestä asti sellainen, että mun maha kertoo kaiken. Se reagoi iloon ja suruun, stressiin ja rentouteen. Se kertoo hyvin pian jos on jokin ruoka-aine, joka ei sille sovi. Se turpoilee, se kipuilee. Välillä sitä jopa kouristelee.

Olin diagnosoinut itselläni ärtyneen suolen oireyhtymän ennen raskautta ja noudatinkin FODMAP-ruokavaliota aika pitkälti. Tärkeintä mulle oli jättää pois raaka sipuli, palkokasvit, ruis, maitotuotteet ja raa’at juurekset. Välillä söin näitä asioita, vaikka tiesin niiden tekevän vatsan kipeäksi ja turvonneeksi. Mutta esim. porkkanaraaste tai punajuuret on vaan niin hyviä! Samoin tuore ruisleipä.

Raskausaikana mulla hävis monet vatsakivut. Sain syödä aikalailla mitä vaan, eikä vatsa tullut kipeäksi. Oonkin kuullut, että raskausaikana keho suodattaa enemmän asioita ja sen avulla antaa mahdollisuuden ravita sikiötä monipuolisesti.

Kun mulla on huolia tai stressiä, mun maha reagoi vielä ärhäkämmin. Ruoka-aineet, jotka sulaa hitaasti tai sisältää fodmap-hiilihydraattia tekee vatsan samantien turvonneeksi. Tän kevään ja kesän aikana oon huomannut, että taas vatsa reagoi ja kovaa. Se on vähän väliä kipeä ja turvonnut. Oonkin nyt alkanut taas miettimään tosi paljon mitä voin syödä ja mitä en.

Oltiin kesäkuussa Tallinassa päiväretkellä Tallink Siljan kutsumana. Lounaalla meillä oli tarjolla mm. punajuurta. Sain niin kamalan vatsakramppikouristus-olon pari tuntia ruokailun jälkeen, että jouduin käpertymään pieneen kyykkyyn Tallinnan vanhassa kaupungissa, keskellä katua. En pystynyt kävelemään, oksetti ja sattui. Onneks mukana oli avuliaita ihmisiä, jotka yritti etsiä apteekkia tai taksia mulle. Onneks mukana oli Elina, joka on itsekin kärsinyt ”huonosta vatsasta” ja välttelee myös näitä fodmap-hiilihydraatteja.

Elinan kanssa saatiin tilattua taxi ja mentiin sillä satamaan, sieltä löytyi apteekki ja sain maitohappobakteeria napaan ja olo alkoi helpottaa. Samaan aikaan Elinalla alkoi mahaan koskea ja turvottaa. Siellä sitten mahat turvonneina yhdessä käveltiin ympäri sataman lähellä olevaa ostoskeskusta. 🙂

Tää kerta oli mulle muistutus ja herätys siitä, että nyt on pakko taas alkaa noudattamaan tuota raskautta edeltävää ruokavaliota. Koska oon tuntenut oloni lähiaikoina (lomasta huolimatta) ja jo kevään aikana stressaantuneeksi, on mun oltava entistä tarkempi siinä mitä syön. Sanotaan niin, että stressi lisää vatsavaivoja. Sanotaan myös niin, että suolisto on ihmisen toisen aivot. Se siis reagoi monesti niin mielialaan, kuin omalle vatsalle sopimattomiin ruoka-aineisiin.

Mä oon myös päättänyt, että varaan sen ajan vihdoin sinne lääkärille ja pyydän jonkinlaisen ”yleistarkastuksen”. Ne kilpirauhas-arvot ja ferritiini-arvot. On päiviä, kun olo on tosi hyvä ja vatsa reagoi heti ”hyvinvoivana” ja ei-turpoilevana. 🙂 On päiviä, kun on virkeä fiilis ja energinen oma olo. Mutta liian paljon on edelleen niitä päiviä, kun maha on kipeä, turvonnut ja olo nuutunut ja väsynyt. Vielä kun keksisi mikä on se syy mikä saa mun olon tuntumaan stressaantuneelta. 🙁

Mutta kaikesta huolimatta, aurinkoista ja kivaa sunnuntaita kaikille! 

Vihreää risottoa vatsan hyvinvointiin

* Kaupallinen yhteistyö Pfizer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tein tässä muutama päivä sitten ehkä yhtä parhaista ruuista ikinä! Meillä on vähän sellainen homma keittiössä, että mieheni on siellä se mestari ja minä teen usein vain sellaisia helppoja ja nopeita, ehkä vähän tylsiä ruokia.

Nyt kuitenkin kävin tutustumassa www.hyvavatsa.fi -sivustolla oleviin resepteihin, jotka on tarkoitettu herkälle vatsalle. Löysin sieltä monta reseptiä, joita aion kokeilla. Tämä vihreä risotto oli ensimmäinen kokeiluni. Täytyy myöntää, että alkuun mietin jaksanko tehdä jotain monimutkaisempaa ruokaa kuin tonnikalasalaattia. Mutta kun lähdin tekemään, huomasin tämän reseptin olevan itse asiassa helppo ja nopea valmistaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kuten olen blogissani paljon puhunut, on itselläni käytössä FODMAP-ruokavalio, joka on tarkoitettu ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsiville. Näin sanotaan Hyvä vatsa-sivustolla:

Yksi tehokkaimpia keinoja ärtyvän suolen oireiden helpottamiseen on oikeanlainen ruokavalio. Tutkimukset ovat osoittaneet, että paksusuolessa fermentoituvat FODMAP-hiilihydraatit voivat aiheuttaa merkittäviä kipu- ja turvotusoireita ärtyvästä suolesta kärsiville. Koska FODMAP-hiilihydraatit imeytyvät huonosti ohutsuolessa, ne päätyvät paksusuoleen, jossa majailevat bakteerit käyttävät niitä ravinnokseen fermentoimalla. Siitä nimi FODMAP – Fermentable Oligo-, Di-, Monosaccharides And Polyols.

Tästä voit katsoa FODMAP-taulukon.

Olen itse huomannut ja kuullut, että ihmiset kärsivät tästä ärtyvästä suolesta eri tavalla. Joillekin voi riittää pelkästään se, että jättää purkan ja cashew-pähkinät pois. Joku toinen voi syödä huoletta niitä, mutta kurkku ja parskakaali aiheuttaa vaivoja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

FODMAP-ruokavalio ei ole sama asia kuin gluteeniton, mutta gluteenipitoiset viljat sisältävät paljon myös FODMAP-hiilihydraatteja. Jotkin kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että ärtyvän suolen oireet vähenevät gluteenittomalla ruokavaliolla. Tämän olen huomannut itsekin käytännössä. Ainoa vilja, jota syön on kaura.

On myös olemassa päiviä, jolloin voin syödä vaikkapa anopin paistamia karjalanpiirakoita ilman mitään oireita. Mutta jonain päivänä vatsa reagoi voimakkaasti pieneenkin määrään ns. ”väärää raaka-ainetta”. Jännitys, stressi, huoli ja suru vaikuttavat vatsan toimintaan ja saavat ärtyvän suolen oireilemaan. Suoliston ja keskushermoston väliltä on tutkimuksissa löydetty vahva yhteys, ja monella vatsaoireista kärsivällä esiintyy autonomisen hermoston herkkyyttä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tämän ihanan ruuan resepti löytyi  siis Hyvä vatsa-sivustolta; Vihreä pinjansiemenrisotto ja paistettu kananrinta.

Itse muokkasin sitä hieman ja tässä alla oma versioni:

  • 3 dl risottoriisiä
  • 1 kpl kasvis Fond ”du Chef”
  • 1 puntti basilikaa
  • 1 pussi (80g) babypinaattia
  • 1 pussi (40g) pinjansiemeniä
  • oliiviöljyä
  • 1 kananrinta / ruokailija

Laitoin riisin keitinveteen yhden kasvisliemikuution, Fond ”du Chef”:n. Riisit kiehuivat hiljalleen ja samalla pistin koko basilikapuntin, sekä koko pussillisen pinaattia tehosekoittimeen. Laitoin joukkoon vielä lorauksen oliiviöljyä ja ripauksen suolaa ja sitten surautin sen tahnaksi.

Kun riisi oli valmis, sekoitin basilika-pinaatti-survoksen riisin sekaan ja heitin pinjansiemenet joukkoon myös. Näin helposti valmistui tämä super maittava vihreä risotto. Jätin itse pois parmesanin, sekä tuorejuuston – koska halusin tehdä alkuperäistä reseptiä kevyemmän version. Fenkoli jäi pois, koska en löytänyt sitä kaupasta. 😀

Kananrinnan paistoin pannulla ja sitten ei muuta kun ääntä kohti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA