Yrittäjän elämä ja ystävyyssuhteet

Mä sanoisin, että yksi mun parhaista ratkaisuista elämässä on ollut siirtyä yrittäjäksi. Vaikka se on ollut samalla yksi haastavimmisat asioista ja tuonut mukanaan myös ajoittain taloudellisen turvattomuuden, on se silti asia jota en ihan hevillä vaihda pois.

Kirjoitin Karsiminen käynnissä -postauksessa siitä kuinka yrittäjyydessä monella alalla työ on aika yksinäistä ja välillä ainakin mä kaipaan tosi paljon työkavereita ja työyhteisöä. Toki huomaan silti viihtyväni tosi hyvin myös yksin. Tykkään tehdä töitä yksin ja keskittyä ihan 100%. Silti sellainen jonkinlainen sparraus ja ideoiden jakaminen / saaminen puuttuu.

Sen takia on ihan super tärkeetä ja hienoa löytää ympärille niitä ystäviä ja ihmisiä, jotka tukee, tsemppaa, kannustaa ja puskee eteenpäin jos yksin on välillä haastavaa. Sellaisia ihmisiä, joiden kanssa voi puida ja ratkoa ja joita saa myös itse auttaa samoissa pulmissa ja mietteissä.

Mä oon aika onnellisessa asemassa, koska mun ympärillä on paljon ihmisiä ja ystäviä, jotka on myös yrittäjiä. Ehkä sitä on vuosien varrella haalinut ympärilleen just näitä ihmisiä ihan tarkoituksella? Sellasia ystäviä, jotka yrittäjänä itsekin tietää, että on kultaakin kalliimpaa kun välillä voi yhdessä antaa ideoita toinen toisilleen, kannustaa ja tsempata asioissa, joita pähkäilee monesti yksinään.

Mun mielestä se on rikkaus, että on oikeasti tärkeitä ja rakkaita ystäviä joiden kanssa voi jakaa näitä työjuttuja. Välillä puhutaan ihan muista jutuista, mutta välillä sparrataan. Mikä sen parempaa, kun voida puhua luottamuksella hyvän ystävän kanssa myös töihin liittyvistä ajatuksista.

Mulla on pari sellaista ystävää, keiden kanssa en juurikaan puhu töistä. Mm. yhden mun rakkaimman ystävän kanssa me pidetään kerran vuodessa sellainen päivä, että tehään kaikkea ihanaa, hemmottelua, treeniä, hyvää ruokaa jne.. Sen päivän aikana ei puhuta mistään töihin liittyvistä asioista. Sekin tekee hyvää.

Tuetaan toinen toisiamme ja pusketaan eteen ja ylös! 😉

***

Iloista viikon alkua kaikille! 

Julkkiksilla on helpompaa.

Ootteko joskus kuulleet, että nykyään nuoret sanoo toiveammatikseen julkkis? Ei esim. näyttelijä tai laulaja, joka ammattinsa puolesta ehkä kasvaa koko kansan tuntemaksi julkisuuden henkilöksi. Mutta ihan vaan julkkis, tiedä sitten mitä hänen työnkuvaansa kuuluu..

Kun 2011 perustin oman yrityksen mä katsoin monia liikunta-alalla työskenteleviä julkkiksia vähän ylöspäin. Olin myös vähän kateellinen. Kateus ja ylöspäin katsominen on näiden yrittäjävuosien aikana kaikonnut. Mutta se mikä on edelleen ajatuksena pääkopassa on, että julkkiksilla on helpompaa.

Ei tietystikään kaikki ole helpompaa. Monesti myös siellä julkisen kuoren alla myörii ja möyrii vaikka ja mitä. Ulospäin näkyy vain kiillotettu, hymyilevä ja hyvinvoiva kuva. Mutta se mikä on helmpompaa on yrittäminen.

Kun DJ Nobody perustaa vaikkapa kampaamon, lifecoaching studion, liikunta-alan yrityksen tai haluaa tuoda makeita vaatteita ulkomailta Suomeen – on hänellä tallattavaan aika pitkä matka tuottavaksi yritykseksi. Mistä asiakkaat? Miten saada näkyvyys? Miten ponnahtaa muiden saman alan yrittäjien ohi ja edelle? Millä tavalla olla oman alansa paras tai ainakin huippujen joukossa? Monta kiveä ja kantoa edessä, jotka on pakko ylittää jollei halua antaa periksi.

Jos taasen on jo tutut kasvot on näkyvyys heti taattu. Kun tunnettu ihminen perustaa yrityksen saa hän heti tuhansia ihmisiä seuraamaan toimintaansa, sana yrityksen toiminnasta leviää pian ja siihen myös uskotaan, koska sehän on se kaikkien tuntema Pertti tai Pirkko. Mä väitän, että tässä asiassa julkkiksella on helpompaa.

Se mitä meillä DJ Nobodyilla pitää olla, on usko siihen omaan juttuun! Joka vuosi valmistuu älyttömän paljon personal trainereita, kampaajia, merkonomeja jne jne.. Niistä kaikista lyö omilla jutuillaan läpi vain murto-osa. Mä uskon, että ne ketkä saa sen oman yrityksen toimimaan on niitä, jotka on epäonnistuneet monta kertaa matkan aikana, mutta haluavat silti jatkaa. Haluavat just sen takia, että usko siihen omaan palveluun on niin vahva ettei sitä kaada mikään.

Vaikka mä en oo julkkis, mä uskon jokaiseen asiaan jota lähden tekemään. Niin se on oltava, jos ei itse usko itseensä ja tekemisiinsä, ei kukaan muukaan usko. Kuka haluaisi ostaa palvelua sellaiselta, joka sanoo omasta työstään ”ei tää nyt oikein oo hirveen hyvä, tää nyt on vähän tällainen”? Ei kukaan.

Julkkis tai ei, usko omaan juttuun! Se on avain asiaan kun asiaan! 🙂