5 vinkkiä – Miten me selvittiin vauvavuodesta?

Vauvan ollessa puolivuotias on se vaikein hetki parisuhteessa vauvavuoden aikana. Tällaisen väitteen luin artikkelista Ylen sivuilta.

– Perheissä pitää opetella puhumaan asioista. Pitää olla lämpöä ja tunne siitä, että ongelmat saadaan ratkaistua yhdessä, lastenpsykiatrian vs. ylilääkäri, perheterapeutti Marianna Savio sanoo.

Emma 6kk!

Mun mielestä tuo oli mielenkiintoinen juttu. Meillä vaikein hetki parisuhteessa oli tuon 6kk-päivän jälkeen. Oikeastaan lähempänä 8kk-päivää. Silloin jostain syystä tuntui, että tuli kinasteltua melkein päivittäin ja oli oma jaksaminen aika vähissä.

Kirjoitinkin silloin postauksen: Ollaanko me vielä yhdessä? Kirjoitin postauksessa näin: En ihmettele enää sitä, että jotkut pariskunnat tekevät sopimuksen ettei ensimmäisen vauvavuoden aikana saa erota. Ennen naureskelin tälle jutulle, pidin sitä ihan hölmönä ideana. Nyt olisin valmis allekirjoittamaan sopimuksen. Oon edelleen samaa mieltä! Ei oo yhtään hölmöä allekirjoittaa tällaista sopimusta! Nimittäin väsyneenä sitä toimii niin eri tavalla ja lyhyemmällä pinnalla kuin normaalisti.

Me mietittiin Tuukan kanssa yhdessä viisi asiaa, jotka on olleet keinot siihen miten vaikeimmista hetkistä ollaan selvitty eteenpäin. Eteenpäin yhdessä.

  1. Puhuminen. Se voi olla vaikeaa välillä. Varsinkin sellaisina hetkinä, kun oikein kunnolla kihisyttää toisen tekemiset tai sanomiset. Mutta ei niistä asioista pääse yli eikä ympäri, ellei yhdessä puhu niitä läpi.
  2. Osallistuminen. Kodin askareet ja arki, yhdessä jaettuna. Ettei vaan toinen joudu aina siivoamaan tai käymään kaupassa tai tehdä ruuat. Kun molemmat tekee ja osallistuu, helpottaa se arkea huomattavasti.
  3. Toisen asioista kiinnostuminen. Kysellä mitä toiselle kuuluu ja oikeasti myös kuunnella vastausta. Kiinnostua asioista mistä toinen tykkää ja kysyä ihan vaikka vaan miten sun työpäivä meni.
  4. Yhdessä tekeminen & nauraminen. Tehdä yhdessä asioita perheenä ja myös pariskuntana. Nauraa niin itselle kuin hyvässä hengessä toisellekin. 😉 Mennä kaiken keskellä ihan kaksistaan vaikka vaan syömään ja pyytää pariksi tunniksi hoito pienokaiselle.
  5. Toiselle oman ajan antaminen. Kannustaa toista tekemään omia asioita myös, on se sitten salitreeni, kahvit kaverin kanssa, poikien ilta tai tyttöjen ilta. Antaa mahdollisuus toiselle siihen, että voi hengähtää hetken arjen askareista ja hyvällä omatunnolla tehdä asioita ihan itsekseen tai ystävien kanssa.
Yli puolivuotiaan vanhemmat! 😉

***

Nyt on vauvavuosi takanapäin ja on oikeasti myönnettävä, että on myös parisuhde paremmalla mallilla! 😉 Kun Emma nukkuu nykyään 10-12h yössä heräämättä välissä, on se tuonut meille säännölliset pitkät unet. Se on kyllä varmaan kaiken hyvän alku. Kun väsymys ei enää paina samalla tavalla, on ihan eri tavalla energiaa kaikkeen.

Mutta väsyneenäkin kannattaa muistaa, että tuossa on se kumppani kehen rakastuin joskus ihan täysillä. Se on vieläkin ihan sama tyyppi, mutta sekin on vähän väsynyt. <3