5 vinkkiä helpompaan aamuun!

Meillä ainakin on arkiaamut sellaista tohinaa, että on ollut pakko keksiä jotain helpottavia tekijöitä! Ainahan mä olen ollut sellainen etukäteen järjestelijä ja suunnittelija, mutta nyt siihen on tullut ihan uusi leveli!

Jotta ne arkiaamut ei menis ihan tuhistessa ja ähistessä, oon ottanut nämä viisi keinoa helpottamaan!

 • Lataa kahvi illalla valmiiksi. Mittaa vesi ja kahvinpurut valmiiksi kahvinkeittimeen jo illalla, aamulla voit vaan painaa napista ja kahvi porisee pannuun sillä aikaa, kun teet jotain muuta.
 • Katso omat vaatteet valmiiksi. Suunnittele jo illalla seuraavan päivän asusi. Ota vaatteet sukkia ja alushousuja myöden valmiiksi esiin kaapista, vaikkapa sohvapöydälle odottamaan. Siitä ne on kätevä napata mukaan aamusta ja vaihtaa päälle.

 • Katso myös lapsen vaatteet valmiiksi. Varsinkin sellaisia aamuja varten, kun tiedät olevan aikainen lähtö hoitopaikalle. Ota nekin valmiiksi kaapista, viikkaa pinoon vaikka omien vaatteiden viereen.
 • Käy suihkussa jo illalla. Aamulla voi sitten pikaisesti huuhtaista kainalot ja pestä naaman. Mutta ei tarvi käyttää aikaa hiustenpesuun tai kropan jynssäämiseen. 😉
 • Pakkaa laukku valmiiksi. Laita avaimet ja lompakko kassiin jo illalla, niin niitä ei tarvitse aamulla ihan tuskassa etsiä. Pakkaa muutenkin laukku valmiiksi, tuleeko sinne treenikamppeet tai läppäri? Ja mieti mitä muuta. Kätevää napata sitten ovesta lähtiessä valmis laukku olalle mukaan.

Sellaiset viisi vinkkiä! Onko teillä jo käytössä nämä samat? Vai ehkä jotain vielä huikeampia ideoita? Pistäkääs vinkkejä jakaen! 😉

***

Kuntosalille aikovan aloitusopas!

Syksy ja alkutalvi on monesti niitä aikoja, kun kuntosalit täyttyvät uusista innostuneista kansalaisista.
Ehkä myös hieman epävarmoista salikävijöistä ja ensikertalaisista.
Yleensä on kaksi starttia; vuoden alku – tammikuu, sekä syksyn alku – syyskuu. Ne on ne milloin ihmiset haluavat eniten muutosta omaan treenimaailmaansa ja varsinkin syksyisin tulee uusien harrastusten halu.

Miten sinne salille sitten uskaltaisi lähteä ensimmäistä kertaa? Mitä pitäisi tietää tai pitäisikö jo kenties osata jotain? Minäpä kerron muutaman vinkin.

 • Tutustu kotiseutusi kuntosalitarjontaan. Vertaile hintoja ja erinäisiä asiakassopimuksia. Mieti myös, että mitä haluat paikalta. Haluatko vain kuntosalin vai kaipaatko silloin tällöin myös ryhmäliikuntatunteja? Haluatko, että salilla on aina henkilökuntaa paikalla vai riittääkö avainkortilla toimiva sali ilman henkilökuntaa?
 • Lähde rohkeasti. Kukaan ei ole mestari syntyessään. Tämä pätee myös salitreeniin. Sinun ei tarvitse tietää ensimmäistä kertaa salille mennessäsi, että miten jokainen vipstaakkeli siellä toimii ja mitkä kuusi liikettä Arnold Schwarzenegger suosittelee tehtäväksi.
  Kuitenkin suosittelen, että ota ensimmäiselle kerralle mukaan kaveri joka osaa opastaa sinua mukaan kuntosalin saloihin TAI ehkä vielä parempi vaihtoehto; pyydä ammattilaiselta apua. Monilla saleilla saa ns. ”kaupan päälle” opastetun salikerran, kun ostaa jonkinlaisen kausi- tai sarjakortin. Ammattilainen opastaa laitteiden käyttöä ja suunnittelee sinulle ensimmäisen saliohjelman. Myös personal trainerit toki tekevät uusien asiakkaidensa kanssa salille tutustumista.
 • Salihistoriaa on, mutta siitä on 10 vuotta. Jos tiedät jo mitä salilla pitäisi tehdä, älä arkaile. Salille mennessä ei tarvitse olla tietyn kokoinen tai tietyssä kunnossa. Kukaan, ihan oikeasti ja rehellisesti kukaan ei ehdi katsella onko jollain vähän liikakiloja vai onko joku puolestaan aivan tikissä. Tai jos joku ehtii, niin sitten ehkä hän on vääristä syistä salilla. 😉
 • Kun sitten olet jo salilla. Mieti mitä osaa vartalosta olet menossa treenaamaan ja lämmittele sen mukaisesti. Esimerkiksi jos sinulla on tiedossa vain ylävartaloon kohdistuvia liikkeitä, ei ehkä hyödytä polkea pyörällä alkulämpöä. Tällöin voit ottaa lämmön vaikkapa crosstrainerilla tai soutulaitteella. Jos taasen treenisi kohdistuu vain jalkoihin, voit lämmön ottaa juoksumatolla, pyörällä tai crosstrainerilla.
 • Mieti mikä lihas harjoittelee. Tee liikkeet sen mukaan, että tiedät jokaisessa liikkeessä millä lihaksella työ pitäisi tehdä. Monissa salilaitteissa on pieni kuva, joka kertoo laitteessa harjoittavan päälihasryhmän suorittajat. Älä turhaan lähde alussa kikkailemaan mitä erikoisemmilla liikevariaatiolla. Lähde perusteista liikkeelle ja lisää eristäviä liikkeitä mukaan vasta kun salitreeni on jo hieman tuttua sekä mielellesi, että lihaksillesi. Perusliikkeinä hyviä ja helppoja laiteliikkeitä ovat mm. vaakajalkaprässi, rintaprässi, vaakasoutulaite, sekä taljassa tehtävät ojentajatyönnöt ja hauiskäännöt.
 • Kaikki muu oheissälä. Ensimmäistä kertaa salille mennessä sinulla ei tarvitse olla kädessäsi latausjuomaa sheikkerissä ja uusimpia ja kalleimpia treenivaatteita ylläsi. Tärkeintä on se, että olet ottanut askeleen kohti lihaskuntoharjoittelua. Kaikenlaiset buusterit, latarit ja palarit on sitten vasta se seuraava askel. Ja siitä kerronkin seuraavassa vinkkipostauksessa. 🙂

Kivoja treenihetkiä ja tsemppiä salitreeniin!

arcticgym